Ψηφιακή: οι παίκτες και το «δωράκι»

News->Ελλάδα->Ψηφιακή: οι παίκτες και το «δωράκι» [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Ψηφιακή: οι παίκτες και το «δωράκι»

Ψηφιακή: οι παίκτες και το «δωράκι»

42i-thumb-large1_610

Σχεδόν δυόμισι χρόνια πριν από το οριστικό, υποτίθεται, πέρασμα στην ψηφιακή εποχή στην Ελλάδα φαίνεται να βρισκόμαστε σε νηπιακό στάδιο.

Η κυβέρνηση, αφού παλινδρόμησε μεταξύ αδειοδότησης αναλογικής και μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση, μάλλον κατέληξε στο δεύτερο. Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί κινούνται πλέον αυτόνομα και ετοιμάζονται τις επόμενες μέρες να παρουσιάσουν τα πρώτα βήματα της εταιρείας που δημιούργησαν «Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.» για τη διαχείριση των συχνοτήτων.

Η κυβέρνηση έχει πλέον βάλει πλώρη για το πέρασμα στην ψηφιακή, θάβοντας οριστικά την αναλογική τηλεόραση, αλλά ακόμα, όπως όλα δείχνουν, έχει «κάβους σφιχτοδεμένους». Η νομοθεσία είναι ελλιπής, δεν έχει ξακαθαριστεί πλήρως το πλαίσιο της αγοράς, δεν έχει γίνει και πάλι καμία έρευνα αγοράς για να ξεκαθαριστεί πόσα κανάλια μπορούν να αντέξουν ώστε να δημιουργηθεί υγιής ανταγωνισμός. Από την υπάρχουσα νομοθεσία είναι εμφανές ότι «πριμοδοτούνται» οι ήδη ισχυροί παίκτες του χώρου, στους οποίους φαίνεται η κυβέρνηση να ετοιμάζεται να κάνει «δωράκι» και μια δεύτερη συχνότητα για άλλες χρήσεις. Νέος παίκτης δεν μπορεί να μπει στην αγορά σ' αυτή τη φάση, δεν μπορεί να αποφασίσει να κάνει πιλοτικές εκπομπές κι έτσι όταν φτάσουμε στην πλήρη μετάβαση, οι σημερινοί ιδιοκτήτες καναλιών θα βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση.

Αυτή την περίοδο έπρεπε να βρισκόμαστε ήδη στη λεγόμενη παράλληλη μετάδοση αναλογικού και ψηφιακού σήματος. Ομως, πέραν των ψηφιακών καναλιών της ΕΡΤ (Πρίσμα+, Σινέ+, Σπορ+, Info+), ουσιαστικά τίποτε άλλο δεν έχει ξεκινήσει. Και η ΕΡΤ εκπέμπει στο σύστημα mpeg2, ενώ τα κανάλια εθνικής εμβέλειας που δημιούργησαν και την εταιρεία «Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.» για τη διαχείριση των συχνοτήτων έχουν αποφασίσει να εκπέμψουν στο πιο σύγχρονο σύστημα mpeg4. Και για όλα αυτά ο Ελληνας πολίτης δεν έχει ακόμα καμία ενημέρωση. Στην πρώτη φάση μάλιστα για την παράλληλη μετάδοση αναλογικού και ψηφιακού σήματος θα χρειαστεί να σταματήσουν οι εκπομπές των πομπών (αναλογικό σήμα) από την Αίγινα, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για το ψηφιακό σήμα. Κάτι τέτοιο όμως θα δημιουργήσει πρόβλημα στα παράλια της Αττικής που λαμβάνουν τηλεοπτικό σήμα και από εκεί. Τα κανάλια εθνικής εμβέλειας φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα προχώρησαν σε κάποια έρευνα κι έχουν καταλήξει ότι προβλήματα δεν θα αντιμετωπίσουν περισσότερα από 10.000 νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση παρουσίασε τον χάρτη των ψηφιακών συχνοτήτων αλλά ακόμα δεν έχουν εκδοθεί τα απαραίτητα Προεδρικά Διατάγματα και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει αρχίσει και πάλι η επανεξέτασή τους και δεν αποκλείονται ορισμένες αναθεωρήσεις σε χάρτες και περιοχές. Κάτι τέτοιο όμως, επισημαίνουν οι υπεύθυνοι των καναλιών, μπορεί να μας πάει και πάλι πίσω και να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος.

Ο χάρτης που έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής προβλέπει 158 σημεία εκπομπής, από τη στιγμή της πλήρους μετάβασης στην ψηφιακή εκπομπή. Η χώρα έχει διαιρεθεί σε 11 περιφέρειες (ευρύτερες περιοχές εξυπηρέτησης) και για κάθε μία προβλέπονται 12 δίαυλοι με εξαίρεση: Β. Αιγαίο και Δωδεκάνησα (10) και Καστελόριζο (8). Από κάθε δίαυλο μπορούν να εκπέμπονται τέσσερα προγράμματα (κανάλια) καθώς και οι βασικές συνοδευτικές λειτουργίες τους (ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος, δυνατότητες διαφορετικού υποτιτλισμού και μεταγλώττισης, υπηρεσίες για ΑμεΑ κ.ά.). Ετσι, για κάθε περιφέρεια προβλέπονται: τρεις δίαυλοι για ΕΡΤ, κανάλι της Βουλής, 902 TV και δορυφορικά προγράμματα, τρεισήμισι για ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας (που σημαίνει ότι μπορεί να φθάσουν συνολικά τα 14!), μισός δίαυλος για συνδρομητικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας λήψης, δύο για κανάλια περιφερειακής εμβέλειας, ένας για δορυφορικά τηλεοπτικά προγράμμα τα (όπως Euronews, Eurosport), ένας για τηλεοπτικές υπηρεσίες σε κινητές συσκευές και άλλος ένας για λοιπές υπηρεσίες (όπως τηλεϊατρική, τηλεεκπαίδευση, μετεωρολογικές προβλέψεις κ.ά.). Κι αφού τα κανάλια εθνικής εμβέλειας θα φτάσουν τα 14 και οι ήδη κατέχοντες έχουν σοβαρά πλεονεκτήματα, δεν αποκλείονται τα «δωράκια» από την κυβέρνηση, που μπορεί να παρουσιαστούν και ως ... αντιστάθμισμα στα περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ που λέγεται ότι θα επενδυθούν από τους ήδη υπάρχοντες σταθμούς για το πέρασμα στην ψηφιακή.

Η κυβέρνηση μάλιστα με το νόμο για τη «συγκέντρωση» έδινε το δικαίωμα σε κάθε κανάλι εθνικής εμβέλειας, που έχει την περιβόητη προσωρινή άδεια λειτουργίας, να προχωρήσει σε παράλληλη ψηφιακή εκπομπή. Ο τότε υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος είχε δηλώσει ότι αυτό θα γίνει από την 1η Νοεμβρίου 2008, αλλά καλοκαιριάσαμε κι ακόμα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Στις 24 Ιουνίου η εταιρεία «Ψηφιακός Πάροχος», της οποίας διευθύνων σύμβουλος είναι ο Γιώργος Μαθιός, αναμένεται να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στην οποία θα παρουσιαστούν τα πρώτα βήματα. Οι πρώτες πιλοτικές εκπομπές υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν στα μέσα του καλοκαιριού, πιθανότατα από την περιοχή του Ξυλόκαστρου, ενώ σχεδιάζεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου να προχωρήσουν οι ψηφιακές μεταδόσεις των προγραμμάτων των καναλιών εθνικής εμβέλειας. Υπολογίζεται μάλιστα ότι στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου τα σήματα θα καλύπτουν περίπου το 50% του πληθυσμού. Οι υπεύθυνοι της «Ψηφιακός Πάροχος» σχεδιάζουν και τη δική τους καμπάνια ενημέρωσης ώστε να πληροφορηθεί ο πολίτης για τις εξελίξεις και τι πρέπει να κάνει.

Σύμφωνα με τον χάρτη συχνοτήτων ραδιοφώνου που παρουσιάστηκε στην Αττική, θα μπορούν να εκπέμπουν πρόγραμμα 40 ραδιοσταθμοί, εκτός αυτών της ΕΡΤ και της Βουλής. Κάτι που είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα καθώς σήμερα λειτουργούν νόμιμα 42 σταθμοί. Οπως όμως έχει τονίσει ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Χ. Καψάλης, που με τους επιστημονικούς συνεργάτες του δημιούργησαν τους χάρτες, δεν χωράει κανένας παραπάνω σταθμός καθώς σε τέτοια περίπτωση θα υπήρχαν προβλήματα με το αεροδρόμιο. Ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπιστούν στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιφέρειες.

Η συμφωνία Γενεύη 2006 δεσμεύει τις χώρες που την υπέγραψαν ώστε η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή να ολοκληρωθεί μέχρι και το 2015. Η Ευρωπαϊκή Ενωση όμως για το λεγόμενο switch of της αναλογικής έχει ορίσει το 2012 κι εμείς έχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε.
by Γ Μοσχίδης, 22 Jun 2009, Comments(2)


Comments
olo
25 Jun 2009
Exoume kourasti na perimenume ti psifiaki epanastasi stin elada kai sto ephdigio pou einai me rithmus xelonas kai stin hd pou den iparxi i gitones exune kani megala vimata pros avti tin katefnisi stin elada panda etsi ginete ta megala simferonda panapola
olo
25 Jun 2009
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.03243 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters