Ψηφιακό Τσουνάμι

News->Ελλάδα->Ψηφιακό Τσουνάμι [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Ψηφιακό Τσουνάμι

 

ΓΝΩΜΗ

Ψηφιακό Τσουνάμι

 

http://www.laservision.com.au/images/upload/home_1_l.jpg

Γιάννης Γιανναράκης | Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Κρατηθείτε! Τσουνάμι στον ορίζοντα... Τσουνάμι που δεν έχει σχέση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αλλά με τις τεκτονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο νέο ιντερνετικό επικοινωνιακό τοπίο με την εμφάνιση των πακέτων που συνδυάζουν γρήγορο ίντερνετ, τηλέφωνο και τηλεοπτικό πρόγραμμα με μία μηνιαία συνδρομή. Και αυτό το τσουνάμι έρχεται από τη θάλασσα. Οχι σαν ένα τεράστιο κύμα, αλλά σαν δισεκατομμύρια μικροκυματικοί παλμοί που ταξιδεύουν μέσα στις υποβρύχιες οπτικές ίνες, μεταφέροντας τερατώδεις ποσότητες ψηφιακής πληροφορίας σε κάθε ελληνικό σπίτι ή γραφείο που έχει αποκτήσει ευρυζωνική σύνδεση με το Διαδίκτυο. Και αν υπολογίσουμε ότι οι ευρυζωνικές συνδέσεις προσέγγισαν εφέτος το 1,5 εκατ., δεν θα μιλάμε για κάποιο περιθωριακό φαινόμενο που χρειάζεται πενταετίες για να κάνει αισθητή την επίδρασή του, αλλά για μια άμεσα επερχόμενη αλλαγή που θα συνταράξει την ελληνική κοινωνία.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε χιονοστιβάδα εξελίξεων σε σχέση με την ψηφιακή τηλεόραση, για την οποία θα πρέπει να προετοιμαστούμε καλύτερα», τόνιζε προ τριετίας ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ. « Η τηλεόραση σύντομα θα εκπέμπεται και θα διανέμεται όχι μόνο μέσωτου Ιnternet,αλλά επίσης μέσω και άλλων δικτύων.Πρέπεινα εμπλουτίσουμετο Ιnternet και την ψηφιακή τηλεόραση με στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας,τέχνης και ιστορίας και όχι μόνο με ξένες παραγωγές...».

Πώς θα διαμορφωθεί, για παράδειγμα, το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της Ελλάδας αν ξαφνικά εμφανιστούν μερικές χιλιάδες σταθμοί πανεθνικής εμβέλειας; Πώς θα ανακατανεμηθούν τα μερίδια τηλεθέασης και πώς θα μοιραστεί η διαφημιστική πίτα; Ποια επίσης θα είναι η επίδραση αυτού του ραδιοτηλεοπτικού τσουνάμι στα υπόλοιπα «παραδοσιακά» μέσα; Ποια θα είναι ακόμη η επίδραση στην ελληνική αγορά των καταναλωτικών προϊόντων, της εμφάνισης χιλιάδων καταστημάτων που θα διαθέτουν μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων, θα πουλούν φθηνότερα, θα εξυπηρετούν καλύτερα και θα λειτουργούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες τον χρόνο;

Τα ερωτήματα αυτά ήδη τίθενται πρακτικά. Οι απαντήσεις καθυστερούν. Ισως επειδή οι επιδράσεις αυτών των αλλαγών εντοπίζονται- προς το παρόν- στα νεαρότερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Για αυτά, απ΄ ότι φαίνεται, ο επερχόμενος ψηφιακός κατακλυσμός δεν φαντάζει ως καταστροφή, αλλά μάλλον ως κοσμογονία. Σε αυτή τη νέα γενιά, η οποία δεν έχει λόγους να φοβάται τις μεγάλες αλλαγές αλλά τις αποζητεί για να δημιουργήσει το δικό της μέλλον, πρέπει να στηριχτεί η ελληνική κοινωνία για να μην αποσαθρωθεί αλλά, αντιθέτως, να αξιοποιήσει το ανερχόμενο κύμα.

jgiannarakis@in.gr

ΤΟ ΒΗΜΑ

Η ευχάριστη όψη ενός Τσουνάμι...

tsunami.jpg
by Γ Μοσχίδης, 21 Mar 2009, Comments(2)


Comments
JPX153
22 Mar 2009
as elpisoume oti kati telika 8a alaksi kai se ayti tin stasimi tileoptika xora :-
stylianmos
22 Mar 2009
Αγαπητέ Γιάννη καλησπέρα,
βρέθηκα πριν απο τα χριστούγεννα στις Ην. Πολιτείες Αμερικής και πήρα μια γεύση απο το τσουνάμι που πολύ εύστοχα περιγράφεις...Ειναι αναπόφευκτο οτι μαζί με όλα θα στρογγυλέψει και η συνδρομή η οποία παει προς το....99$ και θα ακούγεται κάπως έτσι...ΣΤΑΘΕΡΟ-ΙΝΤΕΡΝΕΤ-ΚΙΝΗΤΟ-CABLE & SATELLITE....ΚΛΠ....ολα απο μια εταιρεία. Βεβαια ταχύτητες οπως τα 2Μbps,του ΟΤΕ, ειναι αστείες, και δεν τις βρίσκεις ούτε σε σπηλιά μέσα στο Grand Canyon, και οποια εξέλιξη μας αφορά έρχεται στην Ελλάδα πιο αργα και απο χελώνα....Πάντως πολύ σωστά το περιγράφεις και είναι ακριβώς αυτό που θα συμβεί εις βάρος βεβαια της ποιότητας, Θα γεμίσουμε κανάλια, με γλάστρες και μαϊντανούς, και οτι αλλο υπάρχει στο ηλεκτρονικό περβόλι....
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.04108 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters