Διαστημική απειλή

News->Διάστημα->Διαστημική απειλή [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Διαστημική απειλή

                                                      110.000 διαστημικών θραυσμάτων δημιουργούν μόνιμη απειλή από το διάστημα.Ήδη από το ξεκίνημα των διαστημικών ταξιδιών το 1957 με το δορυφόρο "Sputnik" έχουν μετατρέψει οι άνθρωποι το διαστημικό χώρο σε μάντρα μεταλλικών απορριμμάτων.


Εν τω μεταξύ  υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη περισσότερα από 110 000 διαστημικών σκουπιδιών,τα περισσότερα εκ των οποίων δεν είναι μεγαλύτερα από το μέγεθος ενός βότσαλου.Τα παραπάνω  απόβλητα προέρχονται κυρίως από εκρήξεις περίπου 180  πυραύλων και δορυφόρων.Εκτός από απομεινάρια καιγόμενων πυραυλικών υλικών αιωρούνται επίσης διαστημικά γάντια αστροναυτών και κατσαβίδια ,τα οποία περιτρέχουν τη Γη με ταχύτητα 28.000 χμ/ώρα.


Η αμερικανική και ρωσική διαστημική υπηρεσία επιτήρησης παρακολουθεί  την τροχιά  περίπου 10.000 διαστημικών θραυσμάτων διαμέτρου δέκα εκατοστών.Σε περίπτωση σύγκρουσης με δορυφόρο θα προβούν σε επιδέξιους ελιγμούς,ώστε ν'αποφύγουν τις ζημιές.Σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA περιστρέφονται επίσης γύρω στα 35 εκατομμύρια σωματίδια διαμέτρου μικρότερης του ενός εκατοστού.

 Κατά την αμερικανική διαστημική διοίκηση περισσότερα από 17.000 αντικείμενα διήλθαν στη Γη.Το 2002 τεμάχιο από εκτοξευμένο το "1985 πυραύλο  τύπου "Ariane" κατέπεσε σε σπίτι στην Ουγκάντα .Ο ρωσικός διαστημικός σταθμός "Μιρ", ύστερα από 15 χρόνια σε τροχιά, συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό.Αυτού του είδους τα πρωτα περιστατικά συνέβησαν το 1962 με την κατάρρευση τμήματος ενός αμερικανικού πυραύλου "Atlas" σε ένα αγρόκτημα στη Νότια Αφρική και σιδερένιου τμήματος του σοβιετικού τότε "Σπούτνικ 4"  σε μια διασταύρωση  δρόμου στην αμερικανική πόλη "Wisconsin".Πηγή:digitalfernsehen.de

 

 Πηγή: madata.gr

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός πραγματοποίησε περιστροφή κατ' άξονα χθες προκειμένου ν' αποφύγει ξανά την απειλή από ένα διαστημικό σκουπίδι, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της NASA.

Παραταύτα, η κατάσταση δεν ήταν τόσο τραγική όσο την περασμένη εβδομάδα, όταν τρεις αστροναύτες χρειάσθηκε να εγκαταλείψουν τον σταθμό από τον φόβο ενός απειλητικά προσεγγίζοντος διαστημικού σκουπιδιού.

Στην παρούσα περίσταση, ο σταθμός ετοιμαζόταν να συγκρουσθεί σήμερα με ένα κομμάτι, διαμέτρου 10 εκατοστών, από το ανώτερο τμήμα ενός κινεζικού πυραύλου, τόνισε ο εκπρόσωπος της NASA Κάιλ Χέρινγκ.

Σκοπός του χθεσινού χειρισμού ήταν χάρις στην περιστροφή 180 μοιρών να επιβραδύνει κατά τι την πορεία του Διαστημικού Σταθμού ώστε ν' αποφευχθεί η σύγκρουση με το σκουπίδι, πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως δήλωσε ο Χέρινγκ, από την περιστροφή -που διήρκεσε μόλις τρεις ώρες- ετέθη στην κεφαλή του σταθμού το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Discovery, ενώ συνήθως μπροστά βρίσκεται το μικρότερο σε διαστάσεις ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

 

 
by restlin, 23 Mar 2009, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.04568 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters