EE: Προς πλήρη κατάργηση της αναλογικής τηλεόρασης

News->Ειδήσεις Γενικά->EE: Προς πλήρη κατάργηση της αναλογικής τηλεόρασης [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email EE: Προς πλήρη κατάργηση της αναλογικής τηλεόρασης

Προς πλήρη κατάργηση των επίγειων αναλογικών τηλεοπτικών υπηρεσιών

Ευρωπαϊκός μονόδρομος η ψηφιακή τηλεόραση

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009 07:00

Την πλήρη κατάργηση των υπηρεσιών αναλογικής τηλεόρασης σε ολόκληρη την Ευρώπη το συντομότερο δυνατό, προωθεί άμεσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία παράλληλα επεξεργάζεται μια «κοινή προσέγγιση χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων που θα ελευθερωθούν με την ψηφιακή μεταστροφή».

H αρμόδια επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και των Μέσων Ενημέρωσης, Βίβιαν Ρέντινγκ.

Την ίδια ώρα, που στην Ελλάδα -όπως ανακοινώθηκε επισήμως την προηγούμενη εβδομάδα- η πολιτεία σχεδιάζει να ανοίξει τις διαδικασίες αναλογικής αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, η Ε.Ε. σε ανακοίνωσή της τονίζει την αναγκαιότητα απελευθέρωσης του αναλογικού φάσματος για τη χρήση του σε άλλες υπηρεσίες και την έναρξη ψηφιακών εκπομπών.

Ευρωπαϊκή προτεραιότητα η κατάργηση της αναλογικής

Η κατάργηση των επίγειων αναλογικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, το συντομότερο δυνατό, αποτελεί τη σταθερή και αδιαπραγμάτευτη πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, προωθεί άμεσα «την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης για την ελευθέρωση και τη μελλοντική χρήση του ραδιοφάσματος».

Υπενθυμίζεται ότι εκ παραλλήλου η Ε.Ε. εδώ και μερικούς μήνες προωθεί την άμεση έναρξη δραστηριοτήτων από όλα τα κράτη - μέλη (και από την Ελλάδα) στο χώρο της mobile TV (καθώς και άλλων μορφών παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών), για τη λειτουργία της οποίας χρειάζεται μέρος του φάσματος που σήμερα χρησιμοποιεί η αναλογική τηλεόραση.

Να ανοίξει ο δρόμος για άλλες υπηρεσίες

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατευθύνει την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης για την ελευθέρωση και τη μελλοντική χρήση του ραδιοφάσματος, διότι επιθυμεί να διασφαλίσει ότι οι πολίτες της Ε.Ε. απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τηλεόρασης, και ιδίως του αυξανόμενου φάσματος διαδραστικών τηλεοπτικών υπηρεσιών (π.χ. τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, βίντεο κατά παραγγελία), διαθέσιμων σε πολλαπλές πλατφόρμες μετάδοσης, συμπεριλαμβανομένων των επίγειων, καλωδιακών, δορυφορικών δικτύων και των δικτύων διαδικτυακής και κινητής τηλεόρασης».

Όπως τόνισε ειδικότερα η Βίβιαν Ρέντινγκ σε δηλώσεις της, «θα ελευθερωθεί σημαντική ποσότητα ραδιοσυχνοτήτων, οι οποίες στη συνέχεια θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για την παροχή νέων τηλεοπτικών και ασύρματων υπηρεσιών - εφόσον η Ευρώπη λάβει σύντομα τις κατάλληλες αποφάσεις. Η λήψη συντονισμένων αποφάσεων για την αξιοποίηση του λεγόμενου «ψηφιακού μερίσματος» έχει καθοριστική σημασία για την ταχεία οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης».

Ειδικότερα αναμένεται να ενισχυθούν το δυναμικό καινοτομίας και οι προοπτικές μεγέθυνσης των κλάδων των τηλεπικοινωνιών και των μέσων επικοινωνίας, και ταυτόχρονα να στηριχθούν οι προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης.

Οι πρωτοπόροι και οι αιωνίως μετεξεταστέοι

Τα περισσότερα κράτη - μέλη της Ε.Ε. οδεύουν σταθερά προς την πλήρη κατάργηση της αναλογικής επίγειας τηλεόρασης. Ειδικότερα και όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η διαδικασία μετάβασης στο νέο μοντέλο εκπομπής (συνολικά για όλες τις χώρες) «βρίσκεται σε καλή πορεία» και για το σκοπό αυτό, τα κράτη - μέλη βαθμιαία καταργούν τις «φασματοβόρες» αναλογικές μεταδόσεις και προωθούν τη μετάβαση στις ψηφιακές μεταδόσεις.

Μέχρι στιγμής, πλήρης κατάργηση των αναλογικών μεταδόσεων έχει επιτευχθεί στο Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο (Φλάνδρα) και σε μεγάλα τμήματα της Αυστρίας.

Η αναλογική επίγεια τηλεόραση αναμένεται ότι θα καταργηθεί πλήρως έως τα τέλη του 2010 σε όλη την Αυστρία, την Εσθονία, τη Δανία, την Ισπανία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία, και μεταξύ τέλους του 2010 και τέλους του 2012 στο Βέλγιο (Βαλλονία και περιφέρεια Βρυξελλών - Πρωτεύουσας), τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και την Ελλάδα.

Πάντως ειδικότερα για τη χώρα μας και λαμβάνοντας υπόψη το τι έχει γίνει μέχρι τώρα και εάν τηρηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες και δεν πάμε σε «λύσεις εξπρές» που συνήθως νομιμοποιούν άνευ όρων, τις όποιες υφιστάμενες καταστάσεις, ενδέχεται (και βλέπουμε) να πάμε μαζί με την Πολωνία η οποία «θα προβεί σε οριστική κατάργηση των αναλογικών εκπομπών το 2015 το αργότερο».

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
by Γ Μοσχίδης, 17 Feb 2009, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.05313 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters