Μονόδρομος η ανάπτυξη της ψηφιακής τηλεόρασης

News->Ελλάδα->Μονόδρομος η ανάπτυξη της ψηφιακής τηλεόρασης [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Μονόδρομος η ανάπτυξη της ψηφιακής τηλεόρασης

Παρά την κρίση στην Ευρώπη

Μονόδρομος η ανάπτυξη της ψηφιακής τηλεόρασης

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2008 07:00

Την καλύτερη πορεία σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες τηλεοπτικές δραστηριότητες, παρουσιάζοντας υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, θα εμφανίσει, το 2009, η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ανάλογη πορεία θα ακολουθήσει η αγορά και στη χώρα μας, αφού, μέσα στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, αναμένεται η δραστηριοποίηση των ιδιωτικών σταθμών, στις μεγαλύτερες αστικές περιοχές, πράγμα που θα ανεβάσει το νούμερο των ψηφιακών καναλιών σε περισσότερα από 15, μαζί με τα ψηφιακά κανάλια του Δημοσίου.

Ανοδική πορεία

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η εταιρεία Screendigest, η ανάπτυξη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης εκτιμάται ότι θα είναι ραγδαία στη γηραιά ήπειρο το επόμενο έτος, αφού τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα βρίσκονται πλέον σε «απόσταση αναπνοής» -λαμβάνοντας υπόψη τις υποδομές που χρειάζονται- από την καταληκτική ημερομηνία πλήρους μετάβασης στο ψηφιακό μοντέλο εκπομπών (2012).

Πρόκειται για εξέλιξη η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι η πορεία της ψηφιακής τηλεόρασης είναι περισσότερο συνδεδεμένη με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην Ε.Ε. τα κράτη - μέλη και λιγότερο με την πορεία της διεθνούς οικονομίας.

Το πιο σύγχρονο μοντέλο

Χωρίς αμφισβήτηση -από κάθε καλόπιστο παρατηρητή τουλάχιστον-, η δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Ελλάδα, με τις κινήσεις που έκανε η διοίκησή της, έχει καταστεί πρωτοπόρος στις ψηφιακές δραστηριότητες, κατέχοντας πλέον ηγετική θέση στην αγορά.

Η ηγετική της θέση αυτή -και κατ' επέκταση και οι επενδύσεις του ελληνικού λαού στον τομέα- δεν κινδυνεύουν από την επιλογή του πιο σύγχρονου μοντέλου εκπομπής, ούτε θα την κατηγορήσει κανείς για αστοχία επιλογών στο επενδυτικό πλάνο. Το κέρδος του δημόσιου φορέα, από τις μέχρι τώρα δραστηριότητες, είναι πολλαπλό, πράγμα που φαίνεται από τα προγράμματα που ήδη παράγονται από αυτόν.

Η τεχνολογία, ούτως ή άλλως, εξελίσσεται και αναπόφευκτα, όποιος μπαίνει αργότερα στην αγορά, έχει στη διάθεσή του πιο σύγχρονες λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η διαδικασία εξέλιξης επιβάλλει το αυτονόητο, δηλαδή την υιοθέτηση από όλους τους εμπλεκόμενους, του νεώτερου τεχνολογικά μοντέλου, που δεν είναι άλλο από εκείνο των ιδιωτών (mpeg4), δεδομένου μάλιστα και του ότι η ΕΡΤ έχει γνωστοποιήσει ότι μπορεί άμεσα να κάνει το πέρασμα από τη μια τεχνολογία στην άλλη.

Η πρόθεση των ιδιωτικών επιχειρήσεων -η οποία έχει πολλαπλούς στόχους, πράγμα φυσικό και απολύτως θεμιτό στο πλαίσιο της επιχειρηματικότητας- είναι εύλογη και επιχειρηματικά ορθή για τα συμφέροντά τους.

Σε ό,τι αφορά δε τους πολίτες που ήδη έχουν προμηθευτεί εξοπλισμό με την παλαιά τεχνολογία, θα μπορούσε, με τη μεσολάβηση της πολιτείας και ενδεχομένως μέσω κάποιας μορφής «επιδότησης», να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Αδυναμία συνεννόησης

Και ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ψηφιακή τηλεόραση προχωρά μα γοργά βήματα -είναι πολύ πιθανό να είμαστε οι τελευταίοι που θα περάσουμε οριστικά στις ψηφιακές εκπομπές, κάνοντας χρήση και της προθεσμίας της ITU για το 2015- στη χώρα μας, σε κομβικό ζήτημα έχει αναχθεί το μοντέλο ψηφιακών εκπομπών.

Το δίλημμα μεταξύ mpeg4 -που έχουν δηλώσει ότι θα επιλέξουν οι ιδιώτες- και mpeg2, που έχει ήδη επιλέξει η ΕΡΤ -δεδομένου του ότι άρχισε να εκπέμπει εδώ και 2 χρόνια- μοιάζει να αποτελεί περισσότερο συνέχεια της αδυναμίας συνεννοήσεως μεταξύ του δημόσιου φορέα και των ιδιωτών, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας με το θέμα της σύστασης εταιρείας δικτύων -υπέβοσκε καιρό ωστόσο- παρά οτιδήποτε άλλο.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
by sdtv_GM, 19 Dec 2008, Comments(1)


Comments
geovrac
21 Dec 2008
Για ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ μου άναψαν τα λαμπάκια....
Βαρέθηκα ν' ακούω ΛΟΓΙΑ, ΛΟΓΙΑ, ΛΟΓΙΑ.....
Βαρέθηκα ν' ακούω τ' όνομα ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ....
ΕΛΕΟΣ!!!!!
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.03196 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters