Χωρίς κανόνες η αγορά τηλεόρασης διαδικτύου

News->IPTV->Χωρίς κανόνες η αγορά τηλεόρασης διαδικτύου [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Χωρίς κανόνες η αγορά τηλεόρασης διαδικτύου

Αδυναμία ρύθμισης για την παροχή υπηρεσιών μέσω ίντερνετ

Χωρίς κανόνες η αγορά τηλεόρασης διαδικτύου

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2009 07:00
Τελευταία Ενημέρωση : 21/01/2009 09:47

Καθ' ομοίωση με την αναλογική τηλεόραση της δεκαετίας του '90, αναπτύσσεται η τηλεόραση του διαδικτύου στην Ελλάδα, αφού οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν να ασκήσουν το ρυθμιστικό τους ρόλο στο νέο αναδυόμενο μέσο.

Το γεγονός αυτό βάζει τις βάσεις για τη δημιουργία εκ νέου συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού για τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις -ιδιωτικές αλλά και δημόσιες- οι οποίες, με δεδομένη την όλο και μεγαλύτερη διείσδυση του διαδικτύου στα ελληνικά νοικοκυριά, αναπόφευκτα θα γιγαντώνονται μέρα με την ημέρα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος της Ολομέλειας του ΕΣΡ στη «Ν» απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τον έλεγχο που ασκεί η ανεξάρτητη αρχή στο χώρο της παροχής υπηρεσιών μέσω διαδικτύου, «το Συμβούλιο, αδυνατεί να παρακολουθήσει άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς πέραν αυτών που εκπέμπουν αναλογικά».

Μάλιστα, σχολιάζοντας περαιτέρω, ανέφερε ότι «ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα θα υπάρξει, μετά την μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, όπου πλέον οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν μέσω εναέριων εκπομπών ουσιαστικά θα τετραπλασιαστούν». Πρόκειται για μια αδυναμία του Συμβουλίου, η οποία δεν οφείλεται στην ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου, αλλά στην έλλειψη κατ' αρχήν προσωπικού και εξοπλισμού.

Ανεφάρμοστο πλαίσιο

Παρά το ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, προβλέπει την αδειοδότηση του περιεχομένου των διαδικτυακών τηλεοπτικών σταθμών από την ανεξάρτητη αρχή -και ως εκ τούτου και τον διαρκή έλεγχο και την παρακολούθησή του στη συνέχεια-, η πράξη αποδεικνύεται εντελώς διαφορετική.

Στο σημερινό ελληνικό τηλεοπτικό διαδικτυακό πεδίο, παρέχονται τηλεοπτικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου είτε από εταιρείες τηλεπικοινωνιών, είτε από ιδιώτες. Αυτό γίνεται με δυο κατά κύριο λόγο τρόπους, είτε απευθείας συνδρομητικά μέσω σταθερού IP (υπηρεσία που παρέχεται από τηλεπικοινωνιακούς φορείς), είτε μέσω διαδικτυακών τόπων. Επισημαίνεται ότι ο ορισμός της παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω διαδικτύου, ορίζεται σαφώς τόσο από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, όσο και από το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο.

Το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αδυνατεί να ελέγξει τις νέες αυτές μορφές τηλεόρασης, ενώ η συντριπτική πλειονότητά τους, παρέχει οπτικοακουστικό περιεχόμενο χωρίς άδεια, σε συνθήκες όμοιες με εκείνες της αναλογικής τηλεόρασης των αρχών της δεκαετίας του '90.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, μέσω διαδικτύου μπορεί να μεταδίδεται τηλεοπτικό περιεχόμενο χωρίς άδεια σε εκάστη χώρα, χωρίς άδεια της τοπικής ραδιοτηλεοπτικής αρχής, εφόσον αυτό έχει αδειοδοτηθεί σε άλλο κράτος μέλος.

Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση αυτή, τελεί ακόμα υπό ενσωμάτωση, από το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο, πράγμα που αναμένεται να γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Αναγκαία η ρύθμιση του χώρου


Η διείσδυση του διαδικτύου στην Ελλάδα ανέρχεται στο 12% επί του παρόντος, ωστόσο μέσα στα επόμενα 5 χρόνια αναμένεται ότι θα εκτιναχθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Ήδη υπάρχουν αρκετά ελληνικά θεματικά αποκλειστικά διαδικτυακά κανάλια, αλλά και ραδιόφωνα, -στα σκαριά βρίσκονται ακόμα περισσότερα- ενώ πληθώρα διαδικτυακών τόπων, μεταδίδουν περιεχόμενο, το οποίο -και για τη δική τους ομαλή και εύρυθμη λειτουργία- θα έπρεπε να κινείται εντός του πλαισίου που ορίζει ο νόμος.

Το ουσιαστικό πρόβλημα θα αρχίσει να δημιουργείται όταν θα τεθούν θέματα δικαιωμάτων μετάδοσης τηλεοπτικού περιεχομένου και βέβαια ποιότητας ειδήσεων, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενημέρωσης.

Με την παρούσα κατάσταση και εάν συνεχιστεί η αδυναμία ρύθμισης στο χώρο παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω διαδικτύου, η πολιτεία θα κληθεί για πολλοστή φορά να ρυθμίσει ένα χώρο που θα έχει ήδη προ πολλού καθοριστεί από τετελεσμένα.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
by Γ Μοσχίδης, 22 Jan 2009, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.05395 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters