Οι θεατές χαμένοι στη μετάφραση
Εξώδικα σε ιστοσελίδες παροχής ελληνικών υπότιτλων

News->Ελλάδα->Οι θεατές χαμένοι στη μετάφραση
Εξώδικα σε ιστοσελίδες παροχής ελληνικών υπότιτλων
[ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Οι θεατές χαμένοι στη μετάφραση
Εξώδικα σε ιστοσελίδες παροχής ελληνικών υπότιτλων

Οι θεατές χαμένοι στη μετάφραση


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Τον περασμένο μήνα, η Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Εργων (ΕΠΟΕ), με την αποστολή εξώδικου σε ιστοσελίδες παροχής ελληνικών υπότιτλων, προειδοποίησε πως αν αυτές δεν τερματίσουν την παράνομη δραστηριότητά τους, θα κληθούν στο δικαστήριο. Ολοι οι σχετικοί ιστότοποι ανέστειλαν αμέσως τη λειτουργία τους...

Η ΕΠΟΕ, που λειτουργεί ως Οργανισμός Συλλογικής Προστασίας Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων, ενεργεί για λογαριασμό διαφόρων καναλιών και εταιρειών διανομής.

Οι ιστότοποι που κλήθηκαν να σταματήσουν τη δράση τους παρείχαν δωρεάν στα μέλη τους ελληνικούς υπότιτλους για ξένες σειρές και ταινίες πολύ πριν αυτές προβληθούν στην ελληνική τηλεόραση ή φτάσουν στα ράφια των βιντεοκλάμπ.

Παρότι δεν έδιναν οι ίδιοι τα σίριαλ ή τις ταινίες (τα οποία οι χρήστες κατεβάζουν από άλλες «πειρατικές» ιστοσελίδες με τη μορφή Torrent), η λειτουργία τους θεωρήθηκε παράνομη, καθώς η μετάφραση αποτελεί παράγωγο έργο και απαιτεί την άδεια του κατόχου των δικαιωμάτων, ακόμα και εάν αυτή διανέμεται δωρεάν.

Μιλήσαμε με τη δημιουργική ομάδα του GreekTVSubs, του μεγαλύτερου παροχέα ελληνικών υποτίτλων με περισσότερα από 150.000 μέλη. Συζητήσαμε για τις τρέχουσες εξελίξεις, τις σχέσεις τηλεόρασης και Διαδικτύου και το μέλλον των διανομών.

*Πώς ξεκίνησε η δημιουργία της ιστοσελίδας;

- Οι ανεπάρκειες της επίσημης αγοράς οδήγησαν στη δημιουργία του GreekTVSubS, μιας ιστοσελίδας η οποία τα τελευταία χρόνια μπόρεσε να κάνει δωρεάν, αυτό που οι εταιρείες-κολοσσοί δεν έχουν καταφέρει ακόμη να κάνουν, παρά τα εκατομμύρια ευρώ τζίρου που έχουν ετησίως και παρά το τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό που απασχολούν. Το GreekTVSubS ήταν σε θέση να παρέχει υπότιτλους για τις τρέχουσες δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές σχεδόν άμεσα και με κορυφαία ποιότητα. Και, ταυτόχρονα, παρείχε πλειάδα επιλογών για κάθε προτίμηση του χρήστη.

*Επωφελήθηκαν, τελικά, έμμεσα, οι εταιρείες που εκπροσωπεί η ΕΠΟΕ από ιστοσελίδες σαν τη δική σας, που έκαναν τις σειρές αυτές γνωστές και δημοφιλείς στο ελληνικό κοινό;

- Η γενική αντίληψη είναι πως ιστότοποι, όπως το GreekTVSubS, δημιούργησαν την αγορά των ξένων τηλεοπτικών σειρών στη χώρα μας. Πριν από αυτές τις ερασιτεχνικές (ως προς τον δωρεάν χαρακτήρα τους) προσπάθειες, ελάχιστοι παρακολουθούσαν ξένες τηλεοπτικές σειρές, κυρίως λόγω της έλλειψης υποτίτλων. Το τραγικό της όλης υπόθεσης είναι πως, για αρκετά χρόνια, οι εταιρείες μάς «επέτρεπαν» αυτή τη διανομή, επειδή προφανώς πίστευαν πως τους συνέφερε, καθώς θα δημιουργούσαμε την ανάγκη για ξένες τηλεοπτικές σειρές, την οποία θα κάλυπταν έπειτα αυτοί με τις τηλεοπτικές προβολές και τα DVD τους, όταν θα μας έκλειναν. Οι ωφελημένοι στην ιστορία αυτή είναι οι τελικοί καταναλωτές, επειδή ανέβηκε ο πήχης των απαιτήσεών τους.

*Πόσο σοβαρή απειλή προβάλλει το Διαδίκτυο για τον υφιστάμενο μηχανισμό διανομής;

- Ο ίδιος ο δημιουργός της σειράς «The ΙΤ Crowd», άφησε να διαρρεύσουν τα πρώτα επεισόδια της σειράς του στο Διαδίκτυο, και εξαιτίας αυτού η σειρά βρήκε τεράστια απήχηση. Το Διαδίκτυο ήρθε και στην Ελλάδα σε υψηλές ταχύτητες, και ήρθε για να μείνει. Τώρα φαίνεται ότι η βιομηχανία της τηλεόρασης οδηγείται στα ίδια λάθη που έκανε η βιομηχανία της μουσικής: Αρχικά αγνόησε τις δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο, έπειτα προσπάθησε να το προσεταιριστεί διστακτικά, βάζοντας ένα σωρό περιορισμούς, ενώ πρόσφατα ήρθε η εμπορική εκμετάλλευσή του, δίχως περιορισμούς. Είναι στο χέρι των παραγωγών είτε να δώσουν τη δυνατότητα στους χρήστες να κατεβάζουν νόμιμα τα επεισόδια της αγαπημένης τους σειράς άμεσα, μετά την προβολή, σε συμφέρουσες τιμές ή να χάσουν και αυτά τα έσοδα, αφήνοντας τον ρόλο του διανομέα στα διάφορα παράνομα torrents.

*Το επιχειρηματικό μοντέλο θα αναγκαστεί να αλλάξει αναπόφευκτα καθώς προχωράμε στην ψηφιακή εποχή. Πόσο πιθανό είναι, όμως, να επικρατήσει ένα καθεστώς όπου οι εταιρείες-μεσάζοντες όπως αυτές που εκπροσωπεί η ΕΠΟΕ θα σταματήσουν να έχουν λόγο ύπαρξης και το προϊόν θα περνάει κατευθείαν από τον δημιουργό στο κοινό του;

- Διόλου απίθανο και ταυτόχρονα δύσκολο να επιτευχθεί. Κι αυτό γιατί οι δημιουργοί περιεχομένου (μουσική ή σειρές) δεν είναι διανομείς και κανείς τους δεν είναι προγραμματιστής. Οσον αφορά την online διανομή, στο εξωτερικό υπάρχουν κάποια επιτυχημένα μοντέλα όπως αυτό του iTunes Store ή του Amazon Unbox ανάμεσα σ' άλλα, που επιτρέπουν την αγορά και το νόμιμο downloading των σειρών, αλλά για τη χώρα μας αυτό είναι ουτοπία. Το κρίσιμο ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι ιθύνοντες είναι το εξής: Θα είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις ανάγκες που εμείς δημιουργήσαμε; Θα μπορέσουν, δηλαδή, να δημιουργήσουν ένα μοντέλο online πώλησης των τηλεοπτικών σειρών με ποιοτικούς υπότιτλους ή θα συνεχίσουν να αποδεικνύουν πως είναι πολύ κατώτεροι επαγγελματίες από εμάς τους ερασιτέχνες;


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 30/11/2008by sdtv_GM, 30 Nov 2008, Comments(2)


Comments
AtlantaS
01 Dec 2008
δεν μπορούν να χτυπήσουν τον γάιδαρο, χτυπούν το σαμάρι.
kastorianos
30 Nov 2008
Ναι μονο που αν δεν εβγαιναν οι σειρες αυτες στο διαδικτυο δεν θα τις εβλεπε κανεις γιατι κακα τα ψεματα η ωθηση που δοθηκε απο εκει ηταν αυτη που τροφοδοτει τα καναλια.
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.03143 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters