Φεύγουν οι Αραβες από τη Forthnet

News->Ελλάδα->Φεύγουν οι Αραβες από τη Forthnet [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Φεύγουν οι Αραβες από τη Forthnet

Φεύγουν οι Αραβες από τη Forthnet

Η Emirates Ιnternational Tel. συζητεί με την Advent Ventures Partners την πώληση του 34%

Του Βαγγελη Mανδραβελη / vmandravelis@kathimerini. gr

Αλλάζει εκ νέου ιδιοκτήτη η Forthnet. Aυτό τουλάχιστον φαίνεται να επιδιώκει η Emirates Ιnternational Telecommunications, ένα χρόνο μετά την είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Η κρατική επενδυτική εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι φέρεται να βρίσκεται σε επαφή με το ευρωπαϊκό fund Advent Ventures Partners, με στόχο τη μεταβίβαση της συμμετοχής της στη Forthnet η οποία ανέρχεται περίπου στο 34%.

Οι επαφές των δύο πλευρών φέρεται να γίνονται σε γνώση της διοίκησης της Forthnet, ενώ ως σύμβουλος της Advent στην Ελλάδα φέρεται ότι έχει οριστεί πρώην κορυφαίο στέλεχος των τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Emirates International Telecommunications (EIT) είναι αποφασισμένη να βγει από το μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet, εφόσον βέβαια υπάρξει το κατάλληλο τίμημα από την πλευρά του αγοραστή. Μάλιστα πριν από τρεις μήνες είχε διανεμηθεί σε τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές σχετικό πληροφοριακό σημείωμα για πώληση μετοχών της Forthnet, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζεται ο πωλητής των μετοχών. Σημειώνεται ότι η EIT απέκτησε τον Ιανουάριο του 2008 το 21% της Forthnet προς 11,2 ευρώ την κάθε μετοχή, αλλά το μέσο κόστος κτήσης περιορίστηκε αισθητά, καθώς η επενδυτική εταιρεία διεύρυνε τη συμμετοχή της αποκτώντας άλλο ένα 13% των μετοχών της κατά τη μεγάλη πτώση της τιμής της μετοχής που ακολούθησε μέχρι τον περασμένο Μάρτιο.

Πολλοί παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η Forthnet είναι ιδιαιτέρως υποτιμημένη στην παρούσα περίοδο διαθέτοντας κεφαλαιοποίηση 150 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία μόνο για την εξαγορά της Nova ξόδεψε τον περασμένο Αύγουστο 430 εκατ. ευρώ -τίμημα που θεωρήθηκε «αλμυρό» από πολλούς μετόχους της.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι η ανταγωνίστριά της hellas online σήμερα διαπραγματεύεται στα 250 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να διαθέτει τα μεγέθη της Forthnet (αριθμό συνδρομητών) και κυρίως χωρίς να ελέγχει μια Nova που θεωρείται το πλέον ισχυρό περιουσιακό στοιχείο στην παρούσα οικονομική κρίση.

Το φαινόμενο όμως μιας πιθανής υποτίμησης της Forthnet δεν είναι πρωτοφανές στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, αλλά έχει επαναληφθεί στην περίπτωση της Info-Quest. H τελευταία, το 2005, διαπραγματευόταν στο ταμπλό της Σοφοκλέους κοντά στα 70 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό δεν πτόησε τις επεδνυτικές εταιρείες Apax και TPG να προσφέρουν τη συγκεκριμένη περίοδο 325 εκατ. ευρώ μόνον για ένα τμήμα της εταιρείας (Q - Telecom).

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν ότι η Nova αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο της Advent, παρά η ίδια η Forthnet, καθώς μέχρι σήμερα η επεδνυτική εταιρεία δεν έχει επενδύσει ιδιαίτερα σε παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (operators). Εκτιμούσαν δε ότι η επενδυτική εταιρεία θα ήθελε να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών τηλεόρασης, αλλά φυσικά σε χαμηλότερο κόστος από ό, τι κατέβαλε η ίδια η Forthnet πριν από μερικούς μήνες.

Χθες η μετοχή της ελληνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών διευρύνθηκε κατά 8,99% κλείνοντας στα 0,97 ευρώ και πραγματοποιώντας σχετικά υψηλό όγκο συναλλαγών (περίπου 720.000 τεμάχια).

kathimerini.gr
by Γ Μοσχίδης, 24 Apr 2009, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.03579 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters