Σε τροχιά ο πρώτος δορυφόρος του Ιράν.

News->Κόσμος->Σε τροχιά ο πρώτος δορυφόρος του Ιράν. [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Σε τροχιά ο πρώτος δορυφόρος του Ιράν.

Εκτοξεύθηκε ο πρώτος δορυφόρος ιρανικής κατασκευής

Στο Διάστημα το Ιράν, στα ύψη η ανησυχία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2009 07:00

Το Ιράν εκτόξευσε με επιτυχία τον πρώτο δορυφόρο ιρανικής κατασκευής, μετέδωσε χθες το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Η εκτόξευση αναζωπύρωσε τις ανησυχίες της Δύσης για την πυραυλική και πυρηνική τεχνολογία της ισλαμικής δημοκρατίας.

Η Βρετανία εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τον δορυφόρο ιρανικής κατασκευής, ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπιλ Ράμελ. Ο δορυφόρος Όμιντ («ελπίδα» στα φαρσί) εκτοξεύτηκε το βράδυ της Δευτέρας με εντολή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Αναχώρησε από βάση εκτόξευσης που δεν κατονομάσθηκε, τοποθετημένος στην κορυφή ενός ιρανικού πυραύλου Σαφίρ-2 («πρεσβευτής»).

«Η δορυφορική τεχνολογία του Ιράν εξυπηρετεί αμιγώς ειρηνικούς σκοπούς και τις ανάγκες της χώρας» διαβεβαίωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί, μιλώντας χθες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας.

Ωστόσο, η βαλλιστική τεχνολογία μεγάλου βεληνεκούς που απαιτείται για την εκτόξευση δορυφόρων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για στρατιωτικούς σκοπούς, προειδοποίησαν αναλυτές και ειδικοί.

Όσον αφορά το νέο δορυφόρο Όμιντ, βάρους 27 κιλών, η Τεχεράνη δήλωσε ότι είναι σχεδιασμένος για τηλεπικοινωνιακούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Η εκτόξευση του Όμιντ έγινε δύο ημέρες πριν από τη σημερινή συνάντηση ανάμεσα σε αξιωματούχους έξι χωρών -ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Κίνα- για την επίλυση της διένεξης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η βαλλιστική τεχνολογία μεγάλου βεληνεκούς που απαιτείται για την εκτόξευση δορυφόρων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για στρατιωτικούς σκοπούς, προειδοποιούν αναλυτές και ειδικοί.
by Γ Μοσχίδης, 04 Feb 2009, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.03681 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters