Αστυνομικό «ντου» στα Dreambox

News->Πειρατικά->Αστυνομικό «ντου» στα Dreambox [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Αστυνομικό «ντου» στα Dreambox

Από την Κύπρο το κλεμμένο τηλεοπτικό σήμα σε Ελλάδα, Γαλλία και Βρετανία

Αστυνομικό «ντου» στα Dreambox

Διατάγματα οκταήμερης κράτησης για έναν 51χρονο και έναν 50χρονο, εξέδωσε χθες το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, για κλοπή και παράνομη διανομή δορυφορικού τηλεοπτικού σήματος. Ο 51χρονος θεωρείται εγκέφαλος διεθνούς κυκλώματος

 

H κλοπή τηλεοπτικού δορυφορικού σήματος έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις με ασύλληπτα κέρδη.

Άρον - άρον άρχισαν από χθες να ξηλώνουν τις εγκαταστάσεις των αποκωδικοποιητών Dreambox, πολλοί κάτοχοί τους, αφού αναμένονται έρευνες της Αστυνομίας στο πλαίσιο της εξάρθρωσης των κυκλωμάτων που μετέδιδαν παρανόμως σήμα δορυφορικών τηλεοπτικών καναλιών. Όπως είχε γράψει ο «Π» από τις 14 Μαρτίου, η Αστυνομία έχει στα χέρια της τα στοιχεία χιλιάδων συνδρομητών που λάμβαναν φτηνό και παράνομο σήμα, μεταξύ των οποίων είναι πολλοί επώνυμοι (επιχειρηματίες, πολιτικοί και υψηλόβαθμοί κρατικοί αξιωματούχοι). Ωστόσο το φαινόμενο φαίνεται πως έχει καταλάβει διαστάσεις που εκφεύγουν των ορίων της κυπριακής επικράτειας, με προεκτάσεις στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Κιλελέρ
Ένας 51χρονος Αγγλοκύπριος, με την ηλεκτρονική υπογραφή «Κιλελέρ», θεωρείται το κεντρικό πρόσωπο του τεράστιου κυκλώματος. Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν στο σπίτι του στον Άγιο Αθανάσιο στη Λεμεσό κλεισμένο σε ένα δωμάτιο το οποίο είχε μετατρέψει σε κόμβο των παράνομων δραστηριοτήτων του. Ο 51χρονος, ο οποίος θεωρείται ειδήμων στα ηλεκτρονικά, κατάφερνε να διαχειρίζεται το δίκτυο που είχε στήσει, μέσα από το μικρό δωμάτιο στο οποίο είχε εγκαταστήσει πέντε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με πέντε οθόνες των 32 ιντσών. Μάλιστα κατάφερνε να χειρίζεται ταυτοχρόνως και τους πέντε υπολογιστές, «εξυπηρετώντας» τους πελάτες του. Το κωδικό όνομα «Κιλελέρ», που παραπέμπει στην εξέγερση των Ελλήνων αγροτών στο ομώνυμο χωριό της Θεσσαλίας το 1910, είναι άγνωστο γιατί επιλέχθηκε. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι ίσως ο 51χρονος «να νόμιζε ότι έκανε τη δική του επανάσταση εναντίον των μεγάλων δορυφορικών καναλιών, μοιράζοντας τηλεοπτικό σήμα σε φθηνότερη τιμή».

Διεθνώς «άγνωστος»
Ο 51χρονος αποτελούσε ένα μεγάλο ερωτηματικό για τις αστυνομικές αρχές της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, αφού προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν, ώστε να ξηλώσουν το κύκλωμα που μετέδιδε από την Κύπρο παρανόμως τηλεοπτικό σήμα. Στο κυνηγητό για εντοπισμό του είχαν εμπλακεί και οι οργανισμοί που παρέχουν τηλεοπτικά δορυφορικά μπουκέτα. Ο Αγγλοκύπριος λάμβανε νομίμως δορυφορικό σήμα από διάφορα κανάλια και στη συνέχεια, μέσω των servers που είχε εγκαταστήσει, το πουλούσε σε κατόχους συσκευών Dreambox έναντι 25 ευρώ μηνιαίως. Ωστόσο στους συνδρομητές, το σήμα έφτανε μέσω τρίτων οι οποίοι έπαιζαν το ρόλο αντιπροσώπων. Ο 51χρονος συνεργαζόταν με «αντιπροσώπους» σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, οι οποίοι μέσω δικών του servers πουλούσαν το σήμα στους πελάτες τους. Οι «αντιπρόσωποι» κρατούσαν τα 10 από τα 15 ευρώ της συνδρομής και τα υπόλοιπα 15 τα έστελναν με εμβάσματα σε λογαριασμό του 51χρονου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνδρομητές προπλήρωναν την υπηρεσία για ένα χρόνο, με την καταβολή 300 ευρώ.

Ντου στα σπίτια
Για την Αστυνομία η υπόθεση δεν τελειώνει με τον εντοπισμό των εγκεφάλων της απάτης. Έχοντας στα χέρια τους τα στοιχεία των «αντιπροσώπων» και των συνδρομητών, θα αρχίσουν έρευνες σε σπίτια, ώστε να δοθεί αυστηρό μήνυμα πάταξης της παρανομίας που έχει πάρει απίστευτες διαστάσεις. Ο 51χρονος Αγγλοκύπριος φέρεται να είχε συνολικά 4.500 συνδρομητές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Π» αστυνομική πηγή, «την Τετάρτη που έκλεισαν οι servers η μισή Κύπρος δεν είδε ποδόσφαιρο». Από τη δράση των κυκλωμάτων κλοπής τηλεοπτικού σήματος, οι εταιρείες που προσφέρουν νομίμως το τηλεοπτικό προϊόν χάνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μηνιαίως, ενώ απώλειες έχει και το κράτος λόγω απώλειας δασμών. Χθες, ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Αρχηγείου Γ. Χαραλάμπους, ανέφερε πως θα γίνουν έρευνες και για τον εντοπισμό των κατόχων συσκευών Dreambox, ενώ σημείωσε ότι η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας είναι σοβαρό αδίκημα και επισύρει αυστηρές ποινές φυλάκισης και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.Παράνομος με 1.000 πελάτες
Δίπλα στον νόμιμο
Στα χέρια των αστυνομικών αρχών έπεσε ακόμα ένας 50χρονος από τη Λεμεσό, ο οποίος διατηρούσε επιχείρηση δίπλα ακριβώς από τα γραφεία νόμιμης εταιρείας διανομής δορυφορικών τηλεοπτικών υπηρεσιών.
Ο 50χρονος διέθετε 14 servers και από τις έως τώρα έρευνες διαπιστώθηκε ότι είχε 1.000 συνδρομητές, οι οποίοι κατέβαλλαν 25 ευρώ μηνιαίως και μάλιστα προκαταβολικά για ένα χρόνο. Η Αστυνομία πιστεύει ότι στον συγκεκριμένο τομέα δραστηριοποιούνται πολλά ακόμα άτομα, τα οποία αναμένεται να εντοπίσει ώστε να λάβει οριστικό τέλος η συγκεκριμένη παρανομία. Dreambox που λαμβάνουν παρανόμως σήμα είναι εγκατεστημένα ακόμα και στα σπίτια αστυνομικών, πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, καθώς πέραν της χαμηλής τιμής της συνδρομής προσφέρουν περισσότερες επιλογές. Οι συνδρομητές μπορούν να διαλέξουν τηλεοπτικά μπουκέτα από διαφορετικούς δορυφόρους, κάτι που νομίμως ίσως να μην μπορούσε να γίνει, αλλά και αν γινόταν θα στοίχιζε πολύ ακριβά.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ

Κωδικός άρθρου: 865056

ΠΟΛΙΤΗΣ
by Γ Μοσχίδης, 11 Apr 2009, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.03689 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters