Αργοπορημένοι στο ραντεβού με το μέλλον

News->Ελλάδα->Αργοπορημένοι στο ραντεβού με το μέλλον [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Αργοπορημένοι στο ραντεβού με το μέλλον

Η ΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΡΟΛΟΣ»

Αργοπορημένοι στο ραντεβού με το μέλλον

 

Οσες ημερίδες κι αν γίνουν για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής τηλεόρασης, το συμπέρασμα είναι ένα. Η ελληνική τηλεόραση βαδίζει με βήματα χελώνας προς την ψηφιακή εποχή, ενώ η τηλεοπτική αγορά στη χώρα μας θέλει ακόμη πολύ δρόμο για να φτάσει στην αντίστοιχη των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης.

Πολιτικές που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των οπτικοακουστικών μέσων, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν από τις νέες τεχνολογίες, τη χρηματοδότησή τους σύμφωνα με τις κοινοτικές αλλά και τις εθνικές πολιτικές συζητήθηκαν στην ημερίδα με τίτλο «Ευρωπαϊκή τηλεόραση και δημόσιος ρόλος», που διοργανώθηκε από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κατερίνα Μπατζελή, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) και το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜΕ).

Η Κατερίνα Μπατζελή ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στον ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης αλλά και στις χρηματοδοτήσεις που παίρνει από το κράτος. «Η οπτικοακουστική αγορά των 27 κρατών-μελών της Ευρώπης -είπε- έχει μέγεθος 100 δισ. ευρώ, απασχολεί 100 εκατομμύρια ανθρώπους και αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ της Ευρώπης, στο 20% της ανάπτυξης και στο 40% της παραγωγικότητας της Ε.Ε.». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι δημόσιες τηλεοράσεις απορροφούν το ποσό των 22 δισεκατομμυρίων ετησίως με τη μορφή κρατικών ενισχύσεων, ενώ τα διαφημιστικά τους έσοδα ανέρχονται στο 5% των πωλήσεών τους. Επίσης τόνισε ότι η δημόσια τηλεόραση δεν πρέπει να ταυτίζεται με το δωρεάν.

«Στην Ελλάδα η ιδιωτική τηλεόραση λειτουργεί επί 20 χρόνια χωρίς ρύθμιση. Προφανώς παρεξηγήσαμε τον όρο "απορρύθμιση"», επισήμανε ο πρόεδρος του ΙΟΜ, Ροδόλφος Μορώνης. Στη συνέχεια της ομιλίας του έθιξε και το θέμα των επιχορηγήσεων της δημόσιας τηλεόραση τονίζοντας: «Τίθεται το θέμα πώς χρησιμοποιούνται από τις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις τα χρήματα της κρατικής ενίσχυσης. Και έχουν υπάρξει προσφυγές σχετικά με τη συμμετοχή των δημόσιων φορέων στη διαφημιστική αγορά, σχετική με την απόκτηση δικαιωμάτων μετάδοσης αθλητικών συναντήσεων και με το άνοιγμα σε νέες υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων από νέες πλατφόρμες».

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης μίλησε για τον ρόλο που πρέπει να έχει η δημόσια τηλεόραση, λέγοντας ότι πρέπει να έχει τον χαρακτήρα που της δίνει το Σύνταγμα, χωρίς να μπλέκεται με την ιδιωτική. «Δεν πρέπει να ανταγωνίζεται με τα χρήματα του Ελληνα πολίτη, να δίνει αφειδώς χρήματα για τη μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων από την πίσω πόρτα και να αλλάζει το κομμάτι της ενημέρωσης σύμφωνα με τις κυβερνήσεις».

«Η ελληνική ραδιοτηλεόραση πρέπει να ακολουθήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις έτσι ώστε να δικαιολογεί τις κρατικές επιχορηγήσεις», είπε ο εκπρόσωπος της EBU, Κωνσταντίνος Κέκης καταθέτοντας ορισμένα στοιχεία που παρουσιάζουν τη δύναμη που έχει πλέον το Ιντερνετ στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων. «Είναι ύψιστης σημασίας για τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να φτάνουν στο νεαρό κοινό, να εξυπηρετούν όλες τις κοινωνικές ομάδες και να συνεχίσουν να αποτελούν ανεξάρτητη πηγή ενημέρωσης», πρόσθεσε.

Ο Στέλιος Παπαθανασόπουλος (πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών) υποστήριξε ότι οι δημόσιοι φορείς πρέπει όχι μόνο να χαράξουν νέες στρατηγικές, αλλά να αποδείξουν ότι αξίζουν το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν γι' αυτούς οι πολίτες. Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να δρομολογηθούν οι αναγκαίες συνθήκες έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας συμβατός με τα νέα δεδομένα ρόλος για τη δημόσια τηλεόραση.
by Γ Μοσχίδης, 28 Apr 2009, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.03276 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters