Πειρατές τηλεοπτικού σήματος... εξ ανάγκης

News->Πειρατικά->Πειρατές τηλεοπτικού σήματος... εξ ανάγκης [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Πειρατές τηλεοπτικού σήματος... εξ ανάγκης

Η διάσπαση του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος α' κατηγορίας και η συνεργασία κυπριακών με ελληνικά κανάλια ωθεί στην παρανομία

Πειρατές τηλεοπτικού σήματος... εξ ανάγκης

 

 


Κάποιος ποδοσφαιρόφιλος και μανιακός φίλαθλος που θέλει να τα βλέπει όλα, αλλά να είναι και νόμιμος, θα πληρώσει τουλάχιστον 110 ευρώ μηνιαίως για να μπορεί να αποκωδικοποιεί το σήμα τριών συνδρομητικών πλατφόρμων. Εάν πάλι θέλει να τα βλέπει- σχεδόν όλα- και δεν τον πειράζει αν είναι παράνομος, θα πληρώνει 34 ευρώ μηνιαίως για την κλοπή του σήματος της Nova Ελλάδος, της Nova Κύπρου και της LTV

Στις 10 χιλιάδες ανέρχονταν, τέλη του 2008, οι παράνομες συνδέσεις Κυπρίων καταναλωτών με το συνδρομητικό πακέτο της Nova Ελλάδος και στις 4 χιλιάδες περίπου, οι παράνομες συνδέσεις με τον- καθ' όλα νόμιμο- αποκωδικοποιητή Dreambox, οι οποίες προσφέρουν εκτός από την επιλογή των δορυφορικών μπουκέτων της Nova Ελλάδος και τo πακέτο LTV-Άλφα, το οποίο προβάλλει το πλέον δημοφιλές περιεχόμενο για τους Κυπρίους. Εάν υπολογίσει κανείς πως σήμερα η συνδρομητική τηλεόραση- και μιλάμε μόνο για τις νόμιμες πλατφόρμες- έχουν συνολικά γύρω στις 100 χιλιάδες συνδρομητές, τότε η παρανομία έχει καταφέρει να αποσπάσει ένα τεράστιο κομμάτι της πίτας που κυμαίνεται από το 13-15%. Κι αν κανείς πιστεύει πως η πειρατεία έχει συρρικνωθεί λόγω των επιχειρήσεων της Αστυνομίας για πάταξη, πλανάται... οικτρά.

 

Ταρίφα 110 ευρώ
Με βάση τους υπολογισμούς μας, για να βλέπει κάποιος από το 2010 όλους τους αγώνες του κυπριακού ποδοσφαίρου θα πρέπει να είναι συνδρομητής σε τρεις πλατφόρμες:

* Στη CytaVision
* Στην LTV και Άλφα, που προσφέρεται αναλογικά αλλά και στις δορυφορικές και ευρυζωνικές πλατφόρμες
* Και στην PrimeTel, η οποία έχει πάρει τα δικαιώματα για τον Απόλλωνα από το 2010. Η τιμή, περίπου, που θα πρέπει να πληρώνει κάποιος ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνει για να παρακολουθεί το κυπριακό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, αγγίζει τα 110 ευρώ περίπου. Σ' αυτή την τιμή περιλαμβάνεται και η σύνδεση με το διαδίκτυο, αλλά εάν ο καταναλωτής θέλει υψηλότερων ταχυτήτων σύνδεση θα πρέπει να πληρώσει άλλα 10-25 ευρώ. Η τιμή λοιπόν εκτοξεύεται κατά μέσο όρο στα 125 ευρώ. Ορισμένοι συνδρομητές θα μπορούσαν να αρκεστούν στην καταβολή μόνο 38 ευρώ και να βλέπουν αναλογικά LTV και Άλφα. Αυτή είναι η φθηνότερη τιμή που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν. Άλλωστε με αυτό το πακέτο μπορούν να παρακολουθήσουν το μεγαλύτερο μέρος της μετάδοσης των ποδοσφαιρικών μεταδόσεων (βλέπε πίνακα). Απ' εκεί και πέρα θα πρέπει, εάν θέλουν να παρακολουθούν και άλλα αθλητικά γεγονότα, να προσθέσουν κανάλια. Το κόστος θα μπορούσε να φτάσει και στην τιμή των 180 ευρώ, εάν κάποιος θέλει να παρακολουθεί σχεδόν τα πάντα!
Το ίδιο συμβαίνει και με τις ταινίες, που επίσης αποτελούν δημοφιλές περιεχόμενο, σε μικρότερο βαθμό απ' ό,τι το ποδόσφαιρο και γενικά τα αθλητικά. Άλλωστε έχουμε να το λέμε στην Κύπρο πως το γρήγορο διαδίκτυο, το οποίο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, έχει αναπτυχθεί στον τόπο μας από τότε που κρίθηκε παράνομη η αποκλειστική συμφωνία Multichoice (NOVA Κύπρου)-LTV, περί το 2006. Τότε "εξαναγκάστηκε" η LTV να διανέμει τα δύο κανάλια (και το Άλφα) σε όλες τις πλατφόρμες (CytaVision-PrimeTel, CableNet και από το 2008 και στο Nova Cyprus). Ουσιαστικά από το 2006 έχουν τριπλασιαστεί οι συνδέσεις με το γρήγορο διαδίκτυο κι έχουν φτάσει στο 18% στο σύνολο του πληθυσμού. Το 2008 οι ευρυζωνικές συνδέσεις ήταν 13,8% και τον Ιανουάριο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, στο 18,2%. Βεβαίως, η διείσδυση παραμένει χαμηλότερη από τον μέσο κοινοτικό όρο που είναι 22,9%.

Παράνομα, το ένα τρίτο της τιμής
Εάν ο μέσος μισθός στην Κύπρο είναι 1.300 ευρώ, και κάποιος πληρώνει κάθε μήνα 125 ευρώ για να μπορεί να παρακολουθήσει το κυπριακό ποδόσφαιρο -ας μην ξεχνάμε πως η τηλεόραση είναι το αντίδοτο στην οικονομική στενότητα- τότε θα πρέπει να δαπανά το 9% του μισθού του για να πληρώνει τη συνδρομή του! Γιατί λοιπόν να πληρώνει τόσα χρήματα όταν μπορεί παράνομα - κι ας μην ξεχνάμε πως μέχρι τώρα δεν τον ενοχλούσε καμία διωκτική αρχή- να μην πληρώνει 34 ευρώ μηνιαίως (συν το ίντερνετ), χωρίς ΦΠΑ βεβαίως, και να μπορεί να παρακολουθεί Nova Ελλάδος και Nova Κύπρου, συν LTV και Άλφα, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του δημοφιλούς προγράμματος (ποδόσφαιρο και ταινίες);


Κάποιοι παροχείς είναι θετικοί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο
Μπορεί να μεταδίδεται ολόκληρο το κυπριακό πρωτάθλημα από μία πλατφόρμα;
Το σημερινό ρεπορτάζ ξεκίνησε με αφορμή την τοποθέτηση αρκετών αναγνωστών μας ότι η παρανομία οργιάζει στην Κύπρο λόγω της ακρίβειας της συνδρομητικής τηλεόρασης. Γι' αυτό ζητήσαμε και τις απόψεις των νόμιμων παροχέων. Βασικό ερώτημα εάν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των συνδρομητικών πλατφόρμων ώστε οι κυπριακοί ποδοσφαιρικοί αγώνες να είναι προσβάσιμοι από μία πλατφόρμα.

 

Είναι εφικτό...
Θέση της PrimeTel είναι πως "πρέπει να μεταδίδονται από διάφορες τηλεοπτικές πλατφόρμες και να είναι προσβάσιμοι σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους. Εάν υπάρχει καλή θέληση ανάμεσα στους διάφορους παροχείς, τότε ίσως με μια συνεργασία να καταστεί δυνατή η μετάδοση του κυπριακού πρωταθλήματος από διάφορες πλατφόρμες".
Η εταιρεία Cablenet προτίμησε να μείνει εκτός του ανταγωνιστικού παιγνιδιού στο θέμα του ποδοσφαίρου. Προσφέρει και αυτή τα κανάλια LTV και Άλφα, αλλά με ένα διαφορετικό τρόπο, και δεν διεκδικεί το κυπριακό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Νικόλας Σιακόλας, πιστεύει πως υπάρχει λύση, δύσκολη μεν αλλά εφικτή, εάν υπάρχει καλή θέληση, για τη μετάδοση των αγώνων του κυπριακού πρωταθλήματος από όλες τις συνδρομητικές πλατφόρμες. Κατά την άποψή του, για να γίνει αυτό θα πρέπει να επιστρέψει η διαχείριση των αγώνων στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η οποία και να πωλεί υπό μορφή μπουκέτου τους αγώνες. Ανταγωνισμός θα μπορεί να υπάρχει στην τιμή του προϊόντος ανά πλατφόρμα, ανάλογα με τους συνδρομητές που θα έχει και το κόστος που θα θέλει η κάθε μία να απορροφά. Είναι ο μόνος τρόπος, τονίζει ο κ. Σιακόλας, υπέρ των καταναλωτών.

 

Είναι ανέφικτο!
Η Cytavision τονίζει πως η πειρατεία πρέπει να καταπολεμηθεί και σημειώνει πως η δική της πλατφόρμα είναι που προσφέρει στους συνδρομητές της όλους τους αγώνες του κυπριακού ποδοσφαίρου (προς το παρόν φυσικά, διότι η PrimeTel παίρνει τον Απόλλωνα). "Εξυπακούεται, βέβαια, ότι θα πρέπει να επιλέξουν συνδρομή και στα premium πακέτα για να βλέπουν όλο το ποδόσφαιρο". Και σημειώνει: "Από τη στιγμή που το κυπριακό ποδόσφαιρο αποτελεί σημαντικό περιεχόμενο για διαφοροποίηση του προγράμματος ενός παροχέα υπηρεσιών τηλεόρασης και από τη στιγμή που η κάθε ποδοσφαιρική ομάδα έχει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων της, είναι αναπόφευκτο, στον έντονο ανταγωνισμό που υπάρχει, να μην καταλήγουν οι τηλεοπτικές μεταδόσεις όλων των αγώνων σ' ένα παροχέα".
Το ίδιο πιστεύει και ο διευθυντής της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, Νεόφυτος Επαμεινώνδας, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για εμπορικές πράξεις και δεν μπορούν να τύχουν ρύθμισης. Ενδεχομένως, ανέφερε να πρέπει να μπει πλαφόν ως προς τη μέγιστη χρέωση των αγώνων ποδοσφαίρου από τη συνδρομητική τηλεόραση, ώστε οι Κύπριοι να αγοράζουν τη θέαση των αγώνων σε μια τιμή λογική. Η Nova Cyprus δεν προέβη σε καμία δήλωση αναφορικά με το υπό εξέταση θέμα. Ούτε η LTV, η οποία είναι μέχρι τώρα και ο μεγαλύτερος κερδισμένος απ' την επικρατούσα κατάσταση (εκτός από τους πειρατές εννοείται) καθώς διαθέτει την εμπειρία και την τεχνογνωσία για την παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος, θέλησε να απαντήσει επί τούτου. Εκπρόσωπος της εταιρείας όμως εξέφρασε την πεποίθηση πως και οι ψηφιακές πλατφόρμες πρέπει πλέον να διέπονται από κανονισμούς, όπως ρυθμίζεται η εκπομπή των αναλογικών καναλιών. Κι όταν συμβεί κάτι τέτοιο θα μπορεί ο ανταγωνισμός να λειτουργεί καλύτερα.

 


Έτσι κάναμε την πειρατεία... επιστήμη
Η παράνομη λήψη δορυφορικών τηλεοπτικών σημάτων μπήκε στη ζωή μας από το 2000, αθόρυβα, και τον τελευταίο χρόνο, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της "επιχείρησης" και θορυβωδώς, ως φαίνεται, από μια και μόνο ανάγκη. Να βλέπουμε ελληνικά κανάλια. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα καμιά κυπριακή πλατφόρμα δεν είναι σε θέση να παρέχει αυτήν την επιλογή στους τηλεθεατές, καθώς τα κυπριακά κανάλια πληρώνουν δικαιώματα για μετάδοση προγραμμάτων από τα ελληνικά. Βέβαια, ό,τι δεν λύνεται... υποκλέπτεται. Αρκετοί χιλιάδες Κύπριοι βλέπουν το Αλ Τσαντίρι Νιους τη μέρα προβολής του από τον ALPHA στην Ελλάδα, με ποικίλους παράνομους τρόπους. Και δεν περιμένουν την αναμετάδοσή του την επομένη από το ΡΙΚ.

 

Οι τρόποι
Όπως πληροφορείται ο "Π", τρεις είναι οι γνωστοί μεν, παράνομοι δε, τρόποι με τους οποίους οι Κύπριοι μπορούν να βλέπουν τα ελληνικά ανοικτά κανάλια, αλλά και τα ελληνικά συνδρομητικά (NOVA Ελλάδας).

 

* Αρκετοί είναι αυτοί που προμηθεύονται τον εξοπλισμό της NOVA Ελλάδος δίνοντας διεύθυνσή στην Ελλάδα. Έτσι -και εδώ έγκειται η παρανομία- λαμβάνουν σήμα στην Κύπρο μέσω της smart card και του αποκωδικοποιητή που τους δίνεται (συμπεριλαμβάνεται στην τιμή συνδρομής) δηλώνοντας διεύθυνση άλλη από αυτήν στην οποία εγκαθίσταται ο εξοπλισμός. Βέβαια δεν ευθύνονται αυτοί αν ο δορυφόρος της NOVA Ελλάδος δεν περιορίζεται στα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδος.

 

* Εντελώς παράνομη είναι η πειρατική λήψη δορυφορικών σημάτων που γίνεται με δύο τρόπους:
1) Με την κλωνοποίηση της αυθεντικής κάρτας της Nova Ελλάδος ή Κύπρου. Η κάρτα πρόσβασης είναι μία ηλεκτρονική κάρτα που διαθέτει μικροεπεξεργαστή και είναι γνωστή ως gamma card. Αυτή η κάρτα στοιχίζει από 100-150 ευρώ και προγραμματίζεται με κωδικούς από το διαδίκτυο. Για να λειτουργήσει χρειάζεται αποκωδικοποιητή που στοιχίζει γύρω στα 170-230 ευρώ. Με τη συμπερίληψη περίπου 140 ευρώ για τη δορυφορική και τα εργατικά, κάποιος μπορεί να βλέπει ό,τι βλέπει και αυτός που πληρώνει Nova χωρίς να πληρώνει συνδρομή.
2) Την ίδια ώρα, και είναι αυτό που ανθεί στην Κύπρο, είναι η παράνομη λήψη δορυφορικού σήματος με τη χρήση δορυφορικής και αποκωδικοποιητή από παράνομο παροχέα, ο οποίος είναι ο ίδιος κάτοχος smart card ή gamma card και την οποία "διαμοιράζει" μέσω διαδικτύου στους "συνδρομητές". Η εγκατάσταση της δορυφορικής στοιχίζει γύρω στα 140 ευρώ, ο αποκωδικοποιητής γύρω στα ?220 (είναι νόμιμος, γνωστός ως Dreambox) αν και υπάρχουν και κινέζικοι 60-80 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται και γραμμή διαδικτύου, από την οποία λαμβάνονται τα "κλειδιά" της κάρτας που χειρίζεται ο παροχέας. Με αυτό το "πακέτο" μπορεί κανείς να δει ό,τι παρέχει το πακέτο της NOVA Ελλάδας (και τα ελληνικά κανάλια) και το πακέτο της NOVA Κύπρου (με τα κανάλια της LTV και ALPHA). Η συνδρομή είναι γύρω στα 80-90 ευρώ το εξάμηνο. Με LTV και ALPHA (Νova Cyprus) γύρω στα 140 ευρώ το εξάμηνο. Άρα 15 και 20 ευρώ το μήνα αντίστοιχα.

Άτυπη συμφωνία
Αυτό που εγείρει ερωτηματικά είναι γιατί οι παράνομοι παροχείς δεν έχουν επιδιώξει να υποκλέψουν και το σήμα που εκπέμπουν η Cytavision, η Primetel (τώρα και η Cable Νet). Oι οποίες, η μεν πρώτη έχει εδώ και κάποια χρόνια συμβόλαια με ποδοσφαιρικά σωματεία για μετάδοση αγώνων, ενώ η δεύτερη θα μπει στο χορό από το 2010, μεταδίδοντας αγώνες του Απόλλωνα. Όπως πληροφορούμαστε, οι παράνομοι παροχείς δεν προτίθενται να τα βάλουν με αυτές τις δύο εταιρείες καθώς δεν μπορούν να "δουλέψουν" αν τις στρέψουν εναντίον τους. Και αυτό γιατί, για να μπορεί να λάβει από αυτούς σήμα ένας τηλεθεατής πρέπει να έχει γραμμή διαδικτύου που στην Κύπρο παρέχουν αυτές οι δύο εταιρείες. Ενώ ως έχουν τα πράγματα αποτελούν άλλον ένα λόγο για να αυξήσουν τους συνδρομητές διαδικτύου των δύο εταιρειών. Ταυτόχρονα, όπως φαίνεται και στους διπλανούς πίνακες, οι "πειρατές" καταφέρνουν να υποκλέψουν το σήμα της LTV (1). Το κανάλι αυτό προβάλλει τους πλείστες αγώνες του κυπριακού πρωταθλήματος, αλλά και των σημαντικότερων και δημοφιλέστερων αθλητικών γεγονότων. Ως εκ τούτου, τα... ψίχουλα που προσφέρουν οι άλλες πλατφόρμες σε ό,τι αφορά τα αθλητικά γεγονότα φαίνεται πως δεν αξίζουν τον κόπο για την παρανομία.

ΕΠΑ- Κωστάκης Χριστοφόρου
Χρήζει διερεύνησης η μετάδοση αγώνων
Ζητήσαμε την άποψη του προέδρου της ΕΠΑ, Κωστάκη Χριστοφόρου, όσον αφορά στη μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων από τα κυπριακά συνδρομητικά κανάλια και αν μπορεί να αλλάξει κάτι ούτως ώστε οι τηλεθεατές να μην χρειάζονται να είναι συνδρομητές σε περισσότερο από μια πλατφόρμα για να μπορούν να βλέπουν όλα τα παιγνίδια. Αν επίσης μπορεί να γίνει διερεύνηση όσον αφορά στις τιμές συνδρομής και άλλα συναφή θέματα που απασχολούν τον Κύπριο τηλεθεατή: "Είναι ένα θέμα που εκ πρώτης όψεως δίδει ερείσματα για να ενδιατρίψει κάποιος" μας είπε ο κ. Χριστοφόρου. Εξήγησε ωστόσο ότι προέχουν άλλες αποφάσεις στην ΕΠΑ (βλ. πετρελαιοειδή).


ΚΟΠ Εναποθέτει ελπίδες πρωτίστως στη Cytavision
Εδώ και τρία χρόνια, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έπαψε να διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα των ποδοσφαιρικών ομάδων για δύο λόγους, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Κωστάκης Κουτσοκούμνης. Πρωτίστως τα σωματεία θεωρούσαν ότι μπορούσαν να εξασφαλίσουν περισσότερα απ' ό,τι τους εξασφάλιζε η ΚΟΠ. Τα κανάλια θέλησαν να πάρουν τις μεγάλες ομάδες χωρίς την υποχρέωση να δείχνουν και τις μικρότερες ομάδες που είχαν λιγότερους οπαδούς. Κατά δεύτερον, η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, προσθέτει, δεν διευκόλυνε την κεντρική πώληση δικαιωμάτων όπως θα έπρεπε.

Τι γινόταν
Όταν διαχειριζόταν η ΚΟΠ τα τηλεοπτικά δικαιώματα, εξηγεί ο κ. Κουτσοκούμνης, και προς το τέλος της θητείας της, έβγαζε προσφορές με βάση πακέτα, κάτι που ευνοεί η ΕΕ. "Σε ένα πακέτο περιέχονταν αγώνες από διάφορες ομάδες και επιχειρείτο σε κάθε πακέτο να εξυπηρετούνται όλα τα σωματεία. Βγάζαμε 4 πακέτα. Τότε εξασφάλιζε 2 πακέτα η LTV και δύο η My-vision". Πρόσθεσε δε ότι "έχει εκφραστεί δημόσια ότι θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα, ούτως ώστε κάποιος οπαδός, ο οποίος επιθυμεί να βλέπει ποδόσφαιρο κάθε Σαββατοκύριακο και να έχει μπροστά του όλες τις επιλογές από τις μεταδόσεις, να μπορεί να το κάνει χωρίς να πρέπει να πληρώνει 200 ευρώ το μήνα. Μέχρι σήμερα, λόγω της συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ My-vision και LTV τα πράγματα δεν είναι άσχημα γιατί οσάκις πληρώνει για τη μια έχει και όλα τα συνδρομητικά της LTV με κάτι έξτρα. Με την εισαγωγή από το 2010 της Primetel ή και μελλοντικά άλλων, θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα ούτως ώστε οι φίλαθλοι να μην χρειαστεί να πληρώνουν πολλά λεφτά για να έχουν όλες τις επιλογές ενώπιόν τους" τόνισε.

Στόχος ο τηλεθεατής
"Δεν πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν με τρόπο που ο τηλεθεατής να πληρώνει τόσα πολλά. Επικαλούμαστε την καλή θέληση των τριών παιχτών να γίνει μια συμφωνία μεταξύ τους. Ο ένας παίκτης είναι ημικρατικός οργανισμός και πιστεύω ότι έχει κάποιες υποχρεώσεις απέναντι στο κοινό γενικά που ίσως να μην τις έχει μια ιδιωτική επιχείρηση", προσθέτει ο Πρόεδρος της ΚΟΠ ο οποίος αναμένει από την ΑΤΗΚ να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες σκεφτόμενη τον τηλεθεατή.
"Να συνεννοηθεί με τους άλλους δύο παίχτες, είτε σε ό,τι αφορά στη μείωση της τιμολόγησής τους είτε στη δημιουργία μιας πλατφόρμα ανταγωνιστικής της τιμής του συνόλου των τριών, η οποία να προσφέρει όλες τις επιλογές για ποδόσφαιρο στον τηλεθεατή. "Έχουμε 12 μήνες μπροστά μας μέχρι την είσοδο της Primetel για να επιβάλουμε όσο μπορούμε, με πειθώ, την πολιτική μας αυτή. Πιστεύω ότι το όλο θέμα πρέπει να απασχολήσει αρμόδιους φορείς όπως η ΕΠΑ, ο Σύνδεσμος Καταναλωτών. Πρέπει να αναμιχθούν και εμείς θα είμαστε δίπλα τους" κατέληξε.

Το ποδόσφαιρο σε άλλες χώρες
Όπως πληροφορούμαστε, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των ποδοσφαιρικών ομάδων τα ανοικτά κανάλια, γιατί το εισόδημα μόνο από διαφημίσεις δεν είναι αρκετό για να υποβάλει το ανοικτό κανάλι μια ανταγωνιστική προσφορά στο βαθμό που αυτή τη στιγμή αναμένουν τα σωματεία. "Μπορούσαμε εμείς αν είχαμε την κεντρική διάθεση να καθορίσουμε κάποιους αγώνες, ενδεχομένως όχι τους πιο καλούς, με μια σειρά ομάδων να είναι σε ανοιχτά κανάλια" εξήγησε ο κ. Κουτσοκούμνης. Κάτι τέτοιο γίνεται και στην Αγγλία. Στην Αγγλία που πήρε όλες τις προσφορές συνδρομητικό κανάλι, η Αγγλική Ομοσπονδία καθόρισε ότι ένα πακέτο, το ίδιο το κλειστό συνδρομητικό κανάλι θα πρέπει να το δώσει σε ανοικτό κανάλι. Έτσι αγώνες που κρίνονται από τους οπαδούς, όχι οι καλύτεροι, μεταδίδονται από ανοικτό κανάλι. Στην Ελλάδα τα σωματεία λειτουργούν όπως τα σωματεία στην Κύπρο. Απλώς κάποια κανάλια όπως η ΕΡΤ και το Mega, αποφάσισαν να δώσουν τα πολλά λεφτά που απαιτούνται για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα έστω και αν στο τέλος της μέρας το εισόδημα από τη διαφήμιση μπορεί να μην καλύπτει τα έξοδα.

Υποχρεωτική λίστα ανοικτής ζώνης
Όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, Νεόφυτος Επαμεινώνδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο στις χώρες μέλη να καταρτίζουν κατάλογο για γεγονότα μείζονος σημασίας τα οποία πρέπει να μεταδίδονται σε ανοικτή ζώνη. Στην Κύπρο υπάρχει τέτοια λίστα, η οποία αυτή την περίοδο βρίσκεται υπό αναθεώρηση σε συνεννόηση και με τα τηλεοπτικά κανάλια. Στον νέο κατάλογο θα γίνει εισήγηση να προβάλλονται ανοικτά οι εντός έδρας αγώνες των κυπριακών ομάδων στο champions League και η συμμετοχή τους σε τελικό ή ημιτελικό, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι τελικοί του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου, ενώ θα υπάρχει εισήγηση και για τους αγώνες του Μάρκου Παγδατή στην αντισφαίριση.

Νόμιμη η συσκευή Dreambox
Αν και ο "Π" από την αρχή που ξέσπασε ο σάλος για την παράνομη λήψη δορυφορικών σημάτων είχε εις γνώσιν του ότι ο αποκωδικοποιητής Dreambox είναι νόμιμος -παράνομη είναι η κάρτα που τοποθετείται σε αυτόν από παράνομους παροχείς- εν τούτοις οφείλουμε να δημοσιεύσουμε επιστολή της δικηγόρου των επίσημων διανομέων των αποκωδικοποιητών Dreambox στην Κύπρο, της γερμανικής εταιρείας Dream Multimedia. Σύμφωνα με την κ. Ανδριανή Δημητρίου, οι εν λόγω αποκωδικοποιητές εισάγονται νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, νόμιμα κατασκευάζονται στην Γερμανία και κατέχουν όλα τα πιστοποιητικά που απαιτεί η ΕΕ. Η αγορά του dreambox ως συσκευή δεν είναι παράνομη.

ΓΡΑΦΟΥΝ ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ

Κωδικός άρθρου: 873778

ΠΟΛΙΤΗΣ - 25/05/2009
by Γ Μοσχίδης, 26 May 2009, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.03519 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters