Το νέο τηλεοπτικό τοπίο των Αγώνων Ποδοσφαίρου

News->Ελλάδα->Το νέο τηλεοπτικό τοπίο των Αγώνων Ποδοσφαίρου [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Το νέο τηλεοπτικό τοπίο των Αγώνων Ποδοσφαίρου

Το νέο τηλεοπτικό τοπίο των Αγώνων Ποδοσφαίρου

Αρης Ασβεστάς

 

Στο ελληνικό ποδόσφαιρό για τίποτα δεν πρέπει να είσαι σίγουρος. Τα πάντα αλλάζουν σε μια νύχτα, φτάνει η όποια «κωλοτούμπα» να εξυπηρετεί το συμφέρον κάποιας ή όλων των ΠΑΕ.


Η συμφωνία των 14 ομάδων (πλην Ολυμπιακού και Ξάνθης) για την παραχώρηση των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων σε NOVA και ΣΚΑΙ, φαντάζει πλέον δεδομένη και για την προσεχή τριετία θα αναγκαστούμε άπαντες να αλλάξουμε τηλεοπτικές συνήθειες.

Εκτός αν ο Σωκράτης Κόκκαλης τους πάει στα δικαστήρια γιατί δεν του αρέσει να παίζει (και αυτός) στις 15:00 το μεσημέρι, ή κάποια ΠΑΕ «αυτομολήσει» γιατί θα βρεθεί ένα κανάλι που θα «τα σκάσει» χοντρά. Όλα πιθανά είναι, αλλά με τις ρήτρες που έχουν προβλεφθεί, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος τολμηρός...

Με τα νέα δεδομένα και σε όσους Έλληνες περισσεύουν χρήματα εν μέσω οικονομικής κρίσης, θα αγοράσουν αποκωδικοποιητή ενώ στις... μνήμες της τηλεόρασης, θα φέρουμε τον ΣΚΑΙ λίγο... πιο μπροστά από εκεί που τον έχουμε όλοι αποθηκεύσει, ώστε να τον βρίσκουμε ευκολότερα στο τηλεκοντρόλ.

Για την οριστικοποίηση της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, απομένουν οι υπογραφές των συμβάσεων που πιθανότατα θα πέσουν στις 21 Απριλίου. «Μαζί με τις υπογραφές, θα μπούνε και τα τανκς», είπε χαριτολογώντας ο Λάμπρος Σκόρδας στο συμβούλιο της Τρίτης, κάνοντας πλάκα για τη σημαδιακή ημερομηνία που επέλεξαν.

Για το αν θα μπουν τα τανκς, δεν ξέρουμε. Αυτό που σίγουρα θα μπει, είναι πολύ χρήμα στα ταμεία των μικρών ομάδων. Χρήμα που ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν θα έβρισκαν από εισιτήρια, χορηγούς ή ακόμα και από μια μεμονωμένη τηλεοπτική σύμβαση με κάποιο άλλο κανάλι.

Τι σημαίνει όμως για τους Έλληνες φιλάθλους το σκηνικό που διαμορφώνεται από του χρόνου; Ας λύσουμε, λοιπόν, ορισμένες απορίες...

Τι θα βλέπουμε και που;

Από του χρόνου και για τρία χρόνια, τα εντός έδρας παιχνίδια όλων των ομάδων (πλην Ολυμπιακού και Ξάνθης) θα τα μεταδίδει στη συντριπτική τους πλειοψηφία το συνδρομητικό κανάλι, ενώ ένα ματς κάθε εβδομάδα θα το μεταδίδει ο ΣΚΑΙ. Τους εντός έδρας αγώνες των Πειραιωτών και των Ακριτών, θα τους βλέπουμε από τη ΝΕΤ. Κλειδάριθμοι δεν πρόκειται να υπάρξουν ώστε ο Ολυμπιακός και η Ξάνθη να αγωνίζονται εναλλάξ στην έδρα τους και έτσι το κρατικό κανάλι να μεταδίδει οπωσδήποτε ένα παιχνίδι κάθε εβδομάδα. Συνεπώς, αν αγωνίζονται και οι δύο ομάδες εκτός έδρας, η ΝΕΤ δεν θα δείχνει τίποτα!

Κάθε Σάββατο θα διεξάγονται συνήθως δύο ματς: Στις 17:00 και στις 19:00 (που μπορεί να γίνονται 19:00 και 21:00 σε καλοκαιρινούς μήνες). Ο ΣΚΑΙ θα δείχνει πάντα το παιχνίδι των 17:00 και μόνο αυτό!

Τις Κυριακές οι «ζώνες» θα είναι τρεις: Στις 15:00, στις 17:00 και στις 19:00 (ή 17:00, 19:00 και 21:00 για καλοκαιρινούς μήνες). Όλα τα ματς θα τα μεταδίδει η NOVA, ενώ αν ο Ολυμπιακός και η Ξάνθη παίζουν εντός έδρας, θα δείχνει ένα παιχνίδι και η ΝΕΤ.

Επειδή στην όλη ιστορία εμπλέκονται τρία κανάλια, προβλέπεται η αναγκαστική τηλεοπτική μετάδοση και των οκτώ αγώνων κάθε αγωνιστικής! Ακόμα και το ματς των 15:00, κατά πάσα πιθανότητα θα μεταδίδεται τηλεοπτικά!

Το rotation

Το πρόγραμμα των αγώνων θα το διαμορφώνουν η NOVA με τον ΣΚΑΙ, κάτι για το οποίο φωνάζουν –ως γνωστόν- οι δύο ομάδες του κρατικού καναλιού και το ίδιο το κρατικό κανάλι. Το σύστημα θα είναι κυλιόμενο (rotation). Δηλαδή, όλοι θα παίζουν σε όλες τις ώρες! Συνεπώς, όλοι θα περάσουν και από τη ζώνη των 15:00! Θα επιχειρηθεί να μην υπάρχουν σε όλη τη χρονιά πάνω από πέντε ματς κάθε ομάδας στην ίδια ζώνη μετάδοσης, ενώ σε κάθε ζώνη δεν μπορούν να οριστούν πάνω από δύο αγώνες κάθε αγωνιστική. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι η NOVA θα ορίζει εμμέσως και τα ματς του Ολυμπιακού και της Ξάνθης!

Οι εκπομπές

football-tv1_120Ένα άλλο θέμα που σίγουρα απασχολεί όλους τους φιλάθλους, είναι αυτό των αθλητικών εκπομπών. Και εδώ το σκηνικό ανατρέπεται πλήρως, με τον ΣΚΑΙ να αποκτά τεράστια πλεονεκτήματα. Η εκπομπή του εν λόγω καναλιού θα ξεκινά στις 21:15 ή στις 22:15 και θα προβάλλει εκτεταμένα στιγμιότυπα και όλο το ρεπορτάζ. Ίδια ώρα, βέβαια, θα προβάλλεται και η εκπομπή της NOVA (όπως γίνεται και τώρα). Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σύμβαση, ο ΣΚΑΙ υποχρεούται να δίνει τα στιγμιότυπα στα άλλα κανάλια 105 λεπτά μετά την έναρξη της εκπομπής του, δηλαδή στις 23:00 ή στις 24:00 τη νύχτα! Κάτι που αποδυναμώνει σαφέστατα την ιστορική «Αθλητική Κυριακή» του κρατικού καναλιού ή όποιου άλλου καναλιού θέλει να βγάλει κυριακάτικη αθλητική εκπομπή. Η ΝΕΤ βέβαια, θα μπορεί να ξεκινά την εκπομπή της ότι ώρα θέλει, αλλά δεν θα έχει εγκαίρως τη δυνατότητα να προβάλει φάσεις από αγώνες, πλην του Ολυμπιακού και τη Ξάνθης και μόνο στην περίπτωση που οι δύο ομάδες αγωνίζονται εντός έδρας!

Και κάτι ακόμα: Σύμφωνα με τη σύμβαση που θα υπογράψουν οι 14 ΠΑΕ, η Super League υποχρεούται να διεξάγει τα πλέι οφ ως το 2012! Συνεπώς, αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους, η διαδικασία των πλέι οφ θα συνεχιστεί για τουλάχιστον τρία ακόμη χρόνια...

COSMOS.gr
by Γ Μοσχίδης, 08 Apr 2009, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.035 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters