Επιστημονικοί δορυφόροι
'Herschel & Planck'.

News->Διάστημα-> Επιστημονικοί δορυφόροι
'Herschel & Planck'.
[ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Επιστημονικοί δορυφόροι
'Herschel & Planck'.

  Το μεγαλύτερο διαστημικό τηλεσκόπιο  που   κατασκευάστηκε ποτέ  εκτοξεύτηκε  χθες Πέμπτη στο διάστημα.Η ευρωπαϊκή  διαστημική  οργάνωση "ESA " δομολόγησε με  πύραυλο τύπου "Ariane-5" επιτυχώς μια από τις πιο ακριβότερες και πολυδάπανες αποστολές διερεύνησης του  σύμπαντος.


Το υψηλής τεχνολογίας διαστημικό τηλεσκόπιο  ,το οποίο έλαβε  το όνομα του  από τον αστρονόμο και μουσικό "Friedrich Wilhelm Herschel (1738-1822)",έχει τη δυνατότητα  βαθύτερης και ακριβέστερης διαστημικής ματιάς από τα προηγούμενα διαστημικά παρατηρητήρια.

Ο πύραυλος "Ariane-5"  μαζί με το 1,1 δισεκατομμυρίων Ευρώ και 7,5 μέτρων  ύψους  ευρωπαϊκό  υπερτηλεσκόπιο  μετέφερε συγχρόνως  και το δορυφόρο "Planck", ο οποίος θα μελετήσει λεπτομερώς την κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων .Πηγή:digitalfernsehen.de

                                                


                                          

                                     Herschel και Planck θα δουν στο παρελθόν του σύμπαντος

                                                 Τα τηλεσκόπια Herschel και Planck, ετοιμάζεται να μεταφέρει στο διάστημα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), με εκτόξευση που προγραμματίζεται να γίνει σήμερα 14 Μαΐου από τη Γαλλική Γουινέα.
Σκοπός της αποστολής, είναι η καταγραφή και κατανόηση της ιστορίας του σύμπαντος σε ανεξερεύνητα έως σήμερα μήκη κύματος, αλλά και μέσω της ακτινοβολίας που προέρχεται από τις πρώτες στιγμές μετά τη γέννησή του.

Το Herschel θα στρέψει το ''βλέμμα'' του σε μια περιοχή του φάσματος που βρίσκεται δέκα δισεκατομμύρια έτη στο παρελθόν και ανήκει στην απώτερη υπέρυθρη ακτινοβολία, που θεωρείται ότι έως σήμερα δεν έχει εξερευνηθεί. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται νεογέννητα άστρα, γαλαξίες, αστεροειδείς, σύννεφα σκόνης και διαστρικά αέρια. Θα παρατηρήσει επίσης, την ατμόσφαιρα γύρω από κομήτες.

Θεωρείται το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο υπέρυθρων, έχοντας διαστάσεις 7,5 μέτρα ύψος και 4 μέτρα πλάτος. Το κύριο κάτοπτρο του έχει διάμετρο 3,5 μέτρα, και σε μέγεθος ξεπερνά κατά μιάμιση φορά το Hubble.
Σχεδιασμένο για διαφορετική κατηγορία μετρήσεων, το Planck θα χαρτογραφήσει τις εξαιρετικά μικρές μεταβολές θερμοκρασίας στην κοσμικής προέλευσης μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου. Πρόκειται για τα υπολείμματα της ακτινοβολίας που εκπέμφθηκε κατά τη γέννηση του σύμπαντος, με τη θερμοκρασία της να βρίσκεται μόλις 2,7 βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν. 

Επιπρόσθετα, θα χρησιμοποιήσει το 1,5 μέτρου κάτοπτρο του για να καταγράψει την πρώτη ακτινοβολία που διαχύθηκε 380 χιλιάδες χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι σε αυτό το χρονικό σημείο η θερμοκρασία και η πυκνότητα του νεαρού τότε σύμπαντος είχαν πέσει αρκετά ώστε να επιτρέψουν τον αποχωρισμό του φωτός από την ύλη, με αποτέλεσμα να μπορέσει να ταξιδέψει στο χώρο.

Οι ειδικοί στοχεύουν να συλλέξουν τα απαραίτητα στοιχεία για να δημιουργήσουν ένα χάρτη του ουρανού, υψηλής ανάλυσης, αλλά και να προσδιορίσουν τον συνολικό αριθμό ατόμων στο σύμπαν, καθώς και τη φύση της μυστηριώδους σκοτεινής ενέργειας. Πηγή:sciencedaily.gr

Δείτε το βίντεο της εκτόξευσης : εδώ

Περισσότερες πληροφορίες : εδώ

 

 

 

 

 
by restlin, 16 May 2009, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.03033 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters