Μεγάλη ανάπτυξη καλωδιακής και δορυφορικής στην Ευρώπη

News->Κόσμος->Μεγάλη ανάπτυξη καλωδιακής και δορυφορικής στην Ευρώπη [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Μεγάλη ανάπτυξη καλωδιακής και δορυφορικής στην Ευρώπη

Πάνω από 70% η διείσδυση στις χώρες μέλη της Ε.Ε. το 2008

Μεγάλη ανάπτυξη καλωδιακής και δορυφορικής στην Ευρώπη

satellite tv

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009 07:00

Σε επίπεδο υψηλότερο του 59,5% των νοικοκυριών ανέρχεται η διείσδυση της δορυφορικής και καλωδιακής τηλεόρασης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το 2008, ενώ ειδικότερα στις χώρες μέλη της Ε.Ε., το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 70%, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει την ένταση του ανταγωνισμού με την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Σε επίπεδο τηλεοπτικών αγορών το Βέλγιο είναι η ισχυρότερη (από πλευράς διείσδυσης) αγορά της καλωδιακής TV, ενώ η Δανία, είναι η «βασίλισσα» της δορυφορικής.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η IP Networks, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά που διαθέτουν μόνο επίγεια αναλογική τηλεόραση ανέρχονται στο 40,5% του συνόλου των Ευρωπαϊκών χώρων και στο 28,4% σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως και όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία για κάθε χώρα, η απόσταση μεταξύ των ανεπτυγμένων ψηφιακά χωρών και των υποανάπτυκτων στην Ευρώπη, είναι μεγάλη, πράγμα που φαίνεται από τα στοιχεία που αφορούν τόσο τις δορυφορικές όσο και τις καλωδιακές τηλεοπτικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα όσον αφορά τις δορυφορικές υπηρεσίες η συνολική διείσδυση τους στην Ευρώπη βρίσκεται στο 22,8%, ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μόνο λίγο υψηλότερη αφού φτάνει στο 24,7%.

Αντίστοιχα η διείσδυση της καλωδιακής τηλεόρασης, κινείται στο 28,4% στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών και στο 32,1% στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίγεια ψηφιακή

Πάντως και σε ό,τι αφορά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα (μετά το 2012) η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει σημαντικά με την είσοδο της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία οι διαφορετικές τηλεοπτικές υπηρεσίες δεν είναι σε καμία περίπτωση συμπληρωματικές, αφού όπου συναντάται υψηλό μερίδιο για τη μια, συναντάται και χαμηλό μερίδιο για την άλλη και αντίστροφα. Η έλευση της επίγειας ψηφιακής εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες, βάζοντας έναν ακόμα ισχυρό παίκτη στην τηλεοπτική αγορά.

Οι αγορές

Το Βέλγιο είναι η μεγαλύτερη σε όγκο αγορά της καλωδιακής τηλεόρασης, με διείσδυση που ξεπερνά το 95,1% των νοικοκυριών. Παρά ταύτα και εξαιτίας προφανώς του προαναφερθέντος, η διείσδυση της δορυφορικής είναι ιδιαίτερα χαμηλή αφού φτάνει μόλις στο 9,5%.

Την πρώτη τριάδα της καλωδιακής τηλεόρασης, συμπληρώνουν η Ολλανδία με 78,7% των νοικοκυριών να έχουν πρόσβαση σε αυτού του είδους τις τηλεοπτικές υπηρεσίες και στη συνέχεια η Ρουμανία με 76,6%, χώρα η οποία αναπτύσσεται ραγδαία στον τομέα της παροχής ψηφιακών τηλεοπτικών υπηρεσιών.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα όπου η καλωδιακή τηλεόραση, αφορά σχεδόν αποκλειστικά την IPTV, το ποσοστό διείσδυσής της παραμένει χαμηλό, αφού κυμαίνεται περί το 2,6% δεδομένου ότι η παροχή των υπηρεσιών γίνεται μόνο στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Αντίστοιχα στο χώρο της δορυφορικής τηλεόρασης, τα σκήπτρα κρατά η Δανία με ποσοστό διείσδυσης της υπηρεσίας στα νοικοκυριά, της τάξεως του 51%.

Στην αμέσως επόμενη θέση ακολουθεί η Αυστρία με 48,7% και η Γερμανία με 42,7%. Σε ό,τι αφορά τον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης (και εάν βεβαίως θεωρηθεί ότι η Τουρκία είναι μέρος της Γηραιάς Ηπείρου) ότι στη χώρα αυτή παρατηρούνται τα υψηλότερα ποσοστά αφού η διείσδυση της δορυφορικής ξεπερνά το 53%.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
by SatWeb, 23 Jan 2009, Comments(1)


Comments
deepbluesky
23 Jan 2009
Για αλλη μια φορα μου αναβουν τα λαμπακια οταν διαβαζω τετοια. IPTV μεσω ADSL2+ οπως συνηθιζεται στην Αθηνα δεν ειναι το ιδιο με DVB-C. Μονο η τελευταια ονομαζεται καλωδιακη σε ολη την Ευρωπη !

Οσο για τους αριθμους διεισδυσης της Γερμανιας δεν πρεπει ποτε να ξεχναμε οτι στηριζεται στην πλειοψηφια σε υποχρεωτικους συνδρομητες. Νοικιαζεις διαμερισμα και θελεις δε θελεις το παγιο στο παιρνουν. Η KBW σε μας οχι εισαγει αλλα διωχνει καναλια η στη καλυτερη περιπτωση τα κλειδωνει. Και για να παρεις απ αυτους Internet πρεπει ο ιδιοκτητης να κλεισει μακροχροναιο συμβολαιο και να επενδυσει ο ιδιος, αλλιως σαν ενοικιαστης ποτε δεν θα απολαυσεις τις πλασματικες ταχυτητες που συμπεριφερονται συχνα χειροτερα και απο ελληνικη ADSL2+.

Αυτα απο μια αγορα η οποια αναπτυσσεται. Α ειπατε το αρθρο ειναι απο την ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ? Ε γνωστο οτι ασχολουνται με κερδοσκοπια και οχι με την ποιοτητα υπηρεσιων
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.04561 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters