Αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς το τοπίο στην τηλεοπτική αγορά

News->Ελλάδα->Αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς το τοπίο στην τηλεοπτική αγορά [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς το τοπίο στην τηλεοπτική αγορά

Παροχή υπηρεσιών από διαφορετικά πεδία δραστηριοτήτων

Αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς το τοπίο στην τηλεοπτική αγορά

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009 07:00

Θεαματικές αλλαγές πραγματοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο χώρο της τηλεόρασης στη χώρα μας, αφού η πολυσυζητημένη διεύρυνση του ανταγωνισμού στο πεδίο της παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών, άρχισε και μάλιστα μέσα από πολλαπλές μορφές.

Mέσα στο τελευταίο δίμηνο, ένα νέο τηλεοπτικό «τοπίο» έχει διαμορφωθεί αφού πλήθος νέων παικτών παρέχουν τηλεοπτικές υπηρεσίες μέσα από διαφορετικά τηλεοπτικά πεδία δραστηριοτήτων.

Τα δεδομένα και οι ισορροπίες αλλάζουν πλέον με ταχύτατους ρυθμούς -όπως επανειλημμένως έχει γράψει η «Ν»- και θα αλλάξουν ακόμα περισσότερο στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Διαφορετικές μορφές

Εκτός από την αναλογική και την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, το IPTV διεκδικεί πλέον θέση στους τηλεοπτικούς δέκτες των καταναλωτών, οι οποίοι ωστόσο δέχονται επίθεση από τις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών και την WebTV, μέσω της οποίας παρέχουν τηλεοπτικό περιεχόμενο, εκτός από τους ξένους και Ελληνες πάροχοι. Και όλα αυτά, όταν σε λίγους μήνες αναμένεται να προστεθεί ένας ακόμα «παίκτης» στην αγορά, το Mobile TV, διεκδικώντας μερίδιο από τα τηλεοπτικά έσοδα.

Αναλογική και επίγεια ψηφιακή

Ο πλέον γνωστός τρόπος λήψης -και παροχής- τηλεοπτικών υπηρεσιών, στον οποίο δραστηριοποιούνται οι λεγόμενοι «παραδοσιακοί παίκτες» του χώρου, απορροφώντας επί του παρόντος τη συντριπτική πλειονότητα των εσόδων που μπορεί να παραγάγει το μέσο.

Ο Antenna το Alter, ο Alpha, το Star, το Μακεδονία, το Mega, το Star, ο ΣΚΑΪ και βέβαια η ΕΡΤ δραστηριοποιούνται στο χώρο της αναλογικής και ως εκ τούτου έχουν διασφαλίσει, μαζί με τη συνδρομητική τηλεόραση της Nova και το δικαίωμα δραστηριοποίησης στην επίγεια ψηφιακή, μια αγορά που το ισχύον θεσμικό πλαίσιο καθιστά ουσιαστικά «κλειστή».

Οι μεν ιδιωτικοί σταθμοί αναμένεται πολύ σύντομα να αρχίσουν τις πιλοτικές δραστηριότητές τους, ενώ αντίθετα η ΕΡΤ, έχει αρχίσει εδώ και χρόνια προσφέροντας σήμερα ένα «μπουκέτο» ψηφιακών καναλιών.

Δορυφορική

Στη δορυφορική τηλεόραση η Nova, ιδιοκτησίας πλέον της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Forthnet, αποτελεί το μόνο παίκτη στο χώρο, ο οποίος μάλιστα βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και δεδομένων των χρόνων που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά, απολαμβάνει ειδικών προνομίων, όσον αφορά την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, τα συνδρομητικά μπουκέτα κ.λπ.

Το ενδεχόμενο να μπει και ο ΟΤΕ στη συγκεκριμένη αγορά μέσω της HellasSat, είναι ακόμα ανοιχτό, αφού υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει εξασφαλίσει άδεια για τη δημιουργία δορυφορικής πλατφόρμας, ενώ διεκδικεί και άδεια για την παροχή επίγειων ψηφιακών τηλεοπτικών υπηρεσιών.

WebTV

Οι παίκτες της αναλογικής τηλεόρασης -οι παραδοσιακοί πάροχοι τηλεοπτικών υπηρεσιών δηλαδή- αλλά και αρκετές εκδοτικές καθώς και άλλες εταιρείες παραγωγής αυτοτελώς δραστηριοποιούμενες και με περιεχόμενο εξειδικευμένης θεματολογίας, διεκδικούν μερίδιο από το συγκεκριμένο πεδίο, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Επισημαίνεται ότι μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας παρέχεται εκτός από ψυχαγωγικό και ενημερωτικό περιεχόμενο, ενώ εκτός από τους Ελληνες παρόχους, ο ανταγωνισμός είναι έντονος και από τους παρόχους τηλεοπτικού περιεχομένου του εξωτερικού, τόσο τους διάφορους διεθνείς τηλεοπτικούς σταθμούς, όσο και από τα διάφορα δημοφιλή ίντερνετ sites, όπως το You Tube.

IPTV

Ο σημαντικότερος ίσως ανταγωνιστής της παραδοσιακής τηλεόρασης, στο σημερινό τηλεοπτικό πεδίο, αφού οι παίκτες που δραστηριοποιούνται σε χώρο, στοχεύουν ευθέως στην τηλεοπτική διαφημιστική πίτα.

Το IPTV, παρέχει αμιγώς ψυχαγωγικό περιεχόμενο και δεν έχει τα επιπλέον έξοδα που καλούνται να καλύψουν οι συμβατικές τηλεοπτικές επιχειρήσεις από την υποχρέωσή τους να παρέχουν και ενημερωτικό περιεχόμενο. Στο πλαίσιο αυτό και για λόγους διασφάλισης ίσων όρων στο πεδίο του ανταγωνισμού, ενδεχομένως θα έπρεπε να θεσπιστεί από την πολιτεία η υποχρέωση παροχής ενημερωτικού περιεχομένου και από τις πλατφόρμες IPTV.

Στον τομέα σήμερα δραστηριοποιούνται εταιρείες τηλεφωνίας και συγκεκριμένα η Connx - OTE, η ON Telecoms και η Vivodi ενώ στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα αναμένονται οι κινήσεις των εταιρειών Hellas On Line καθώς και της Forthnet, η οποία -λόγω της Nova- διαθέτει ήδη πρόσβαση σε ιδιαίτερα ελκυστικό τηλεοπτικό περιεχόμενο.

Mobile TV

Μέσα στους επόμενους μήνες και δεδομένων των αλλαγών που προωθεί με ιδιαίτερη ένταση η Ε.Ε. στα κράτη-μέλη, αναμένεται η κατακόρυφη ανάπτυξη του Mobile TV.

Πρόκειται για χώρο, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φέρει στο πεδίου του ανταγωνισμού της τηλεόρασης, τις μεγάλες εταιρείες της κινητής τηλεφωνίας Vodafone Wind αλλά και Cosmote ). Η είσοδός τους -σε αντίθεση με τις άλλες τηλεοπτικές μορφές παροχής υπηρεσιών- εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει θετικά στην υπάρχουσα αγορά, αφενός διευρύνοντάς την αφετέρου, δημιουργώντας έσοδα για τους παραδοσιακούς παρόχους, από συμφωνίες για παροχή περιεχομένου.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
by Γ Μοσχίδης, 24 Feb 2009, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.04662 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters