Στα όπλα ελεύθερη και συνδρομητική TV

News->Ελλάδα->Στα όπλα ελεύθερη και συνδρομητική TV [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Στα όπλα ελεύθερη και συνδρομητική TV

Στα όπλα ελεύθερη και συνδρομητική TV

Ανάβει πόλεμος τηλεθέασης από το φθινόπωρο με αιχμή το «περιεχόμενο»

Στα όπλα ελεύθερη και συνδρομητική TV
Η τηλεόραση αλλάζει και μαζί της αλλάζει η έννοια της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας και επιλογής του κοινού. Δεν μιλάμε πλέον για «τηλεόραση» αλλά για «δίκτυα». Και όταν αναφερόμαστε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα, ολοένα και συχνότερα η έννοια του «περιεχομένου» περιγράφει τις σημαντικές εξελίξεις που τρέχουν στη διανομή και προβολή του τηλε-θεάματος.
Η ελεύθερη τηλεόραση απέκτησε ήδη αντίπαλο και, όπως όλοι αναμένουν, η μάχη από το φθινόπωρο θα είναι σκληρή. Το διακύβευμα σε αυτόν το νέο ανταγωνισμό είναι η εξασφάλιση δημοφιλούς «περιεχομένου». Οι συμφωνίες εξαγοράς δικαιωμάτων, κυρίως αθλητικών, αλλά και ξένων παραγωγών. Τηλεοπτικές σειρές οι οποίες όχι μόνο κυριαρχούν πλέον στις συνήθειες τηλεθέασης του νεανικού κοινού στη χώρα μας αλλά επιλέγονται για τη ζώνη υψηλής τηλεθέασης από το σύνολο των σταθμών. Με εξαίρεση το Mega, μετά το Star, το Alter, ο ANT1, και ο Alpha μετά τις 9.00 το βράδυ μεταδίδει μόνο αμερικανικές σειρές. CSI Μαϊάμι και CSI Νέα Υόρκη και Sex and the city καταλαμβάνουν το βραδινό πρόγραμμα από την 1η Ιουνίου. Πρόκειται για τους πρώτους κύκλους των σειρών που είναι γνωστοί στο ελληνικό κοινό αφού ήδη προβλήθηκαν σε Nova, EΡΤ, ΣΚΑΪ και Alter.  

Σκληρός ανταγωνισμός
Η είδηση ότι ο τρίτος κύκλος της σειράς «Μαρία η άσχημη» θα παίξει αποκλειστικά και μόνο στο Fox Life μέσα στο καλοκαίρι, δίνει μια εικόνα για το σκληρό ανταγωνισμό ο οποίος θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Οχι πλέον ανάμεσα στα ελεύθερης μετάδοσης τηλεοπτικά κανάλια αλλά ανάμεσα στην ελεύθερη τηλεόραση και τη «συνδρομητική», είτε αυτή είναι δορυφορική (Nova ή Hellas Sat) είτε ιντερνετική (IP TV) των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Τα «πακέτα» προγραμμάτων που έχουν εξασφαλίσει τα δίκτυα λειτουργούν ως πολύτιμος κράχτης προς εξασφάλιση τηλεθέασης για την ελεύθερη τηλεόραση, πελατών συνδρομητών για την IP TV. Η ακριβή, για τα υφιστάμενα δεδομένα της τηλεοπτικής αγοράς, εξαγορά των δικαιωμάτων της Super League από τη Forthnet αποκτά άλλη διάσταση αν παρακολουθήσει κάποιος τα νέα διαφημιστικά τρέιλερ της Nova. Οι 14 ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος μετατρέπονται σε ισχυρό χαρτί στην αύξηση συνδρομητών έναντι των νέων ανταγωνιστών της επί πληρωμή τηλεόρασης. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ήδη επιτίθενται διαφημίζοντας φθηνότερα «πακέτα» τηλεοπτικών επιλογών έναντι αυτών της συνδρομητικής τηλεόρασης της Nova, με κράχτη νέα και δημοφιλή κανάλια, αλλά και αμερικανικές σειρές που σαρώνουν στη διεθνή αγορά. Μόλις πρόσφατα η Conn-X ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το δίκτυο του NBC- Universal και από το Σεπτέμβριο αναμένεται διαφημιστική καταιγίδα των «πακέτων» της IP TV.

Η απόκτηση «περιεχομένου» κατ’ αρχήν από τη διεθνή αγορά μετατρέπεται σε σημαντικό παράγοντα επιβίωσης. Γι’ αυτό εξάλλου ο ΑΝΤ1 επέμενε στην επιτυχία εξασφάλισης της συνεργασίας του με την Paramount/ Dreamworks για τα επόμενα χρόνια, ενώ επιμένει και στα δικαιώματα για τους νέους κύκλους των σειρών όπως το Grey’s anatomy και το Prison break, που θα μεταδοθούν από το Σεπτέμβριο.

Οι χιλιάδες ωστόσο συνδρομητές της Nova αλλά οι λίγοι προς το παρόν των IP TV παρακολουθούν ήδη τα καινούργια επεισόδια των δύο παραπάνω σειρών, που μεταδίδονται σχεδόν παράλληλα με την Αμερική.

Ολα τα παραπάνω είναι μόνο η αρχή μιας νέας σκληρής μάχης που δίνεται ανάμεσα στη δωρεάν τηλεόραση και τη συνδρομητική.

 

Ελεύθερος Τύπος
by Γ Μοσχίδης, 30 May 2009, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.03212 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters