Aπό ψηλά κοιτούν μέσα στη ζωή μας

News->Τεχνολογία->Aπό ψηλά κοιτούν μέσα στη ζωή μας [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Aπό ψηλά κοιτούν μέσα στη ζωή μας

Aπό ψηλά κοιτούν μέσα στη ζωή μας

Οι δορυφορικές φωτογραφίες αποτελούν σήμερα το νέο πεδίο εμπορικού ανταγωνισμού

The Guardian

Η ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες, ήταν ένα κορυφαίο ιστορικό γεγογός και καλύφθηκε εκτενώς από τα ΜΜΕ ανά τον κόσμο. Στη μεγάλη γιορτή βέβαια ήταν στραμμένοι και όλοι οι δορυφόροι.

Αν χρησιμοποιούσε κανείς τον GeoEye-1, έναν εμπορικό απεικονιστικό δορυφόρο που πραγματοποιεί τροχιά γύρω από τη Γη, σε απόσταση 684 χλμ., θα μπορούσε να διακρίνει ακόμα και λεπτομέρειες στο λουλούδι του καπέλλου της Αρίθα Φράνκλιν. Ο GeoEye-1 μπορεί να δει και να φωτογραφίσει αντικείμενα με μήκος μικρότερο του μισού μέτρου.

Τον Νοέμβριο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη -και ειδικά ο σχεδιασμός τους- προκάλεσαν «σοκ και δεος» σε όλο τον κόσμο. Για την οργάνωσή τους χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικές φωτογραφίες της πόλης που μπορεί να βρει κάθε χρήστης του Ιντερνετ στο Goοgle Earth. Αυτές είχαν ληφθεί από τον «αδελφό δορυφόρο» του GeoEye, το Ιkonos. Οι δορυφορικές φωτογραφίες αποτελούν ένα νέο πεδίο εμπορικού ανταγωνισμού.

Υψηλής ευκρίνειας


Η Digital Globe, ανταγωνίστρια της GeoEye, παρέχει δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας στο Goοgle Earth, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων της προέρχεται από την αμερικανική κυβέρνηση. Ο δορυφόρος World View 1 φωτογραφίζει τις θέσεις αφγανικών και συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αλλά και εμπορικά κέντρα, κτίρια και έργα υποδομής ανά τον κόσμο. Η πρόεδρος της εταιρείας Digital Globe Tζιλ Σμιθ λέει ότι ο δορυφόρος έχει την ικανότητα λήψης ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων φωτογραφιών της Γης κάθε 24 ώρες. Ομως, η αμερικανική κυβέρνηση ελέγχει και περιορίζει το υλικό στο οποίο έχουν πρόσβαση οι πολίτες και καθορίζει ποιες φωτογραφίες μπορεί να εμπορευθεί η εταιρεία. «Κάποιος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το υλικό για παράνομες ενέργειες. Πιστεύουμε, όμως, ότι τα πλεονεκτήματα που έχει η χρήση αυτών των απεικονίσεων είναι πολύ πιο περισσότερα και σημαντικά από τους ενδεχόμενους κινδύνους». O GeoEye-1 κόστισε 520 εκατομμύρια δολάρια και μπορεί να φωτογραφίσει ευκρινώς αντικείμενα με μήκος 41 εκατοστά. Η αμερικανική κυβέρνηση επιτρέπει την πώληση φωτογραφιών αντικειμένων από απόσταση 50 εκατοστών. Οταν η επόμενη γενιά δορυφόρων (Geo Eye-2) εκτοξευτεί (το 2011) θα παρέχει εικόνες από τα 25 εκατοστά, αλλά και πάλι έχουν τεθεί περιορισμοί από την αμερικανική κυβέρνηση. Οσοι θα χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του θα μπορούν να βλέπουν μεν τους ανθρώπους, αλλά χωρίς να ξεχωρίζουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Τα υπέρ και τα κατά

Ο Τιμ Μπράουν που χρησιμοποίησε τις εικόνες τέτοιων εμπορικών δορυφόρων για να εντοπίσει στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και πυραυλικές βάσεις στη Βόρεια Κορέα παραδέχεται ότι συχνά αυτή η τεχνολογία πέφτει σε «λάθος χέρια». Η Κίνα προσπάθησε να αποκτήσει δορυφορικές φωτογραφίες της Ταϊβάν, αλλά δεν κατάφερε να υπερκεράσει τους περιορισμούς που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση. Ομως, με την πρόφαση της εκπόνησης κάποιου έργου για την προστασία του περιβάλλοντος αγόρασε φωτογραφίες ολόκληρου του νησιού από την Digital Globe.

Φυσικά, δεν μπορούν όλοι να παρακάμψουν τους ελέγχους ασφάλειας. «Πράκτορες της Βόρειας Κορέας προσπάθησαν να αγοράσουν φωτογραφίες της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης με τη Ν. Κορέα μέσω εταιρείας «μαϊμούς», αλλά έγιναν αντιληπτοί. Το 2006 ο ισλαμικός στρατός στο Ιράκ κυκλοφόρησε ένα βίντεο που «δίδασκε» με ποιο τρόπο είναι δυνατή η χρήση του Google Earth ώστε να εστιάζει σε κτίρια όπως το αεροδρόμιο Ρασίντ της Βαγδάτης. «Κάθε τεχνολογία έχει τα υπέρ της και τα κατά της» εξηγεί ο Μπρέντερ της GeoEye. «Ενα τηλέφωνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να οργανωθεί η ληστεία μιας τράπεζας, αλλά και για να καλέσεις ασθενοφόρο και να σώσεις μια ζωή. Και η αλήθεα είναι ότι η σημερινή αγορά δορυφορικών απεικονίσεων μπορεί να παράσχει βοήθεια ή να κάνει κακό.

Συμφέροντα εμποδίζουν το έργο ανθρωπιστικών οργανώσεων

Η CIA εκτόξευσε τον πρώτο κατασκοπευτικό δορυφόρο Corona το 1959. Ηταν εξοπλισμένος με ασπρόμαυρο φιλμ και μπορούσε να φωτογραφίσει αντικείμενα από απόσταση 7,5 μέτρων. Μπορούσε να ξεχωρίσει κανείς αυτοκίνητα και κτίρια, αλλά όχι ανθρώπους. Στα τέλη του 1960, η ανάλυση των κατασκοπευτικών δορυφόρων αυξήθηκε στα 46 εκατοστά και το 1980, στα 15 εκατοστά. Σήμερα, δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς τους δυνατότητες.

Τη δεκαετία που πέρασε εκτοξεύτηκαν επτά ιδιωτικοί δορυφόροι, ενώ έως το 2019 αναμένεται να εκτοξευτούν άλλοι τριάντα. Ολοι οι εμπορικοί δορυφόροι οφείλουν να παραδίδουν το φωτογραφικό υλικό, ώστε αυτό να βοηθά σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Ο Λαρς Μπρόμσλεϊ της Αμερικανικής Ενωσης για την Πρόοδο των Επιστημών χρησιμοποίησε δορυφορικές φωτογραφίες για να υποδείξει τα σημεία ανθρωπιστικών κρίσεων στην Αφρική, τις καταστροφές σε διάφορα κτίρια, όπως και τις μετακινήσεις προσφύγων. Οπως λέει συχνά, το έργο του εμποδίζεται λόγω των εμπορικών συμφερόντων. Τόσο ο Βρετανικός Ερυθρός Σταυρός όσο και η μη κερδοσκοπική οργάνωση Oxfam επισημαίνουν ότι η αξία των δορυφορικών απεικονίσεων θα γίνεται διαρκώς μεγαλύτερη όσο θα αυξάνονται τα ακραία φαινόμενα. Σήμερα, πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα στην απόκτηση φωτογραφιών με τις οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις διάφορες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Με την εκτόξευση νέων δορυφόρων ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερο υλικό με μικρότερο κόστος.
by Γ Μοσχίδης, 23 Feb 2009, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.04569 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters