Ανασκόπηση 2008

News->Ειδήσεις Γενικά->Ανασκόπηση 2008 [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Ανασκόπηση 2008

Ανασκόπηση 2008

Τεχνολογία

Cosmo.gr
Δημοσίευση : 31/12/2008 13:40 - Τελ. ανανέωση : 31/12/2008 18:47

Η χρονιά που τελειώνει, θα χαρακτηριστεί κι αυτή με τη σειρά της ως μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες, αφού πολλές και διάφορες ήταν οι εξελίξεις που τη σημάδεψαν. Ας τις δούμε πιο αναλυτικά…

Στις αρχές του χρόνου η ΕΕΤΤ πρότεινε να καταρτιστεί μια σειρά από υποχρεώσεις, οι οποίες θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές. Ακόμη, προτάθηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής επίλυσης διαφορών για κάθε εταιρία του κλάδου, ενώ αποκάλυψε πως ετοιμάζει έναν πιο interactive χαρακτήρα για την ιστοσελίδα της, μέσω της οποίας θα μπορούν οι χρήστες να εξυπηρετούνται ακόμη καλύτερα.

 

Η Apple πήρε στη συνέχεια της χρονιάς τα ηνία του ενδιαφέροντος των φίλων της τεχνολογίας και αποκάλυψε την ενοικίαση ταινιών μέσα από την γνωστή και επιτυχημένη online υπηρεσία της iTunes. Όπως ανακοινώθηκε, στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη θα βρίσκει ο επισκέπτης πάνω από 1.000 ταινίες, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες προστέθηκαν και οι HD εκδόσεις τους. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του MacWorld στις αρχές του 2008, αποκαλύφθηκε επίσημα και το MacBook Air, το πιο λεπτό notebook στην αγορά των υπολογιστών που ξεχωρίζει εκτός από όλα τα άλλα και από την πλήρη απουσία CD/DVD drive.

Παράλληλα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2008, οι πιέσεις της Microsoft προς την πλευρά της Yahoo ξεκίνησαν, ανοίγοντας ένα χορό διαπραγματεύσεων αρκετά σημαντικό. Τον Μάρτιο είχαμε επίσης τους τίτλους τέλους για το HD DVD format, την πρόταση της Toshiba (και άλλων) για το format επόμενης γενιάς.

Το Blu-ray της Sony (και άλλων) έμεινε μόνο του στην αγορά με αποτέλεσμα, όλες οι εταιρίες να κινηθούν προς τα εκεί. Όπως βέβαια ήταν φυσιολογικό, αυτή η απόφαση έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά, αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί απόλυτα υπέρ του καταναλωτή. Μπορεί κάποια players να έχουν πέσει σε χαμηλές τιμές, ωστόσο οι ταινίες δεν κυμαίνονται ακόμη στα επίπεδα της «εμπόλεμης» περιόδου. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως ολοένα και πληθαίνουν οι κυκλοφορίες Blu-ray με ελληνικούς υπότιτλους…

Τον Απρίλιο είχαμε και αρκετά σημαντικές αλλαγές στην ελληνική αγορά, αφού ολοκληρώθηκε και επίσημα η μεταφοράς του 20% του ΟΤΕ στη Deutsche Telecom με ένα ποσό που έφτασε τα 2.5 δισεκατομμύρια ευρώ. Λίγες εβδομάδες αργότερα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και τα πρώτα στοιχεία για το νέο λειτουργικό της Microsoft, που θα αντικαταστήσει ταχύτερα του αναμενομένου τα Windows Vista.

Μέσα στο καλοκαίρι είχαμε και την επίσημη αποκάλυψη της 3G έκδοσης του iPhone, του gadget που κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας. Σε αντίθεση με την πρώτη έκδοση, η νεότερη έχει τη δυνατότητα πλοήγησης σε 3G ταχύτητες, ενώ έρχεται και με ενσωματωμένο GPS δέκτη. Η εμφάνιση του κινητού έρχεται στις 22 Αυγούστου στην Ελλάδα κι ενώ για αρκετούς μήνες η Vodafone Ελλάδος έχει αφήσει αναπάντητα όλα τα σχετικά ερωτήματα που της απευθύνθηκαν.

Πραγματοποιώντας μία πολύ σύντομη καμπάνια τις ημέρες της κυκλοφορίας του προϊόντος, όπως ήταν λογικό, πολύς κόσμος κατευθύνθηκε προς τα μαγαζιά για να το προμηθευτεί είτε ως σκέτη συσκευή, είτε ως «πακέτο» με ένα από τα πολλά πάγια. Κρίνοντας το λανσάρισμα, θα μπορούσαμε να γίνουμε πολύ αυστηροί και να πούμε ότι όλα έγιναν χωρίς καμία προετοιμασία, με αποτέλεσμα η κατάσταση σε αρκετά καταστήματα να είναι απελπιστική, ωστόσο όσο προχωρούσαν οι εβδομάδες, η κατάσταση έστρωσε και το προσωπικό άρχισε να ενημερώνεται ακόμη πληρέστερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στις αρχές του φθινοπώρου, η Intel αποκάλυψε και τη διανομή του πρώτου διπύρηνου επεξεργαστή Atom 330 που θα αντικαταστήσει τον Ν230. Η απάντηση της Google στην Apple για την αγορά της κινητής έρχεται με το λειτουργικό Android και την πρώτη συσκευή που έκανε την εμφάνισή της σε ειδικό event που έλαβε χώρα το Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη. Η μάχη θα είναι σκληρή, ωστόσο θα χρειαστεί να περιμένουμε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να βγάλουμε τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα.

Κλείνοντας αυτό το σύντομο αφιέρωμα στη χρονιά που πέρασε, αξίζει να σημειώσουμε δύο ειδήσεις που μας άφησαν με αρκετές σκέψεις μέσα στο Δεκέμβριο. Η πρώτη έχει να κάνει με την ανακοίνωση της WIND περί παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια των πτήσεων (σε συγκεκριμένα αεροσκάφη), ενώ η δεύτερη με την αποκάλυψη της Apple ότι θα αποσυρθεί από την MacWorld μετά την διοργάνωση του 2009.

novahd2_120Αν μας ρωτήσετε τώρα τι περιμένουμε περισσότερο μέσα στο 2009, τότε σίγουρα η απάντησή μας θα έχει να κάνει με την εμφάνιση High Definition καναλιών στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με δημοσίευμα περιοδικού που ασχολείται με τα τεκταινόμενα της τηλεοπτικής αγοράς, η Nova ετοιμάζεται να προσφέρει το πρώτο της HD κανάλι από το Σεπτέμβριο του 2009, μέσα από το οποίο θα προβάλλονται ταινίες, αθλητικά και ντοκιμαντέρ σε υψηλή ευκρίνεια.

Οι απορίες που δημιουργούνται είναι πολλές, όπως ποιος θα είναι ο δέκτης που θα προτιμήσει η εταιρία (που πλέον πέρασε στα χέρια της Forthnet), ενώ αξίζει να δούμε και την είσοδο της On Telecoms στα τηλεοπτικά δρώμενα, αφού η νεοσύστατη εταιρία τηλεπικοινωνιών παίρνει στα χέρια της τα δικαιώματα των αγώνων του Champions League που δε θα προβάλλουν η NET και το MEGA την τριετία 2009-2012.

Στα ενδιαφέροντα που έχει υποσχεθεί η On είναι και η μετάδοση κάποιων HD καναλιών μέσα από τον εξοπλισμό της, ο οποίος υποστηρίζει έτσι κι αλλιώς έξοδο HD σήματος.
by SatWeb, 01 Jan 2009, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.0308 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters