25 Μαρτίου, εορτή Εθνικής Παλιγγενεσίας

News->Ελλάδα->25 Μαρτίου, εορτή Εθνικής Παλιγγενεσίας [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email 25 Μαρτίου, εορτή Εθνικής Παλιγγενεσίας

Τα δύο γεγονότα που γιορτάζουμε σήμερα, δηλαδή ο Ευαγγελισμός και η Εθνική Παλιγγενεσία, βαθύτατα συμβολίζουν την ίδια την έννοια της ελευθερίας.

Η πολιτική ελευθερία και η εθνική ανεξαρτησία, σε συνδυασμό με την ηθική και πνευματική ελευθερία, θωρακίζουν τους λαούς για να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά κάθε βαρβαρότητα.

Η γενιά του '21 έδειξε τον δρόμο. Χωρίς αναβολές και δισταγμούς, εφησυχασμούς και ψευδορεαλισμούς, "δεν κάθισε να γίνει νοικοκύρης" αλλά βρήκε τα λημέρια των κλεφτών και πολέμησε για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.

Το επαναστατημένο γένος εκτός, όμως, από Λευτεριά, ήθελε και Παιδεία. Έτσι, ένα από τα αιτήματα, που γρήγορα πήρε σάρκα και οστά, ήταν και η ίδρυση των Πανεπιστημίων.

Από τότε, λοιπόν, τα Ανώτατα Ιδρύματα εκαλούντο να παίξουν εθνικό ρόλο, κάτι που συνεχίζουν και σήμερα, καθώς πολλά εθνικά μας θέματα είναι ακόμη ανοικτά.

Ας μην ξεχνάμε ότι με το καριοφίλι, αλλά και με τη γραφίδα γίνονταν πάντοτε οι επαναστάσεις και έτσι θα γίνονται και εις το μέλλον. Όσο και αν ζούμε στην ηλεκτρονική εποχή η εξέγερση θέλει ψυχή και ο Ευαγγελισμός προϋποθέτει αγνότητα. Επειδή όμως. από τον Εθνικό μας Ύμνο συνήθως ανατρέχουμε στις δοξαστικές πρώτες στροφές, θάθελα σήμερα, 25 Μαρτίου 1997, από την Ξάνθη και από το αμφιθέατρο του Δ.Π.Θ., να αναφερθώ στους υπενθυμητικούς στίχους της στροφής 78:

"Ω τριακόσιοι, σηκωθήτε και ξανάλθετε σ' εμάς,

τα παιδιά σας θέλ' ιδήτε πόσο μοιάζουνε σε σας".

Αρκετά αντλήσαμε από την δόξα εκείνων. Καιρός είναι τα παιδιά μας να πάρουν παράδειγμα από τα δικά μας υπέρ πατρίδος ανδραγαθήματα.

Ως υπερηφάνων Ελλήνων, ως ισότιμων Ευρωπαίων, ως πολιτών του κόσμου.

Ενός κόσμου Ειρήνης, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας.

Καθηγητής Ι. Πανούσης

Πρύτανης Δ.Π.Θ.

 

http://amadeo.blog.com/repository/1040625/3010425.jpg
by Γ Μοσχίδης, 25 Mar 2009, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.05213 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters