Ενιαίο φορέα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο

News->Ελλάδα->Ενιαίο φορέα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Ενιαίο φορέα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Ενιαίο φορέα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Πρόκειται για τα δικαιώματα που αναγκαστικά καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να αναπαράγουν στα καταστήματά τους μουσική, εικόνα και ήχο.

Τη σύσταση ενιαίου φορέα για τη διαχείριση και τον υπολογισμό των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, που υποχρεούνται να καταβάλουν σήμερα οι επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης (και όχι μόνο) σε τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες, ζητεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Πρόκειται για τα δικαιώματα που αναγκαστικά καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να αναπαράγουν στα καταστήματά τους μουσική, εικόνα και ήχο.

Τη σχετική πρόταση υπέβαλε, με επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, με αφορμή και την προγραμματισμένη για χτες εκδίκαση -στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης- αγωγής μιας από τις τέσσερις προαναφερθείσες εταιρίες, εναντίον ιδιοκτήτη καφέ, στον Εύοσμο.

Σύμφωνα με το ΕΕΘ, σήμερα τέσσερις φορείς-ιδιωτικές επιχειρήσεις (ΑΕΠΠΙ, Απόλλων, Ερατώ, Grammo), διεκδικούν την καταβολή πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων από τους επαγγελματίες του κλάδου (εστιατόρια, μπαρ κ.λπ).

«Οι δημιουργοί πρέπει να αμείβονται, αλλά φτάσαμε στο άλλο άκρο, να έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία που εισπράττει τέλη ακόμη και από μοδίστρες, επειδή έχουν στο χώρο της δουλειάς τους μια τηλεόραση», υποστηρίζει ο κ. Ζορπίδης.

Η διοίκηση του ΕΕΘ ζητεί από τον υπουργό Πολιτισμού «να μπει τάξη στην υπόθεση» και να υπάρξει νομικό πλαίσιο, που να κατοχυρώνει και τους δημιουργούς και τους επαγγελματίες.

Προτείνει, επιπροσθέτως, να ορισθούν κριτήρια βάσει τοποθεσίας, εμπορικής κίνησης και είδους, να καθοριστεί σταθερή τιμολογιακή πρακτική, να απαλλαγούν τα καταστήματα των οποίων η εμπορική δραστηριότητα δεν συναρτάται με τη χρήση της μουσικής και να αποσαφηνισθεί η σχέση αντιπροσώπευσης των δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων, με το φορέα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Αντίστοιχο υπόμνημα είχαν στείλει, πρόσφατα, στον υπουργό και 41 βουλευτές της ΝΔ, ζητώντας να μπουν κριτήρια υπολογισμού των δικαιωμάτων, ανάλογα με την περιοχή λειτουργίας των καταστημάτων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
by Γ Μοσχίδης, 11 May 2009, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.0515 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters