Ανθεί ξανά η «έρημος των πυραύλων»

News->Ειδήσεις Γενικά->Ανθεί ξανά η «έρημος των πυραύλων» [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Ανθεί ξανά η «έρημος των πυραύλων»

Πλανήτης ΓΗ

Ανθεί ξανά η «έρημος των πυραύλων»

ΑΣΤΑΝΑ, ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ/
Επιμέλεια: ΟΛΓΑ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ

Τρεις η ώρα τη νύχτα, ζώνες ομίχλης κινούνται πάνω από την καζάκικη στέπα - μία απέραντη θάλασσα άμμου. Κι έξαφνα ήχοι μηχανής σπάζουν τη σιωπή συνοδευόμενοι από έντονες φωταψίες. Φωνάζοντας «φύγε, Proton, ξεκίνα!» ο Φρανκ Μακ Κένα παρακολουθεί μαζί με μία πολυμελή δυτική αποστολή από ειδική εξέδρα την εκτόξευση - ο «Proton» είναι ο προωθητικός πύραυλος που από το σημείο 39 του Μπαϊκονούρ υψώνεται στον νυχτερινό ουρανό με τη συμβολή τουλάχιστον 500 τόννων εκρηκτικών καυσίμων.

 

Το Μπαϊκονούρ είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο κοσμοδρόμιο του κόσμου. Η στρατιωτική βάση γνωρίζει τώρα νέες εποχές - ως κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων για ειρηνική χρήση. Η συνεργασία Ρώσων-Αμερικανών αναμένεται να επιφέρει μεγαλύτερα κέρδη και στις δυο πλευρές, μετά την οριστική αποχώρηση του ρωσικού στρατού.
Ο συνήθως «στεγνός» Αμερικανός φαίνεται ενθουσιασμένος -για τον απλούστατο λόγο, πως είναι ο πρωτεργάτης ενός διαστημόπλοιου κι επιπλέον, όντας επικεφαλής της εταιρείας International Launch Services (ILS), προσφέρει τη δυνατότητα διαστημικών «εκδρομών». Στην πελατεία του συγκαταλέγονται 35 κατασκευαστές δορυφόρων από 15 χώρες, που θέλουν να εξασφαλίσουν «One-Way-Tickets» προς τη γήινη τροχιά.

Η συγκεκριμένη εκτόξευση είναι από τις συνηθέστερες στο κοσμοδρόμιο, ωστόσο για τον Μακ Κένα διακυβεύονται πολλά - τη φήμη της εταιρείας του βαρύνει μια σειρά αποτυχημένων «διοργανώσεων», αφού μετά το 2006 σημειωνόταν κάθε χρονιά απώλεια ενός δορυφόρου καθ'οδόν προς το εγγύς διάστημα. Η εμπιστοσύνη της πελατείας πρέπει ν'αποκατασταθεί, γι'αυτό έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο για την εξασφάλιση ποιότητας. Ο Αμερικανός τεχνικός έχει μεγάλη εμπειρία στις πυραυλικές επιχειρήσεις. Η εταιρεία του επεξεργάζεται τα συμβόλαια, εποπτεύει την κατασκευή των πυραύλων σ'ένα εργοστάσιο έξω από τη Μόσχα και παρακολουθεί την εκτόξευση στο Μπαϊκονούρ. Ο Μακ Κένα, όμως, κυρίως φροντίζει την απαιτούμενη άδεια εξαγωγής από τις ΗΠΑ, που επιπλέον προστατεύει νομικώς την τεχνολογία των αμερικανικών δορυφόρων από πιθανή κατασκοπεία.

Με τη βοήθεια του Μακ Κένα, η Ρωσία προσπαθεί τώρα να επεκτείνει τον κορυφαίο ρόλο του Μπαϊκονούρ στον τομέα της εκτόξευσης δορυφόρων. Μέχρι το 2010 σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, κατόπιν το κοσμοδρόμιο θα χρησιμοποιείται μόνον για επιστημονικούς και εμπορικούς δορυφόρους.

A Russian Proton-M booster with a U.S. built AMS-14 satellite aboard stands at a launch pad at the Russian-rented Baikonur Cosmodrome in the Central Asian nation of Kazakhstan, Saturday, March 15, 2008. The unmanned Russian rocket failed to put a U.S. telecommunication satellite into its target orbit because it developed a booster rocket malfunction after lifting off Saturday from the Baikonur space facility in Kazakhstan. The AMC-14 satellite was designed and manufactured by Lockheed-Martin Corp. and has a standard service life of up to 15 years. From AP Photo by .
«Η σημερινή εκτόξευση δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο», δηλώνει ο Λεονίντ Γκουρούσκιν, επικεφαλής τεχνικός του προγράμματος Proton, που εδώ και 40 χρόνια εργάζεται στο Μπαϊκονούρ κι έχει παρακολουθήσει την εκκίνηση τουλάχιστον 300 διαστημικών πτήσεων. «Είμαστε οι μόνοι που πραγματοποιούμε εκτοξεύσεις πυραύλων σε ρυθμούς βιομηχανίας», συμπληρώνει. Το παλαιότερο και μεγαλύτερο στον κόσμο κοσμοδρόμιο έχει μέγεθος τριπλάσιο του κεντροευρωπαϊκού κρατιδίου του Λουξεμβούργου - μια χέρσα έκταση άμμου και άγριων θάμνων, όπου το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες κόβουν την ανάσα, όπως και το ψύχος τον χειμώνα, που όμως, έχει ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα: 300 ανέφελες ημέρες τον χρόνο.

«Σε άλλες εποχές η συνεργασία με τους Αμερικανούς θα ήταν ένας από τους χειρότερους εφιάλτες μου», λέει ο Γκουρούσκιν. Το Μπαϊκονούρ υπήρξε η σημαντικότερη βάση με δυνατότητες εκτόξευσης διηπειρωτικών πυραύλων, με βαθμό υπέρτατης μυστικότητας, ώστε ακόμη και η ονομασία της είναι παραπλανητική - η ομώνυμη πολιτεία βρίσκεται στην πραγματικότητα 300 χλμ. μακριά. Μέχρι σήμερα απαγορεύεται σε επισκέπτες να φέρουν μέσα στα όρια της βάσης συσκευές GPS. Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η περιοχή του κοσμοδρομίου βρέθηκε έξαφνα στο... εξωτερικό σε σχέση με τη Ρωσία, έτσι η χώρα πέρασε στην κατάσταση ενοικιαστού. Το ενοίκιο ανέρχεται σήμερα στα 100 εκατ. δολάρια τον χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στις δαπάνες εκτόξευσης ενός και μόνο δορυφόρου.

Το 1995, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής πυραύλων Lockheed Martin ίδρυσε από κοινού με τους Ρώσους την εταιρεία κοινοπραξίας ILS, με προοπτικές κερδών και για τις δύο πλευρές. Ακόμη κι ο τεχνικός Γκουρούσκιν παραδέχεται πως «η συγκεκριμένη συνεργασία είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί». Μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών υπολογίζεται, ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Ο Γκουρούσκιν ονειρεύεται μία νέα άνθηση - περίπτερα αναμνηστικών αντικειμένων, ταξιδιωτικά λεωφορεία και επισκέπτες από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, κάτι παρόμοιο με το Kennedy Space Center στη Φλόριντα.

Ωστόσο, μέχρι να 'ρθει εκείνη η ώρα, μόνον στους ίδιους στους πελάτες και τους φιλοξενούμενούς τους επιτρέπεται η επιτόπου παρακολούθηση των εκτοξεύσεων δορυφόρων τους. Ο Astra-1Μ, που προωθήθηκε σε τροχιά από τον Proton, έχει βάρος πέντε τόνων κι είναι ένα είδος διαστημικού πύργου τηλεπικοινωνιών, με δυνατότητα ταυτόχρονης αναμετάδοσης 70 τηλεοπτικών προγραμμάτων. Σε γεωστατική τροχιά σε ύψος περίπου 36.000 χλμ. από τη γήινη επιφάνεια, ο Astra-1Μ χρησιμεύει κυρίως για την επέκταση προγραμμάτων HDTV υψηλής ευκρίνειας. Οι βαθμίδες των πυραύλων, που έχουν απορριφθεί, έχουν καταπέσει σε διάφορες περιοχές της καζάκικης στέπας και περιστασιακοί έμποροι παλαιών μετάλλων σπεύδουν στους κρατήρες πρόσπτωσης και τεμαχίζουν επιτόπου το υλικό για να πουληθεί ή να πάρει τη μορφή κατσαρολικών... Τι γίνεται, όμως, με τα υψηλής τοξικότητας πυραυλικά απόβλητα, που καταπίπτουν στην έρημο μαζί με τα μεταλλικά απορρίμματα;

Στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature» εμφανίστηκαν άρθρα για πιθανά προβλήματα στην υγεία των παιδιών -δημοσίευμα που σχολιάστηκε ως «ανόητο» από Ρώσο μηχανικό του Μπαϊκονούρ. «Επιπλέον», συμπλήρωνε, «τα πυραυλικά καύσιμα επιδρούν ως λίπασμα- σε όσα σημεία κατέπεσαν μέταλλα πυραύλων, η έρημος μετατρέπεται σε αληθινή ζούγκλα»! *ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
by Γ Μοσχίδης, 04 Mar 2009, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.49925 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters