articoli Area

articoli->Εγκαταστάσεις - Ρυθμίσεις->Οδηγός εγκατάστασης κινητού πιάτου με μοτέρ DiSEqC [ Search ]

Οδηγός εγκατάστασης κινητού πιάτου με μοτέρ DiSEqC
zoom
Title Οδηγός εγκατάστασης κινητού πιάτου με μοτέρ DiSEqC
Description Οδηγός εγκατάστασης κινητού πιάτου με μοτέρ DiSEqC, Χωρίς πεδιόμετρο. Μόνο με την βοήθεια του HUMAX-5400z και μιας μικρής TV.
Συντάκτης Αρθρου Δημήτρης Π.
Πηγή SDTV.gr / Λέσχη Δορυφορομανών
Sent by sdtv_GM

Οδηγός εγκατάστασης κινητού πιάτου DiSEqC

DiSEqC είναι τα αρχικά για το Digital Satellite Equipment Control

Μετά από πολύ προσπάθεια,  κόπο ρυθμίσεις και διάφορες δοκιμές μιας και τα έκανα μόνος μου, κατάφερα επιτέλους και ρύθμισα σωστά το μοτέρ. Με κάτοπτρο 1, 20 offset αλουμινίου και με LNB HUMAX 0, 3db..

Χωρίς πεδιόμετρο. Μόνο με την βοήθεια του HUMAX-5400z και μιας μικρής TV.

Έπιασα όλο το τόξο από σχεδόν τέρμα ανατολικά τον YAMAL-90E (με 20% ποιότητα σήματος) μέχρι εκεί που τερματίζει το μοτέρ δυτικά, στον Panamsat 3R στις 43w (με 75% ποιότητα σήματος).

Η αλήθεια είναι ότι είχα απελπιστεί στην αρχή, αλλά δεν τα βάζω κάτω εύκολα και το έβαλα πείσμα να το φτιάξω..

Μετά από αυτό αποφάσισα να γράψω και να ανεβάσω στο FORUM όσο το δυνατόν λεπτομερείς οδηγίες εγκατάστασης κινητού πιάτου,  επειδή βλέπω από τις επισκέψεις στο σχετικό θέμα που είχα βάλει, ότι ενδιαφέρει αρκετούς χρήστες...

Επίσης συνιστώ να μη χρησιμοποιηθεί κάποιο απλό οργανάκι όπως το sat-fider διότι υπάρχει περίπτωση να πάρουμε ένδειξη από άλλο άσχετο δορυφόρο και όχι απ αυτόν που θέλουμε (διότι η ίδια συχνότητα με το ίδιο SR ενδέχεται να υπάρχει και σε άλλους δορυφόρους με αποτέλεσμα ένα μπέρδεμα).

Είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε έναν αναλογικό δέκτη αν έχετε. Οι αναλογικοί δέκτες έχουν άμεση απόκριση και θα σας διευκολύνουν πολύ στον αρχικό εντοπισμό του δορυφόρου. Οι αναλογικοί δέκτες που δείχνουν τα λεγόμενα χιονακια, είναι καλύτεροι. Αυτοί που έχουν mute στο tuner και μαυρίζει η οθόνη τους όταν δεν υπάρχει σήμα δεν διευκολύνουν.

Εγώ προσωπικά πήρα τον HUMAX στην ταράτσα με μια μπαλαντέζα για το ρεύμα και με μια μικρή tv έκανα δουλειά..

Προετοιμασία για την εγκατάσταση

Το πρώτο που θα χρειαστούμε είναι ένα γερό σε κατασκευή ιστό (βάση), που να είναι καλά βιδωμένος να μην κουνάει καθόλου. Αν έχετε μεγάλο πιάτο, το βάρος του και η αντίσταση που θα παρουσιάζει στον αέρα ενδέχεται σε περίπτωση δυνατού αέρα να το κουνήσει, ή να του αλλάξει την θέση,  η και να τον πετάξει κάτω.. Εγώ στερέωσα τον ιστό με μεταλλικά ουπα 10mm στην ταράτσα!.

Κατά την στήριξη του ιστού πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε αλφάδι και να τον φέρουμε τελείως κάθετα προς όλες της πλευρές. Έχει μεγάλη σημασία αυτό, αν θέλουμε να πιάσουμε όλο το τόξο. Αν εκεί που θα μπει ο ιστός είναι λίγο στραβή η ταράτσα, βάλτε κάποια προσθήκη από κάτω στην βάση, ώστε να έρθει ακριβώς κάθετα..

Προσπαθούμε να τοποθετήσουμε τον ιστό σε μέρος που να έχει τα λιγότερα εμπόδια (κτίσματα ή άλλες κατασκευές) για να μην έχουμε πρόβλημα λήψης, στο τόξο που θα διαγράφει το πιάτο μας..

Μετά απ αυτό πρέπει να βρούμε το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της περιοχής μας. Τρία καλά site γι αυτόν το λόγο είναι:

Στα  παραπάνω site ορίζουμε την χώρα και την πόλη και μας δίνει το γεωγραφικό μήκος (Longitude) και το γεωγραφικό πλάτος (Latitude), γνωστά και σαν συντεταγμένες θέσεως, της πόλης μας.

Σχέση συντεταγμένων και τόξου πιάτου.

Είναι γνωστό πως όλοι οι δορυφόροι βρίσκονται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό. Λόγω της σφαιρικότητας της Γης, η γωνία που το πιάτο βλέπει τον Χ συγκεκριμένο δορυφόρο αλλάζει από μέρος σε μέρος, ανάλογα με τις συντεταγμένες της θέσης εγκατάστασης.

Για παράδειγμα παίρνουμε δύο πόλεις, την Αθήνα και το Adolfin της Πολωνίας που έχουν το ίδιο γεωγραφικό μήκος (Longitude)  23, 3ο αλλά διαφορετικό γεωγραφικό πλάτος Latitude, (37, 8ο La και 51.1ο La αντίστοιχα).

Τα πιάτα που είναι εγκατεστημένα στο Adolfin, πρέπει να κοιτάνε χαμηλά στον ορίζοντα (θα είναι σχεδόν κάθετα την γη)  για να κάνουν λήψη του Χ δορυφόρου, ενώ το πιάτο της Αθήνας θα κοιτάει πιο ψηλά στον ορίζοντα για να κάνει λήψη του ίδιου δορυφόρου.

Για να δει τον ίδιο δορυφόρο ένα πιάτο στο Am Dafok της Κεντρικής Αφρικής που είναι στο ίδιο Longitude (23, 3ο) πρέπει να βλέπει τελείως ψηλά στον ουρανό, (σχεδόν οριζόντιο με την γη)

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και για πόλεις που βρίσκονται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος (Latitude), αλλά σε διαφορετικό γεωγραφικό μήκος (Longitude). Όπως το Abacilar  της Τουρκίας, η Αθήνα και το Delgadillo στη Granada της Ισπανίας. Αν τρία πιάτα, ένα σε κάθε μια από αυτές τις πόλεις βλέπουν στον HELLAS SAT που είναι στις 39ο Ανατολικά, τότε το πιάτο του Abacilar θα κοιτάει ψηλά στον ουρανό, της Αθήνας κάπου μπροστά και προς τα επάνω στον ορίζοντα, ενώ το πιάτο του Delgadillo θα είναι τελείως κάθετο στη γη.  Τα ίδια πιάτα για να πιάσουν τον δορυφόρο Amos στις 5ο Δυτικά, θα είναι τελείως διαφορετικά, στο Abacilar θα είναι κάθετο στη γη, στην Αθήνα  ενώ στo Delgadillo της Ισπανίας θα κοιτάει ψηλά στον ουρανό.

Συνοψίζοντας η κίνηση του πιάτου δεν είναι οριζόντια δεξιά � αριστερά, αλλά και κάθετη με την έννοια ότι όσο δεξιότερα ή αριστερότερα κινείται, τόσο πιο κάθετο γίνεται ως προς την γη.

Το πιάτο μας στην υψηλότερη θέση κατά την κίνησή του θα βλέπει τον δορυφόρο που βρίσκεται στην τροχιακή θέση που ισούται με το γεωγραφικό μήκος (Longitude) της περιοχής μας (για την Αθήνα 23, 3ο,αυτό είναι και το σημείο 0 της περιοχής μας  που αντιστοιχεί στον δορυφόρο ASTRA 3A).

Η αρχική ρύθμιση

 Έστω ότι βρισκόμαστε στην Αθήνα και βλέπουμε ότι το Longitude είναι 23, 3 μοίρες ανατολικά. Αυτό είναι και το σημείο 0 δηλαδή ο υψηλότερος δορυφόρος του τόξου στην περιοχή μας. Εκεί βρίσκετε ο ASTRA 3A αλλά επειδή είναι αρκετά δύσκολος (στην Αθήνα χρειάζεται 1, 40 τουλάχιστον) και τα κινητά πιάτα με μοτέρ DiSEqC είναι συνήθως μέχρι 1, 20,  θα πάμε στον πιο κοντινό σε σχέση με τον ASTRA 3A που είναι ο αστρα1 19, 2 ανατολικά. είναι σχετικά εύκολος και βάσει αυτού θα κάνουμε τις ρυθμίσεις.. φέρνουμε το ELEVATION του μοτέρ στης ίδιες μοίρες που αντιστοιχούν στο LATITUDE της περιοχής μας που στην περίπτωση της Αθήνας είναι 37,96 μοίρες,. και όπως φαίνεται στην φωτο1, το σφίγγουμε καλά σε αυτήν την θέση, και δεν το ξαναπειράζουμε ποτέ.

Το ELEVATION που πρέπει να έχει το πιάτο για τον αστρα23,3Ε βγαίνει με τον πιο κάτω τύπο.  P-(60-LATIDUTE)

Όπου P είναι ισο με την ανύψωση σταθερού πιάτου για τον δορυφόρο που αντίστοιχη στο σημείο 0 της περιοχής μας που είναι ο ASTRA 3Α 23,3E

Όπου 60 είναι ένας σταθερός αριθμός

Άρα έχουμε 45,75-(60-37,36)=23,44 μοίρες ELEVATION για την ανύψωση του κατόπτρου

Στην συνέχεια συνδέουμε με ένα πρόχειρο καλώδιο το MOTER  με τον δέκτη. Αν εκεί που θα κινείται το πιάτο δεξιά η αριστερά υπάρχουν εμπόδια τότε μπαίνουμε στο μενού του δέκτη μετά στις ρυθμίσεις motor και ρυθμίζουμε τα όρια του μοτέρ μέχρι αυτό το σημείο ώστε να μην τερματίσει και χτυπήσει πάνω τους το πιάτο και μας χαλάσει. αν δεν έχετε εμπόδια δεν χρειάζεται να τα ρυθμίσετε.. τώρα από μπροστά προς την βάση της η σωλήνα του motor έχει ένα σημαδάκι στο σημείο που περιστρέφεται όπως φαίνεται στην φωτο2.. ανοίγουμε τον δέκτη πάμε στα menu βρίσκουμε τον αστρα1 19, 2e ενεργοποιούμε την κίνηση μοτέρ η όπως αλλιώς το αναφέρει ο δέκτης μας και με το τηλεχειριστήριο κινούμε το μοτέρ ώστε να πάει >>> από της 23, 3 που είναι το σημείο 0 (ο πραγματικός νότος μας) μείον 19, 2 που είναι ο άστρα μας κάνει 4, 1 μοίρες.. άρα φέρνουμε το σημάδι αυτό της σωλήνας του μοτέρ που ανάφερα ποιο πάνω, να πάει προς δυτικά στην πρώτη γραμμή της αρίθμησης του μοτέρ που αντιστοιχεί σε 5 μοίρες όπως φαίνεται στην φωτο2. από εκεί πατάμε δυο με τρεις φορές στιγμιαία το mannual μπουτόν που υπάρχει στο μοτέρ για μικρομετρική ρύθμιση ώστε να πάμε περίπου στης 4 μοίρες.. τέλος αποθηκεύουμε την θέση του μοτέρ απ το menu του δέκτη.. ξαναπατάμε το μπουτον ώστε να το φέρουμε πάλι στις 0 μοίρες όπως φαίνεται στην φωτο3.

Το επόμενο βήμα είναι η τοποθέτηση του motor πάνω στο πιάτο.. αυτό όπως φαίνεται στην φωτο4 και5 πρέπει να γίνει ακριβώς στο κέντρο της σωλήνας του μοτέρ και ακριβώς κάθετα όπως κοιτάμε το πιάτο από πίσω. Τοποθετούμε το πιάτο πάνω στο μοτέρ και το κεντράρουμε. σε αυτό το σημείο σφίγγουμε πολύ καλά της βίδες της βάσης του πιάτου.

Τοποθετούμε το μοτέρ μαζί με το πιάτο στον ιστό και σφίγγουμε της βίδες της βάσης του μοτέρ όχι καλά,  ίσα να γυρίζει γύρω απ τον ιστό.. συνδέουμε το LNB με την είσοδο lnb του μοτέρ και την είσοδο receiver με το καλώδιο προς τον δέκτη.. προτείνω αν γίνετε για καλύτερα αποτελέσματα και για να μην ανέβω- κατεβαίνετε την ταράτσα,  να τον έχετε δίπλα σας στη κεραία.. ανοίγουμε τον δέκτη και σε αυτό το σημείο(θα πρέπει να δούμε το led πάνω στο moter να γίνει πράσινο).αυτό σημαίνει ότι έχει συνδεθεί σωστά και τροφοδοτείτε με ρεύμα.. μετά πάμε στο μενού με τους δορυφόρους και επιλέγουμε τον αστρα1 19, 2ε στον οποίο έχουμε αποθηκεύσει την θέση από πριν όπως ανάφερα, και περιμένουμε να μετακινηθεί το μοτέρ στην θέση που έχουμε σώσει.. βάζουμε μια εύκολη συχνότητα στον δέκτη πάντα με μεγάλο SR.αν έχουμε το κάποιο περιοδικό βρίσκουμε μια από εκεί η ρίχνουμε μια ματιά εδώ:
http://www.lyngsat.com/europe.html
http://www.kingofsat.net/gr/satellites.php 

Τώρα γυρνάμε αριστερά δεξιά το πιάτο μαζί με το μοτέρ μέχρι να λάβουμε και στης 2 μπάρες του δέκτη μας σήμα (ποσοστό σήματος και ποιότητα).(αν είναι βαρύ ίσως μας δυσκολέψει λίγο) τέλος για καλύτερα αποτελέσματα καλό είναι να κουνήσουμε το πιάτο και λίγο πάνω κάτω,  όχι απ την βάση του μοτέρ όμως αλλά απ της βίδες της βάσης του πιάτου.. αν επιτέλους βρούμε σήμα κάνουμε και μια ρύθμιση δεξιά αριστερά στο LNB για καλύτερα αποτελέσματα και σφίγγουμε πολύ καλά της βίδες της βάσης του μοτέρ καθώς και του πιάτου.. (για να είμαστε σίγουροι ότι βρήκαμε τον δορυφόρο που θέλουμε τον άστρα δηλαδή, κάνουμε μια ανίχνευση στην συχνότητα που βρήκαμε και βλέπουμε αν αντιστοιχούν τα κανάλια σε αυτές της συχνότητες..)

Το επόμενο βήμα είναι να τεσταρουμε τα 2 άκρα του τόξου δηλ ανατολικά και μετά δυτικά για να ελέγξουμε αν είμαστε μέσα στο τόξο και έχουμε το σωστό σήμα και σε άλλους δορυφόρους. γι αυτόν τον λόγο βάζουμε μια συχνότητα απ τον Turksat 42e πχ που είναι εύκολος και με τον ίδιο τρόπο γυρίζουμε το μοτέρ ανατολικά μέχρι να πάρουμε σήμα. μετά κάνουμε άλλη μια ανίχνευση για να ελέγξουμε τον δορυφόρο αν είναι ο σωστός απ τα κανάλια που θα βρούμε.. αν όλα πάνε καλά μέχρι εδώ το ίδιο θα κάνουμε και δυτικά. βάζουμε μια συχνότητα απ τον Ηispasat 30W πχ και γυρίζουμε δυτικά μέχρι να λάβουμε σήμα και απ αυτόν. επίσης κάνουμε μια πρόχειρη ανίχνευση για να δούμε αν είμαστε στον δορυφόρο που θέλουμε και όχι κάπου αλλού.
 

Με τον ίδιο τρόπο προσθέτουμε και τους άλλους δορυφόρους, επιλέγοντας άλλη εναλλακτική κεραία 1, 2, 3 κ.τ.λ.π...και βάζοντας μια συχνότητα που μας ενδιαφέρει,  πάμε πάλι στα μενού και με το χειριστήριο μετακινούμε το μοτέρ προς την κατεύθυνση που θέλουμε μέχρι να βρούμε σήμα.. προσοχή σε αυτό γιατί μερικοί δέκτες είναι οι λεγόμενοι αργοί. δηλαδή αποθηκεύουν το σήμα πρώτα και μετά μας το δείχνουν. με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην οπτική ένδειξη του σήματος και καθώς γυρίζουμε το πιάτο να περάσουμε τον δορυφόρο χωρίς να βρούμε σήμα.. γι αυτό θέλει υπομονή και αργές κινήσεις.. πάντα μετά απ την εύρεση ενός δορυφόρου δεν ξεχνάμε να αποθηκεύουμε την θέση στο μοτέρ. Αν δούμε ότι στα άκρα του τόξου Ε η W δεν έχουμε σήμα από ορισμένους δορυφόρους η έχουμε χαμηλό, τότε ίσως να χρειαστεί μια πολύ μικρή μετακίνηση η στο  ELEVATION του πιάτου πάνω κατω, η ακόμα και στο ELEVATION του moter.

 

                                                                    Ρύθμιση όταν ο δέκτης μας διαθέτη  USALS

Aν ήμαστε από τους τυχερούς και ο δέκτης μας έχει το λογισμικό USALS είναι αρκετά πιο εύκολη η εγκατάσταση (μονό όσο αφορά όμως την εύρεση δορυφόρων από τον δέκτη)μια και το πρόγραμμα έχει αποθηκευμένες της θέσης τον δορυφόρων και δεν χρειάζεται η δική μας επέμβαση για να τους βρούμε.

Όσο αφορά το θέμα εγκατάστασης και τοποθέτησης  του πιάτου-moter είναι περίπου η ίδια. Αφού περάσουμε της σωστές συντεταγμένες της περιοχής μας στον δέκτη (Longitude και Latitude) ορίζουμε το ανατολικό και δυτικό όριο του moter και πατάμε save. Μετα από αυτό και εφ όσων έχουμε ενεργοποίηση το USALS πατάμε απ το menu goto to 0 και περιμένουμε το moter να γυρίσει και να σταματήσει στο σημείο 0 που είναι και το κέντρο του.

Σε αυτό το σημείο επιλεγούμε έναν δορυφόρο που θέλουμε π.χ hot-bird, πατάμε την επιλογή στον δέκτη goto to satellite και θα δούμε το πιάτο να γυρίζει  και να σταματά στον δορυφόρο που επιλέξαμε. Επιλέγουμε μια συχνότητα και με προσεκτικές κινήσεις γυρίζουμε όλο το σύστημα απ την βάση, δεξιά αριστερά και προσπαθούμε να βρούμε τον δορυφόρο. όταν τον βρούμε με μικρομετρικες κινήσεις προσπαθούμε να πάρουμε τα μέγιστα απ το σήμα στον δέκτη μας. Σ' αυτό το σημείο σφίγγουμε πολλή καλά της βίδες της βάσης του μοτέρ  πάνω στον ιστό.

Αν όλα είναι οκ θα δούμε σωστό σήμα στον δέκτη μας, επιλέγουμε ένα άλλο δορυφόρο αρκετά ποιο μακριά όπως τον turk-sat 42e και μετά έναν δυτικά όπως τον hispasat 30w και κάνουμε πάλι τεστ και εκεί για το σήμα. Σ' αυτό το σημείο δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο, απλά επιλέγουμε δορυφόρο που θέλουμε και το πιάτο γυρίζει αυτόματα.

Τέλος στην Φώτο 6 αριστερά βλέπουμε μερικά από τα προβλήματα που ίσως συναντήσετε κατά την τοποθέτηση,  και στην δεξιά πλευρά επίσης τι να κάνετε ανάλογα την περίπτωση. αν πχ χάνουμε ανατολικά μερικούς η έχουμε χαμηλό σήμα (αυτό φαίνεται αν κινήσουμε με το χέρι το πιάτο πάνω κάτω και θα δούμε αν προς τα πάνω η κάτω ανεβαίνει το σήμα). το ίδιο θα κάνουμε και προς την δυτική μεριά αν έχουμε και εκεί πρόβλημα. προσοχή όμως στην fig14 kai fig15 γιατί υπάρχει παράδειγμα τύπου μοτέρ, (rotor-sat HH100i) sτο οποίο η σωλήνα τοποθέτησης είναι ανάποδα απ ότι είναι στο DiSEqC sg-2100.(δηλ προς τα πάνω).αν χρησιμοποιήσουμε το rotor-sat θα κάνουμε ότι λέει η fig13 kai 14.αν όμως έχουμε το sg-2100 η κίνηση θα είναι ανάποδη στην περίπτωση της fig13 kai 14.δηλαδη στην 13 θα το κινήσουμε προς τα πάνω ενώ στην περίπτωση της 14 προς τα κάτω.

Kαι λίγα λόγια σχετικά με το LED που υπάρχει στα DiSEqC moter.

Tο LED αυτό είναι για έλεγχο σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται την εκάστοτε στιγμή το μοτέρ. Είναι με 3 χρώματα. Πράσινο - κόκκινο - πορτοκαλί. Όταν είναι  συνδεμένο με τον δέκτη και αυτός είναι ανοιχτός, ανάβει χρώμα πράσινο που σημάνει ότι τροφοδοτείτε με τάση από τον δέκτη και όλες οι συνδέσεις είναι οκ. Την στιγμή που ο δέκτης στέλνει μια εντολή DiSEqC για να κινηθεί το moter, αυτό αναβοσβήνει σε χρώμα πορτοκαλί. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εκλέξουμε αν έχουμε κάποιο πρόβλημα και δεν γυρίζει το moter, αν ο δέκτης στέλνει την εντολή προς αυτό η όχι. Επίσης αναβοσβήνει πάλι σε χρώμα πορτοκαλί όταν το γυρίζουμε εμείς manual. Και τέλος το χρώμα κόκκινο το παίρνει όταν τερματίσει στο δυτικό και ανατολικό όριο που έχουμε ορίσει.

Y.S Τα όσα αναφέρω πιο πάνω δεν τα διάβασα και δεν τα αντέγραψα από πουθενά. Είναι από προσωπική εμπειρία δική μου πάνω στο θέμα αυτό. Γι αυτό ίσως να έχω κάπου λάθη η να έχω ξεχάσει να αναφέρω κάτι. 

Καλές λήψεις!!! Κλείσιμο ματιού 

Περιμένω σχόλια παρατηρήσεις, ερωτήσεις η και διορθώσεις πάνω στο θέμα και από άλλους φίλους.... 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στη Λέσχη Δορυφορομανών
από τον dimitris_p

Votes Votes: 7 - Average: 4.28

Add a Comment Rate
Comments

Stat
There are 15 articoli in the Database
Most Viewed: Οδηγός εγκατάστασης κινητού πιάτου με μοτέρ DiSEqC
Most Rated: Οδηγός εγκατάστασης κινητού πιάτου με μοτέρ DiSEqC

Total users browsing articoli Area: 35 (0 Registered Members 35 Guests and 0 Anonymous Members)
Visible members are:


 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.03787 seconds with 20 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters