Τηλεπικοινωνίες: Τι θα αλλάξει φέτος

News->Ειδήσεις Γενικά->Τηλεπικοινωνίες: Τι θα αλλάξει φέτος [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Τηλεπικοινωνίες: Τι θα αλλάξει φέτος

Τηλεπικοινωνίες: Τι θα αλλάξει φέτος

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2009 07:00

Με διαφορετικά δεδομένα ξεκινά το 2009 για την αγορά των τηλεπικοινωνιών. Οι εναλλακτικοί πάροχοι είναι λιγότεροι, ενώ στο παιχνίδι της σταθερής τηλεφωνίας και του ευρυζωνικού Ιντερνετ σχεδιάζουν να μπουν δυναμικότερα οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Wind και Vodafone

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα σχετικά στοιχεία στα μέσα Δεκεμβρίου το 2008 περί τους 390.000 συνδρομητές εγκατέλειψαν τον ΟΤΕ για να συνδεθούν με άλλο πάροχο. Συνολικά δηλαδή οι απελευθερωμένες γραμμές ή οι απελευθερωμένοι βρόχοι, όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται, έφθασαν τους 660.000, αριθμός κοντά στην πρόβλεψη του Οργανισμού.

Με βάση πληροφορίες η νέα πρόβλεψη του ΟΤΕ για το 2009 είναι ότι στο τέλος του νέου έτους οι απελευθερωμένες γραμμές θα φθάσουν συνολικά τις 950.000. Δηλαδή, ακόμη 290.000 συνδρομητές του Οργανισμού θα μεταφερθούν σε άλλο πάροχο και θα πάψουν να καταβάλλουν το πάγιο στον ΟΤΕ. Όπως φαίνεται η νέα πρόβλεψη είναι μικρότερη από αυτή που υπήρχε και εν τέλει επιβεβαιώθηκε για το 2008.

Εντός του ΟΤΕ εκτιμάται ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα μπουν δυναμικά στη σταθερή μετά το δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους, ενώ την ίδια στιγμή οι εταιρείες που διεκδικούν μερίδιο αγοράς είναι λιγότερες.

Οι Alte  Telecoms και Teledome έχουν αιτηθεί την πτώχευσή τους και την ίδια στιγμή η Lannet βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, περιόρισε τη δραστηριότητά της και έχει καταθέσει αίτημα συνδιαλλαγής με τους πιστωτές της.

Η Wind με την Tellas διαθέτουν το σύνολο των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και είναι θέμα χρόνου να παρέχουν ακόμα πιο πολλά συνδυαστικά πακέτα υπηρεσιών. Από την πλευρά της η Vodafone εγκαθίσταται στα τηλεπικοινωνιακά κέντρα του ΟΤΕ και στόχος της είναι μέχρι το τέλος του 2009 να έχει πετύχει στις υπηρεσίες σταθερής πληθυσμιακή κάλυψη της τάξεως του 65%.

Το τηλεπικοινωνιακό τοπίο συμπληρώνουν οι Forthnet  , hellas online, On Telecoms και Vivodi Για την πρώτη με ενδιαφέρον αναμένεται το πώς θα δομήσει το επόμενο διάστημα την εμπορική πολιτική της.

Η Forthnet η οποία το 2008 ολοκλήρωσε την εξαγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης με την εμπορική ονομασία Νόβα πρόσφατα «γιόρτασε» 200.000 συνδρομητές που εξυπηρετούνται για το σύνολο των αναγκών τους σε σταθερή τηλεφωνία και broadband ADSL από το ιδιόκτητο δίκτυό της.

Cosmoline

Άγνωστο είναι ακόμη το πώς θα κινηθεί η Cosmoline η οποία έχει αποκτήσει άδεια για την πανελλαδική ανάπτυξη ασύρματου δικτύου πρόσβασης, βασισμένου στην τεχνολογία WiMAX και την οποία υποχρεούται να αξιοποιήσει άμεσα.

Forthnet

Η πορεία της Forthnet αποτυπώνεται και στα συνολικά στοιχεία των μεριδίων σε απελευθερωμένους βρόχους (σύνδεση του παρόχου στο τελευταίο άκρο του δικτύου του ΟΤΕ) καθώς έχει περάσει πλέον στην πρώτη θέση. Ειδικότερα, με βάση τα σχετικά στοιχεία στις 17 Δεκεμβρίου η Forthnet είχε 206.000 δικές της συνδέσεις και η Tellas 159.000.

Στο τέλος του 2007 η Forthnet είχε 75.000 δικούς της συνδρομητές και η Tellas 77.000. Στο τέλος του 2008 την τρίτη θέση σε απελευθερωμένους βρόχους κατείχε η hellas online με 122.000, ακολουθεί η On Telecoms με 101.000 και η Vivodi με 30.000.

Το ίδιο διάστημα περίπου 7.500 δικούς της συνδρομητές είχε η Net One, περί τους 1.500 η Cyta η οποία μέχρι στιγμής δραστηριοποιείται μόνον σε ορισμένες περιοχές της Περιφέρειας, ενώ η Teledome είχε περί τους 5.900 δικούς της συνδρομητές.

Σημειώνεται ότι το ίδιο διάστημα ο ΟΤΕ εξυπηρετούσε περί τις 951.000 συνδέσεις ADSL εκ των οποίων οι περίπου 100.000 είναι συνδέσεις όπου την υπηρεσία του internet την παρέχει εναλλακτικός πάροχος.

Νέα αύξηση μ/κ στην hellas online

Νέα απόφαση για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με τη συμμετοχή αυτή τη φορά των παλιών μετόχων έλαβε πρόσφατα η γενική συνέλευση της hellas online (hol). Δεν ανακοινώθηκε ούτε το ύψος της ούτε η τιμή ανά μετοχή που αυτή θα γίνει, όπως και το χρονικό διάστημα που θα εξελιχθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση αυτή, όποτε τελικά γίνει εντός του 2009, θα είναι ύψους τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

Η συνέλευση των μετόχων της hol πριν λάβει τη νέα της απόφαση για αύξηση κεφαλαίου χρειάσθηκε να καταργήσει την παλαιότερη, από το περασμένο καλοκαίρι, η οποία αφορούσε αύξηση κεφαλαίου ύψους 150 εκατ. ευρώ με παραίτηση των παλαιών μετόχων, καθώς ο στόχος ήταν να εισέλθουν στην εταιρεία και άλλοι μέτοχοι. Η αύξηση κεφαλαίου της hellas online είναι ουσιαστικά αναγκαστική καθώς εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια.

«Ψίθυροι» για στρατηγικό επενδυτή στην On Telecoms

Παρελθόν αποτελεί η συμφωνία συγχώνευσης της On Telecoms με την εισηγμένη Ζήνων. Σύμφωνα με τη Ζήνων οι ενδιαφερόμενες εταιρείες κατέληξαν στην απόφαση λύσης της συμφωνίας λόγω της συνεχώς παρατεινόμενης αρνητικής χρηματιστηριακής συγκυρίας δεδομένων της μεγάλης διαφοράς μεταξύ της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής και της τιμής της αύξησης η οποία είχε αποφασιστεί, αλλά και των σοβαρών επιφυλάξεων που έχουν εκφραστεί από μετόχους της εταιρείας σχετικά με τη συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Από την πλευρά της On Telecoms δεν ανακοινώθηκε τίποτα σχετικό, ωστόσο στελέχη της λέγουν ανεπισήμως ότι συζητά την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο, μια εξέλιξη που φαίνεται να είναι απολύτως αναγκαία για αυτήν.

ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ
by SatWeb, 03 Jan 2009, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.05354 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters