Νέο άνοιγμα της ΕΡΤ στην ψηφιακή τηλεοπτική αγορά

News->Ελλάδα->Νέο άνοιγμα της ΕΡΤ στην ψηφιακή τηλεοπτική αγορά [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Νέο άνοιγμα της ΕΡΤ στην ψηφιακή τηλεοπτική αγορά

Εγκριση κονδυλίου 17,1 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε.

Νέο άνοιγμα της ΕΡΤ στην ψηφιακή τηλεοπτική αγορά


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2008 07:00

«Πράσινο φως» για κονδύλι ύψους 17,1 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία τηλεοπτικού προγράμματος για το ψηφιακό κανάλι Πρίσμα+ της ΕΡΤ έδωσε η Ε.Ε., ενώ, όπως γνωστοποιήθηκε, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας είναι έτοιμος να επεκτείνει άμεσα τις ψηφιακές εκπομπές του και στα μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Χρ. Παναγόπουλος από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου.

Aυτά, μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την παρουσία του νέου ψηφιακού καναλιού info+, που παρέθεσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος, και σύσσωμο το επιτελείο του τομέα της Ψηφιακής της ΕΡΤ και, συγκεκριμένα, ο Πάνος Λουκάκος, εντεταλμένος σύμβουλος, ο Μανώλης Δρετουλάκης υπεύθυνος διεύθυνσης Εργων ψηφιακής, ο Γιάννης Δάρρας, διευθυντής σύνταξης ενημερωτικών προγραμμάτων ψηφιακής, ο Αντώνης Κατσαρός, διευθυντής αθλητικού προγράμματος αθλητικού προγράμματος, ο Δημήτρης Τρίκας, συντονιστής προγράμματος Σινέ+, και η Μυρτώ Κορομάντζου, συντονίστρια του Πρίσμα+.

Επέκταση δικτύου ψηφιακής

Ετοιμη να επεκτείνει το ψηφιακό της δίκτυο στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα σε όλη τη χώρα είναι η ΕΡΤ, η οποία ωστόσο αναμένει τις κινήσεις των ιδιωτικών σταθμών, προκειμένου, όπου αυτό είναι δυνατό, να προχωρήσουν από κοινού.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παναγόπουλος, η ΕΡΤ δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι διαμορφώνει τους όρους στην τηλεοπτική αγορά και γι' αυτό δεν προχωρά, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι οι ιδιώτες, σε συνεργασία με την πολιτεία, θα πρέπει να καθορίσουν ποιο τελικά είδος ψηφιακής εκπομπής θα υιοθετήσουν, αφού το mpeg 4, που θέλουν να εκπέμψουν, δεν το υποστηρίζουν οι παλαιότερες επίπεδες τηλεοράσεις που ήδη έχουν μπει σε πολλά ελληνικά σπίτια. «Εάν η πολιτεία εγκρίνει το mpeg 4, αντί του mpeg 2 που σήμερα εκπέμπει η ΕΡΤ, εμείς είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε αμέσως τις εκπομπές μας και να υιοθετήσουμε το νέο μοντέλο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, απαντώντας σε ερώτηση της «Ν» σχετικά με το συνολικό κόστος της ψηφιακής δραστηριότητας του φορέα όλα αυτά τα χρόνια εκπομπών (από το Μάρτιο του 2006), ανέφερε ότι ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ το χρόνο (περιλαμβάνοντας τα πάντα), ενώ υπάρχει και ένα άλλο τμήμα κονδυλίων ύψους 12 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν σε τεχνικό εξοπλισμό που αποκτήθηκε πρόσφατα.

Στην έγκριση της επιδότησης ύψους 17,1 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία προγράμματος για το Πρίσμα+, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως ειδικότερα διευκρινίστηκε, με το ποσό αυτό θα παραχθούν 45 εκπομπές, οι οποίες θα έχουν ειδικές προσθήκες, προκειμένου η παρακολούθησή τους να είναι δυνατή και από άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης, που στη συνέχεια και εφόσον μεταδοθούν πρώτα από τα κανάλια της ΕΡΤ, θα μπορούν να αναμεταδοθούν και από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς (χωρίς την καταβολή κάποιου αντιτίμου, δωρεάν) εφόσον το θελήσουν.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα βοηθήσει σημαντικά τον εμπλουτισμό (και από πλευράς υπηρεσιών προς τα ΑμεΑ) του προγράμματος του Πρίσμα+, κανάλι το οποίο, όπως ανέφερε η κα Κορομάντζου, «είναι ένα κανάλι που απευθύνεται σε όλους και μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι».

Νέο κανάλι με χρηστικές πληροφορίες

Σε ό,τι αφορά το νέο κανάλι info+, το οποίο επί του παρόντος εκπέμπεται ως «ένθετο» μέσα από το Σπορ+ (με 4ωρο πρόγραμμα) και στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα προγραμματίζεται να ανεξαρτητοποιηθεί, παρέχει νέες δυνατότητες όχι μόνο τηλεοπτικού προγράμματος, αλλά και υπηρεσιών ενημέρωσης προς τον πολίτη.

Το νέο ψηφιακό εγχείρημα δίνει μια νέα διάσταση στην τηλεοπτική ενημέρωση, αφού συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της τηλεοπτικής εικόνας και του Διαδικτύου. Ειδικότερα και μεταξύ άλλων μέσα από το κανάλι αυτό, δίνεται η δυνατότητα στους τηλεθεατές να διαβάσουν το δελτίο ειδήσεων του σταθμού, σε μια πολύ πιο εξελιγμένη μορφή Teletext, που μοιάζει με τις διαδικτυακές ενημερωτικές σελίδες.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
by sdtv_GM, 19 Dec 2008, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.03168 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters