Η κρίση φέρνει... IPTV

News->Ειδήσεις Γενικά->Η κρίση φέρνει... IPTV [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Η κρίση φέρνει... IPTV

Η κρίση φέρνει... IPTV

 
14/11/2008
08:44
 
var m3_u = (location.protocol=='https:'?'https://62.1.2.136/openads/www/delivery/ajs.php':'http://62.1.2.136/openads/www/delivery/ajs.php'); var m3_r = Math.floor(Math.random()*99999999999); if (!document.MAX_used) document.MAX_used = ','; document.write ("<\/scr"+"ipt>");
Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Στην υλοποίηση της στρατηγικής τους να επενδύσουν στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά του IPTV προχωρούν -παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία- οι εγχώριες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.

Τις εταιρείες On Telecoms και Vivodi, που πρώτες ξεκίνησαν να προσφέρουν υπηρεσίες εικόνας μέσω διαδικτύου, ακολουθούν τώρα ο ΟΤΕ και η hellas on line και αργότερα η Wind-Tellas, ενώ η Forthnet ετοιμάζεται να "παίξει" σε διαφορετικό επίπεδο, έχοντας εξαγοράσει την συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα Nova.

Οι ειδικοί στα telecoms θεωρούν πως το ΙPTV (αρκτικόλεξο για το Internet Protocol TV) θα αλλάξει τη χρήση της τηλεόρασης. Οι συνδρομητές αξιοποιώντας την τεχνολογία θα μπορούν μέσω του διαδικτύου (αναλόγως βέβαια της ποιότητας της σύνδεσης) να έχουν πρόσβαση μεταξύ άλλων σε ταινίες (video on demand) ή τηλεοπτικές εκπομπές ανά πάσα στιγμή.

Ζητούμενο, βέβαια, είναι ποιες από τις εταιρείες που σχεδιάζουν να επενδύσουν στη συγκεκριμένη αγορά βρίσκονται σε θέση να υποστηρίξουν κεφαλαιακά τις επενδύσεις που απαιτούνται και σε ποιο βαθμό θα προσελκύσουν την κρίσιμη μάζα καταναλωτών που είναι και το ζητούμενο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως και σε αυτή την περίπτωση, η «πίτα» θα μοιραστεί μεταξύ των μεγάλων της αγοράς που είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις υποδομές τους.

Ήδη, από την αρχή του μήνα ο ΟΤΕ ξεκίνησε σε περιορισμένο αριθμό υφιστάμενων πελατών του, τη δοκιμαστική εμπορική διάθεση του Conn-x TV στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα και το Ηράκλειο Κρήτης.

images1Οι συνδρομητές του ΟΤΕ μέσω ενσύρματης ευρυζωνικής σύνδεσης θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψηφιακής τηλεόρασης (22 τηλεοπτικά κανάλια με ψηφιακό σήμα, υπηρεσίες video on demand κ.α.). Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής φάσης, ο ΟΤΕ σκοπεύει να προχωρήσει στη διάθεση της υπηρεσίας σε ανταγωνιστικές τιμές.

Υπενθυμίζεται πως ο Οργανισμός έχει συμφωνήσει με την On Demand Group, θυγατρική της SeaChange International, για την πρόσβαση σε περιεχόμενο.

Από τις αρχές του καλοκαιριού η On Telecoms προσφέρει το νέο πακέτο ψηφιακών υπηρεσιών τηλεόρασης με την επωνυμία On TV. Μέσω της υπηρεσίας οι συνδρομητές της εταιρείας έχουν μεταξύ άλλων πρόσβαση σε ελεύθερα και συνδρομητικά κανάλια, σε κινηματογραφικές ταινίες και σε παιχνίδια μέσω της τηλεόρασής τους.

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, περίπου το 75% - 80% των συνδρομητών της On Telecoms έχουν επιλέξει πακέτα πρόσβασης σε υπηρεσίες IPTV.

Αντίστοιχα, το cable TV της Vivodi παρέχει υπηρεσίες ψηφιακής τηλεόρασης μέσω της υπάρχουσας δικτυακής υποδομής τεχνολογίας ADSL2+ της Vivodi. Οι συνδρομητές της cableTV έχουν πρόσβαση σε τηλεοπτικά κανάλια συνεχούς ροής προγραμμάτων (IPTV) και σε κατά παραγγελία ή κατ΄ απαίτηση διαθέσιμο προς θέαση οπτικοακουστικό περιεχόμενο (Video-On-Demand). Η διάθεση της υπηρεσίας cableTV πραγματοποιείται μέσω του «κλειστού» ιδιόκτητου τηλεπικοινωνιακού δικτύου της Vivodi (FULL LLU) και όχι μέσω του διαδικτύου.

Έτοιμη δηλώνει και η hol να παράσχει υπηρεσίες triple play, έχοντας ήδη ολοκληρώσει τις πρώτες συμφωνίες για την εξασφάλιση περιεχομένου. Πρόθεση της διοίκησης της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας είναι να εκμεταλλευτεί τα οφέλη που προσφέρει το ιδιόκτητό δίκτυό της και να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των εναλλακτικών ανταγωνιστών της.

Τέλος, η Forthnet μετά την εξαγορά της Nova και τη συμφωνία με τη Superleague για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ελληνικού πρωταθλήματος για την τριετία 2009-2012 «παίζει» σε μια ξεχωριστή κατηγορία καθώς θα μπορεί να προσφέρει πρώτη στην ελληνική αγορά υπηρεσίες triple-play με εθνική κάλυψη και με «μαξιλάρι» την προοπτική που δίνει η χαμηλή διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, μόλις στο 7% - 8%, ποσοστό που αποτελεί από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε.

by SatWeb, 14 Nov 2008, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.03031 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters