«Ψηφιακή άνοιξη» στην αγορά media της Ευρώπης το 2009

News->Ειδήσεις Γενικά->«Ψηφιακή άνοιξη» στην αγορά media της Ευρώπης το 2009 [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email «Ψηφιακή άνοιξη» στην αγορά media της Ευρώπης το 2009

Εσπασε το φράγμα των 100 εκατ. νοικοκυριών στη Δυτική Ευρώπη το 2008

«Ψηφιακή άνοιξη» στην αγορά media της Ευρώπης το 2009

large_digital-tv1_400

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009

Περισσότερα από 15 ψηφιακά τηλεοπτικά προγράμματα αναμένεται ότι θα εκπέμπονται μέχρι το τέλος του 2009 στη χώρα μας. Την ίδια ώρα, η ψηφιακή τηλεόραση, στο κλείσιμο του 2008, έσπασε το φράγμα των 100 εκατομμυρίων νοικοκυριών στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της StrategyAnalytics, που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες.

Η ψηφιακή τηλεόραση αναπτύσσεται διαρκώς πλέον στην Ελλάδα, αφού παρά την κατάσταση που επικρατεί στον ευρύτερο τηλεοπτικό χώρο, η παροχή νέων υπηρεσιών αυξάνεται ραγδαία, τόσο όσον αφορά την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση όσο και την IPTV, αλλά και τη δορυφορική.

Οι επόμενοι μήνες

Μπορεί τον περασμένο μήνα η διαφημιστική δαπάνη στην τηλεόραση στη χώρα μας να παρουσίασε τη μεγαλύτερη κάμψη της τελευταίας 20ετίας -κατά 14,52% σε επίπεδο διμήνου 2009 και κατά 16,22% σε επίπεδο μηνός Φεβρουαρίου- και τα διαφημιστικά έσοδα να ακολούθησαν ανάλογη πορεία -με κάμψη κατά 12% περίπου-, παρά ταύτα για τις επιχειρήσεις του χώρου, η επένδυση στην ψηφιακή τηλεόραση είναι μονόδρομος.

Ηδη μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα αναμένεται να γίνει η πρώτη επίγεια ψηφιακή εκπομπή από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, ενώ από την άλλα η πλευρά η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση της ΕΡΤ παρέχει ήδη 4 ψηφιακά κανάλια και μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα, εκτός από την επέκταση του δικτύου εκπομπών (που στην παρούσα φάση περιλαμβάνει τα μεγάλα αστικά κέντρα) αναμένεται η ψηφιακή εκπομπή και των αναλογικών καναλιών του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Συνολικά και μέχρι το τέλος του 2009, εκτιμάται ότι στη χώρα μας θα εκπέμπουν ψηφιακά περισσότεροι από 15 τηλεοπτικοί σταθμοί, ιδιωτικοί, καθώς και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΕΡΤ, Βουλή, κόμματα κ.λπ.).

Στοιχεία StrategyAnalytics

Σύμφωνα με την StrategyAnalytics, μέσα στο 2008, τα ψηφιακά νοικοκυριά διευρύνθηκαν κατά 17 εκατομμύρια στη Δυτική Ευρώπη, με τη δορυφορική τηλεόραση, να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος όσον αφορά τον τρόπο λήψης των ψηφιακών τηλεοπτικών υπηρεσιών.

Παρά ταύτα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, η εταιρεία εκτιμά ότι θα υπάρξει έκρηξη στον τομέα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Ειδικότερα εκτιμάται ότι μέχρι το 2012, περισσότερα από 57 εκατομμύρια νοικοκυριά θα έχουν ως πρωτεύουσα πλατφόρμα για τη λήψη ψηφιακών τηλεοπτικών υπηρεσιών την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, ενώ συνολικά η διείσδυση του μέσου στην Ευρώπη αναμένεται να φτάσει στο 90%.

Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις της εταιρείας και για το IPTV καθώς και για το video on demand, ενώ αντίθετα οι εκτιμήσεις για τη δορυφορική ψηφιακή τηλεόραση, κάνουν λόγο για σημαντική μείωση του ρυθμού ανάπτυξης.

Υψηλή διείσδυση, όχι όμως και χρήση IPTV

Στην IPTV, μέσα στους τελευταίους 6 μήνες, οι πάροχοι τηλεοπτικών υπηρεσιών διπλασιάστηκαν, αφού εκτός από την ON Telecoms και τη Vivodi στο χώρο εμφανίστηκαν ο OTE και η hol.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ενώ η διείσδυση του συγκεκριμένου μέσου στα νοικοκυριά είναι πράγματι υψηλή, δεν είναι ανάλογη η χρήση του από τους συνδρομητές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί πλατφόρμα που έχει ξεπεράσει τους 100.000 συνδρομητές στις τηλεοπτικές της υπηρεσίες -νούμερο ιδιαίτερα υψηλό αν αναλογιστεί κανείς το αντίστοιχο νούμερο των συνδρομητών της δορυφορικής τηλεόρασης της Nova μετά από σχεδόν 10 χρόνια λειτουργίας- παρά ταύτα τις υπηρεσίες αυτές χρησιμοποιούν στην πράξη λίγο περισσότεροι από τους 40.000 συνδρομητές, αφού οι υπόλοιποι τη διαθέτουν χωρίς να κάνουν χρήση.

Στο δορυφορικό τομέα εξάλλου, η Nova συνεχίζει να επενδύει σημαντικά κεφάλαια στην παροχή υπηρεσίας, η οποία πλέον έχει σταθεροποιηθεί, μετά και την ενίσχυση των αραβικών κεφαλαίων.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
by Γ Μοσχίδης, 17 Mar 2009, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.03377 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters