Κλήση για... προσφορές

News->IPTV->Κλήση για... προσφορές [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Κλήση για... προσφορές

Κλήση για... προσφορές

banner1_350

Καταιγισμός προσφορών για πακέτα που συνδυάζουν σταθερή τηλεφωνία και Ιντερνετ ή ακόμη και τηλεόραση, δωρεάν χρόνο ομιλίας, πολλά Mbps και οι καταναλωτές στη μέση που προσπαθούν να καταλάβουν αν και ποιο πακέτο σύνδεσης καλύπτει τις δικές τους ανάγκες επικοινωνίας. Αυτή είναι μέσες άκρες η εικόνα των τηλεπικοινωνιών, μιας αγοράς δυναμικής και έντονα ανταγωνιστικής, με αποτέλεσμα ανά τακτά διαστήματα τα προγράμματα και οι δυνατότητες που προσφέρονται να ανανεώνονται και να εμπλουτίζονται.Την περίοδο αυτή οι συνδρομητές έχουν τρεις επιλογές:

1 Double Play, που συνδυάζει σταθερή τηλεφωνία και ADSL Internet μέσα από μία τηλεφωνική γραμμή. Στην αγορά υπάρχουν πολλά πακέτα τα οποία συνήθως προσφέρουν απεριόριστο δωρεάν χρόνο ομιλίας για αστικές, υπεραστικές και διεθνείς κλήσεις και ορισμένο δωρεάν χρόνο προς κινητά και ταχύτητα πρόσβασης μέχρι 24 Mbps.

Η ταχύτητα αποτελεί ένα ζητούμενο, καθώς πρόκειται για ονομαστική τιμή. Αυτό σημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατον να «πιάσει» κάποιος ταχύτητα 24 Mbps, και αυτό γιατί μέχρι σήμερα οι εταιρίες έχουν «κλειδωμένες» τις υποδομές τους αρκετά χαμηλότερα. Για την τελική ταχύτητα σημαντικό ρόλο παίζουν ακόμη η ποιότητα της γραμμής αλλά και οι καλωδιώσεις μέσα στο σπίτι, καθώς και η απόσταση από το κέντρο του ΟΤΕ που εξυπηρετεί την κάθε σύνδεση (όσο πιο κοντά τόσο καλύτερα).
Σε κάποια πακέτα Double Play προσφέρεται δωρεάν ο Wi-Fi εξοπλισμός για ασύρματη σύνδεση ή ενσύρματη σύνδεση περισσότερων υπολογιστών. Εφόσον η τηλεφωνική σύνδεση βρίσκεται σε περιοχή που καλύπτεται από το ιδιόκτητο δίκτυο κάποιας εταιρίας, ο συνδρομητής μπορεί να απαλλαγεί από τη χρέωση του παγίου του ΟΤΕ, μεταφέροντας τη γραμμή του σε άλλο πάροχο.

2 Triple Play ή IPTV, το οποίο συνδυάζει σταθερή τηλεφωνία, ADSL Internet και ψηφιακές υπηρεσίες τηλεόρασης (IPTV). Η τηλεόραση μέσω Διαδικτύου σε ψηφιακή μετάδοση προσφέρει video on demand, όπου οι συνδρομητές μπορούν να επιλέξουν τις ταινίες ή τις εκπομπές της αρεσκείας τους. Επίσης, τα προγράμματα μπορούν να μεταδίδονται με εικόνα υψηλής ευκρίνειας (High Definition). Στις δυνατότητες του Triple Play περιλαμβάνονται η στιγμιαία ή/και αυτόματη εγγραφή ζωντανού προγράμματος, ώστε ο συνδρομητής να το παρακολουθεί όποτε επιθυμεί, και το «πάγωμα» και «επανάληψη» του ζωντανού προγράμματος ώστε να βλέπει τα… replay που θέλει. Αυτά τα πακέτα απαιτούν ιδιαίτερα υψηλή ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο (από 8 Mbps και άνω), καθώς και σταθερή γραμμή, δηλαδή μια σύνδεση που δεν θα παρουσιάζει συχνά προβλήματα διακοπών. Αυτό σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος καλό θα ήταν να προτιμήσει σύνδεση μέχρι 24 Mbps. Πακέτα Triple Play και IPTV προσφέρουν σήμερα 4 εταιρίες, ΟΤΕ, On Telecoms, HOL και Vivodi.

3 Η υπηρεσία 3 σε 1 καλύπτει Internet, σταθερή και κινητή τηλεφωνία. Κατά περίπτωση τα πακέτα 3 σε 1 προσφέρουν απεριόριστες κλήσεις προς σταθερά ή διεθνή τηλέφωνα, δωρεάν χρόνο ομιλίας προς κινητά από σταθερό ή κινητό, εκπτώσεις στο μηνιαίο πάγιο του κινητού τηλεφώνου κ.λπ. Τέτοια προγράμματα προσφέρουν ο ΟΤΕ, η Wind και η Vodafone.

Από τη μία οι πολλές επιλογές που υπάρχουν στο είδος των τηλεπικοινωνιακών καλύψεων και από την άλλη η πληθώρα εταιριών που προσφέρουν αυτά τα πακέτα κάνουν την επιλογή του σωστού προγράμματος «πονοκέφαλο».

Το πρώτο βήμα για τον καταναλωτή είναι να καθορίσει τις ανάγκες του. Για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να ελέγξει τους 3-4 τελευταίους αναλυτικούς λογαριασμούς του. Εκεί θα φανεί αν οι κλήσεις προς σταθερούς αριθμούς σε Ελλάδα ή εξωτερικό κοστίζουν τόσο ώστε να δικαιολογείται η αλλαγή παρόχου ή πακέτου, όπως και αν κάνει χρήση του Διαδικτύου σε τέτοιο βαθμό ώστε μια γρήγορη σύνδεση ADSL να είναι και οικονομικά συμφέρουσα. Εκτός από τα συνδυαστικά πακέτα, υπάρχουν και προγράμματα όπου προσφέρεται μόνο γρήγορη πρόσβαση στο Ιντερνετ ή μόνο υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας. Επίσης, αν χρειάζεται τη δορυφορική τηλεόραση που προσφέρει το IPTV ή αν ο συνδυασμός σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και ADSL θα εξοικονομήσει χρήματα.

Προσοχή στις χρεώσεις

Οι αρχικές χρεώσεις, όταν γίνεται μια σύνδεση, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι πάροχοι προσφέρουν δωρεάν τον εξοπλισμό και τα τέλη ενεργοποίησης της σύνδεσης, αλλά δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις. Επίσης, για να απολαμβάνει κάποιος τις δωρεάν παροχές θα πρέπει να παραμείνει πελάτης του παρόχου που έχει επιλέξει τουλάχιστον για 6 ή 12 μήνες. Σε περίπτωση που αποφασίσει να «σπάσει» τη σύμβαση νωρίτερα θα κληθεί να επιστρέψει τον εξοπλισμό, αλλά και να πληρώσει τέλος απενεργοποίησης ως «ποινή» που μπορεί να ξεπερνά και τα 150 ευρώ. Προσοχή χρειάζεται και στην περίπτωση του δωρεάν χρόνου ομιλίας προς σταθερά ή κινητά τηλέφωνα. Η καταμέτρηση του δωρεάν χρόνου προς κινητά (ελληνικών δικτύων) καθώς επίσης και η χρέωσή τους μετά τα δωρεάν λεπτά γίνoνται ανά δευτερόλεπτο με ελάχιστη χρέωση το 1 λεπτό.

Προσοχή χρειάζεται και με τις επιπλέον ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρουν οι πάροχοι, καθώς για κάποιες υπάρχει επιπλέον χρέωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δεύτερη τηλεφωνική γραμμή, την οποία αρκετοί δεν περιλαμβάνουν στο βασικό πακέτο τους. Οι περισσότερες εταιρίες προσφέρουν δωρεάν αναγνώριση κλήσεων, απόκρυψη, φραγή, συνδιάσκεψη, προώθηση και αναμονή-κράτηση κλήσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι όποιον πάροχο κι αν επιλέξει κανείς, μπορεί να διατηρήσει τον τηλεφωνικό του αριθμό μέσω της υπηρεσίας φορητότητας που προσφέρεται δωρεάν.

Στα πακέτα που περιλαμβάνουν και υπηρεσίες μετάδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων και κινηματογραφικών ταινιών δεν περιλαμβάνονται όλα τα προγράμματα στο κόστος του πακέτου. Ενδεικτικά, η παρακολούθηση ταινιών χρεώνεται ανά ταινία (τα καινούργια φιλμ κοστίζουν πιο ακριβά), ενώ υπάρχει χρέωση και για τα «μπουκέτα» ψηφιακής τηλεόρασης. Διαφορετική και πιο υψηλή χρέωση έχουν τα αισθησιακά προγράμματα.

Οσον αφορά το χρόνο αναμονής για μία σύνδεση, αυτός εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Η ΕΕΤΤ έχει ορίσει ότι η αλλαγή παρόχου πρέπει να γίνεται σε 13 εργάσιμες ημέρες, αλλά σπανίως αυτό επιτυγχάνεται, αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Επίσης, έχουν μειωθεί και οι περιπτώσεις που η αλλαγή παρόχου σήμαινε και απώλεια της τηλεφωνικής σύνδεσης για διάστημα άνω των δύο ωρών. Γενικότερα, πάντως, αν υπάρχει διαθεσιμότητα στις υποδομές του παρόχου, η σύνδεση γίνεται πολύ γρήγορα.ΧΑΪΚΟΥ ΡΟΗ

Ελεύθερος Τύπος
by Γ Μοσχίδης, 16 Mar 2009, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.03584 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters