Ένας χρόνος πετυχημένης τροχιάς για το δορυφόρο πλοήγησης 'GIOVE-B'.

News->Δορυφόροι-> Ένας χρόνος πετυχημένης τροχιάς για το δορυφόρο πλοήγησης 'GIOVE-B'. [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Ένας χρόνος πετυχημένης τροχιάς για το δορυφόρο πλοήγησης 'GIOVE-B'.

   Ο "GIOVE-B"(Galileo In Orbit Validation Elements ) συμπλήρωσε στο διάστημα την πρώτη του χρονιά.Ο δορυφόρος ,βάρους 500 κιλών,κατασκευάστηκε από την  "Astrium" για λογαριασμό της διαστημικής οργάνωσης "ESA" και είναι ο δεύτερος της σειράς  του ευρωπαϊκού συστήματος πλοήγησης "Γαλιλαίος".Ο "GIOVE-B" εκτοξεύθηκε με τύπο πυραύλου "Sojus" στις 27 Απριλίου του 2008 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν .Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εντατικών δοκιμών, τον  Ιούλιο του 2008 τέθηκε σε πλήρη λειτουργία. 

Μηχανικοί και ερευνητές  προβαίνουν από τους επιγείους σταθμούς σε ενδελεχείς ελέγχους και μακροχρόνιες μετρήσεις του σήματος ποιότητας του δορυφόρου. Μάλιστα  ο συγκεκριμένος δορυφόρος είναι ο πρωτος που χρησιμοποιεί για τις μεταδόσεις του το πρότυπο MBOC (Multiplexed Binary Offset Carrier) και μ'αυτό τον τρόπο θέτει τα θεμέλια για τη μελλοντική ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής στο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Galileo.Πηγή:infosat.de

 

                                           Στις 27 Απριλίου του 2008, τέθηκε σε τροχιά και ο δεύτερος δοκιμαστικός δορυφόρος, GIOVE-B  ο οποίος φέρει το πιο ακριβές ατομικό χρονόμετρο (hydrogen maser clock) που έχει βρεθεί ποτέ στο διάστημα, με 10 φορές μεγαλύτερη χρονική ακρίβεια σε σχέση με αυτή που παρέχει το ατομικό ρολόι του GPS.

Ύστερα από την επιτυχή εκτόξευσή του από το κοσμοδρόμιο Baikonur του Καζακστάν, εξέπεμψε σήμα στις 7 Μαΐου 2008. Αυτό αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον τομέα της δορυφορικής πλοήγησης, δεδομένου ότι ο GIOVE-B, τώρα, για πρώτη  φορά,  εκπέμπει το κοινό  σήμα  Galileo  - GPS χρησιμοποιώντας ένα  συγκεκριμένο βελτιστοποιημένο κύμα φορέα, MBOC (Multiplexed Binary Offset Carrier), σύμφωνα με τη συμφωνία που έγινε μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ε.Ε. τον Ιούλιο του 2007 για τα αντίστοιχα συστήματά τους, το μελλοντικό GPS III και το Galileo.


Αυτά τα σήματα του GIOVE-B, θα παρέχουν την υψηλότερη ακρίβεια σε περιβάλλοντα, όπου το σφάλμα πολλαπλών διαδρομών  (multipath) και η παρεμβολή επιδρούν, καθώς και καλύτερη διείσδυση σε κλειστούς χώρους. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πως τα συστήματα Galileo και GPS είναι πράγματι συμβατά και διαλειτουργικά, και ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες προσδιορισμού θέσης θα ωφελήσουν όλους τους χρήστες παγκοσμίως.

 
Πηγή:dspace.lib.ntua.gr

 

 

 
by restlin, 28 Apr 2009, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.03159 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters